Kendi Espressonuzu Hazırlayın!

0
704

Manuel Espresso Nasıl Yapılır?

Manuel Espresso nasıl yapılır ile ilgili detaylı bilgileri ve püf noktaları kolaylıkla bulabileceğiniz bu yazı ile artık sizde kendi espressonuzu yapabileceksiniz. Lezzetine doyum olmayan espressoyu herhalde sevmeyen çok azdır. Öncelikle “Espresso nedir? Espresso kreması nasıl yapılır? Manuel espresso nasıl yapılır?” gibi merak ettiğiniz ve sevdiğiniz bu muhteşem espresso içeceği için aklınızda kalan her türlü soruya yanıt bulabilecek ve küçük küçük notlar alarak sizde artık kendi manuel espressonuzu hazırlayabileceksiniz.

Espressonun çok tüketilen bir kahve türü olduğunu unutmamak gerekir. Yani taze kahve yapım aşamaları lezzetli bir kahve için ne kadar gerekliyse kaliteli ve güzel bir espresso içmekte o kadar önemlidir. İşte bu yüzden espresso hakkında bildiğim her şeyi sizlerle paylaşmak istedim. Yazının sonuna geldiğinizde belki de kendinizi manuel espresso uzmanı olarak görebileceksiniz.

Espresso Nedir?

Espresso; sıcak ve kaliteli koyu bir kahve ile meydana gelen içecektir. Yani şöyle ki, espresso için sıcak suyun ve iyi kalite koyu kavrulmuş kahvenin basınç uygulanarak birbirine harmanlamasıdır.

Geçmişten Günümüze Espresso

Kahve pişirme suyunun buhar kullanılarak geriden itilip sürülmesi fikri Fransızların dahi çocuğu Louis Bernard Rabout’a aitti. 1820’li yılların başlangıcında başka bir Fransız Edward Loysel de Sentais, aynı prensibi daha fazla miktarlarda kahve yapabilecek bir makinede kullandı ve 1855 yılında Paris Fuarı’nda bu makineyi sergiledi. İtalya’da 1990’lerde birbirinden farklı bağımsız bardaklar kullanılmak suretiyle buharda hızla pişirilen kahve “espresso” adını aldı.

Luigi Bezzera’nin 1902 yılında patentini aldığı makinesiyle gelişmeler en üst noktaya ulaştı. Ticari espresso makinesinin mükemmelleşmesinde bir başka mihenk taşı da 1948 yılında Giovvanni Achille Gaggia’nin pişirme suyundaki basıncı arttırmak için yaylı piston kullanmasıdır. Böylelikle suyun yüksek derecelerde ısıtılmasına gerek kalmayacak ve kahvenin haşlanma olasalığı ortadan kalkacaktı. Sonuç olarak, yaylı pistonlar elektrikli pompoların önünü açtı ve “barista”nın(İtalyan barmen) sadece birkaç yudum sıvı enerji için 9 barlık basınç düğmesine basması yeterli oldu.

Espresso Kreması Nasıl Yapılır

Kremalı Espresso’ya kim hayır diyebilir ki? Elle veya elektrikli makineler kullanılarak hazırlanan espressolar arasında fark olsa da aslında her yapım aşamasında kremayı tutturmak kolaydır. Taze kahve, uygun sıcaklık derecesinde öğütme işlemi, suyun sıcaklık derecesi ve su basıncının bir araya gelmesinin sonucunda açık kahverengi bir köpük, espresso’nun yüzeyinde oluşur.

Manuel kullanılan espresso demliği ve elektrikli espresso makinelerinde yapılan espressolar arasında belirgin farklar vardır. Ancak, belki de İtalyan evlerinin %90’ında kahvaltı için, üzerinde hiçbir krema bulunmayan, yarım ölçü kahve, ayrım ölçü süt içeren(kapta ısıtılır) espresso’yı içmek mutluluk vermektedir.

Uzun süren ve yorgun geçen bir günün ortasında yenilen yemekler sonrasında vücudun yediklerini hazmetmesi için enfes bir espresso iyi gitmektedir. Bu muhteşem lezzetin hızlı bir şekilde hazırlanması çokta zor değildir. Yazının sonuna doğru manuel espresso nasıl yapılır daha iyi anlayacaksınız.

Evde Cappuccino Yapımı: Espresso Demlikleri

Elektrikli espresso makineleri bazıları için elbette pahalı olabilir. Cappuccino içinse, küçük elektrikli makine soğuk sütü köpük halinde püskürtebilse bile –ki hepsi de yapamaz- ardı ardına pişirilebilecek güzel cappuccino bardağı sayısı, doğrudan buhar gücü ve fiyat etiketine bağlıdır.

Hepsi de aynı şekilde kullanılmasına rağmen, espresso demlikleri ebat, yapıldıkları malzeme ve fiyat açısından farklılık gösterir. Bir espresso demliği tam kapasitede kullanıldığı için, doğru ebatta olanını almak en önemli husustur. Unutmayın ki en küçük demlikler, orta büyüklükteki ısı kaynağını dengeleyemeyebilir ve bu yüzden demliği dengede tutmak için bir çerçeve edinilmesi gerekebilir. 60 yılı aşkın bir süredir en popüler ve hesaplı marka Moka Express’tir, fakat ne yazık ki kahve asitleri ile etkileşime girebilen, tadı bozabilen ve ısıyı çok iyi iletip kahveyi yakabilen alüminyumdan yapılmıştır.

Paslanmaz çelikten yapılanlarıysa daha ağır ve daha pahalıdır. Daha pahalı olması en iyi sonucu vereceği anlamına gelmese de, uygun olmayan veya kalitesiz bir ürünü kullanmaktan çok daha iyidir. Bu nedenle paslanmaz çelikten yapılmış espresso elektrikli makineleri veya espresso demliklerini tercih ederken doğru bir ön izleme yapmanız gerekir.

Manuel Espresso Nasıl Yapılır?

Manuel Espresso Nasıl Yapılır diyenler ve elle espresso yapmanın keyfini yaşamak isteyenler için altın kurallar veriyorum. Espresso’nuzu yaparken keyif alacak ve içmelere doyamayacaksınız. Özellikle de yemek yeme sonrasında yediklerinizi hazmedebilmek için tercih edebileceğiniz efsane bir tat olacaktır. Eğer ki yanında Vegan Çikolata ve Organik Çikolata varsa çok daha güzel bir lezzet ortaya çıkacaktır.

Manuel Espresso Yapılış Adımları;

  1. Bir espresso demliğinde kahve yapmak için alttaki bölümünü emniyet vanasına kadar temiz suyla doldurun.
  2. Huni sepetini çok iyi kalite koyu öğütülmüş kahveyle doldurun. Kaşığın arkasını ve yanlarını kahvede hava boşluğu ve sepet çemberinde boşluk olmaması için kullanın.
  3. Kahve her zaman sepetin üst tarafıyla aynı hizada olmalıdır(kahve iyice sıkıştırılmalı ve kahve sepetinin tepesinde hiçbir boşluk kalmamalıdır, böylece su kahve içerisinde daha çok kalır ve kahvenin çok sulu olması engellenir).
  4. Parmağınızda sepet çerçevesi dışındaki sıkışmamış kahveleri temizleyin ve kahve sepetini alt bölümün tepesine yerleştirin.
  5. Demliğin üst kısmını kuvvetle çevirerek, kahvenin çok çabuk ıslanmaması için, alt kısmın sulu kısmı üstte olacak şekilde alt kısmına geçirin.
  6. Espresso demliğini düşük-orta ısıya koyun. Su kaynadıktan sonra, buhar kalan suyu huniye ve kahvenin içine itecektir.
  7. Derhal ısıyı düşük konuma getirin(ısı çok yüksek olmaya devam ederse, kahve sıvısı, asitli ve seyreltik olur. Bunun nedeniyse suyun çok çabuk geçmesidir).
  8. Alttaki bölümde su kalmadığında fokurdama sesi giderek artar, bu noktada demliğin ısı kaynağıyla teması kesilmelidir. Servisten önce fokurdamanın azalmasını bekleyin.
  9. Espressonuz piştikten sonra bardağa alabilir ve afiyetle içebilirsiniz.

Manuel Espresso Emniyet ve Demlik Temizleme Aşamaları;

Manuel espresso demliklerinin temizlik aşaması da espresso’yu yapmak kadar pratik ve kolaydır. Birkaç adım ile temizleme işlemini yapabilirsiniz. Bu adımlar ise şu şekildedir;

  • Isı kaynağının üzerindeki espresso demliğinden asla gözünüzü ayırmayın,
  • Dibinde su olmayan bir espresso demliğini asla ısı kaynağı üzerinde bırakmayın,
  • Her kullanımdan sonra espresso demliğini yıkayın,
  • Üst bölümün altındaki lastik mührün değişip değişmemesi gerektiğini kontrol edin,
  • Yerine kaldırmadan önce dip bölümün kuru olduğundan emin olun.

Manuel espresso nasıl yapılırile ilgili tüm detayları ve altın bilgileri bulabildiğiniz bu yazı sonunda kendi espressonuzu artık zorlanmadan kolay ve pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Üstelik içeceğiniz lezzetli espresso’nun yanına da küçük tatlı dokunuşlar yapabilirsiniz. Çikolata ile bütünleştireceğiniz espresso’nun yanında vegan çikolata, organik çikolata veya bu tarzdaki çikolataları tüketebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin