Dünya Kahveleri Mercek Altında

0
1958

Dünyada Kahve

Dünyada Kahve nasıl bir yere sahip diye merak edilen çok kıymetli bir konudur. Kalemime bugün kahvenin dünyadaki yeri ile ilgili bilgileri aldım. Birbirinden farklı 70 ülkede üretimi yapılan kahvenin hangi tür aşamalardan geçtiğine kısada olsa değineceğim ve gerçek bilgilileri sizlere sunacağım. Merak ettiğiniz ülkeler var ise ve bu ülkelerde kahvenin nasıl üretildiğine, ticaret boyutuna ve diğer tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

“Kahve nedir? Dünyada kahve hangi ülkelerde üretiliyor?”hakkında detaylı bilgilere ulaşacağınız zengin bir yazı olacak. Bugün tarihe bir dönüş yaparak geçmişten günümüze kahvenin önemini anlayacağız. Aynı zamanda teknoloji ve iletişimin gelişmesiyle dünyadaki birçok şeye ulaşılabilirlik kolaylaştı. Bu ulaşılabilirliğin en önemli kaynaklarından biride dünyada kahve üretiminin yapıldığı yerler olmuştur.

Kahve Nedir?

Coffea bitkisi Rubiacee familyasından olan bitki türüdür. Birden çok çeşidi olan bu şahane bitkinin sınıflama olarak tek tek yapılması zor olacaktır. Çeşit oranı arttıkça sınıflama da o kadar zorlaşmaktadır. Çünkü karmaşıklık derecesi yüksek bir sınıflama gerektirir.

Kahve, dünyadaOğlak ve Yengeç Dönenceleri arasındaki tropikal kuşakta yetiştirilmektedir. Ancak yetişen bu kahveler aynı kuşakta yer alsa da tür ve çeşit olarak birbirlerinden farklı büyüklüktedirler. Yeşil olarak görünen yapraklar gölgenin geliş açısına göre bazen sarımsı yeşilden koyu yeşile bazen de bronz renklere bürünebilir.

Kahve günümüzde hala kültürel bir değere sahip olan ve vazgeçilmez olarak rutinleşmiş bir içecektir. İnsan sağlığına katkıları ile de tüketilme konusunda kuşkusuz tercih edilen ilk içeceklerden biri oluyor. Baş ağrısından kalp damarı gibi rahatsızlıklara kadar birçok hastalığa deva oluyor.

Dünyada Kahve Hangi Ülkelerde Üretiliyor?

Dünyada kahve üretimine baktığımızda en 70 ülkede seri üretiminin devam ettiğini ve günümüzde de bu devamlılığın etkili bir şekilde sürdürüldüğünü görüyoruz. 70 ülkenin her birinde özenle üretilen kahvenin sevilme oranının ve tüketilme oranın da çok fazla olduğuna ulaşabilmekteyiz. Peki, dünyada kahve hangi ülkelerde üretiliyor?

Dünyada Kahve: Afrika

Kahvenin ortaya çıktığı yer olan Afrika’da dünyanın en doğal ve en iyi kahvelerinden bazılarını ürettiğini görebiliriz. Ayrıca Afrika’nın daha birçok ülkesinde de kahve üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu ülkeler şu şekilde sıralanabilir;

  • Angola; bugünde Angola olarak bilinen bu ülkenin kahvesi diğer ülkelerden çok daha farklıdır. Çünkü biçim ve boyut olarak bir bütünlüğe sahiptirler. Temiz bir aşmadan geçerek işlenirler, ayrılırlar ve sınıflandırılırlar.
  • Orta Afrika Cumhuriyeti; ihracat bölümlerinin büyük bir kısmını kahve üzerinden yapmaktadırlar. Yıllardan beri de kahve satışlarını hala Fransa’ya yapmaktadırlar. İkinci olarak da ihracat yaptıkları ülke İtalya’dır.
  • Kenya; Kenya Arabica kahvesi nitelik açısından oldukça yüksek bölgelerde yetişmekte olan ve ıslak işlemden geçmiş bir kahvedir. Dünyanın en iyi ürünlerinden biri olan bu ürünün lezzeti oldukça fazla ve kalitelidir. Bunun sebebinin de Kenya Kahve Heyeti tarafından kahvenin sık sık denetleniyor olmasıdır.
  • Etiyopya; Etiyopya köylüsü tarafından işlenen kahvenin ilk hali genellikle bakımsız olmaktadır bu da vahşi çalılar nedeniyledir. Fakir olan Etiyopya, kahvesinin hem nicelik hem de nitelik bakımından son derece önemli bir yere sahip ve ayrıca dünyanın ne kaliteli ve en kaliteli kahve üreticileridir. Kafein oranları da çok düşüktür.

Dünyada Kahve: Orta Amerika ve Karayipler

Orta Amerika kahveleri çekirdek gövdelerinin, lezzetlerinin ve aromalarının bütünlüğüyle ün salmışlardır. Birçok ülkesinde de kahve üretiminin yapıldığı görülmektedir.

  • Kosta Rika; çoğu insan tarafından merak edilen ve özellikle kahvesiyle ünlü olan bu ülke tam anlamıyla cennet gibidir. Her insanın Kosta Rika gezisine katılma hayali her geçen gün artmaktadır. Küçük olan ama etkileri büyük olan bir ülke olması sebebiyle de fazlasıyla ilgi görmektedir.

Kosta Rika kahve üretimi bakımından çok iyi koşullara sahiptir: Yumuşak ılıman iklimi, harikulade nem oranı ve serin geceleriyle yüksek rakımlarda(5000) bulunan bir plato, zengin volkanik topraklar, iki okyanusun kıyısında bulunan limanlar ve daha niceleri gibi bir sürü özelliğiyle adeta ün salmış bir ülkedir. Kaldı ki kahvenin üretiminde de önde gelen bir ülke olmaları da çekicilik oranını en üst kaliteye taşıyor.

  • Guatemala; kahve Orta Amerika nüfusu için büyük önem arz eden kahve ekonominin önde gelen ürünüdür. Guatemala’da kahve önceki yüzyıllarda süs bitkisi olarak kullanılmaktaydı. Daha sonra sektördeki gelişimler ve değişim arayışları ile kahve sektörüne geçiş yaptılar. Guatemala’nın sahip olduğu iklimin yapısı Guatemala kahvesinin farklı türdeki tatlara misafirlik etmenize olanak tanıyor. Ayrıca dünyanın en iyi ürünlerinden biri olarak değerlendirilen Guatemala kahveleri bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Aynı zamanda Guatemala kahvesi acı kakao, sütlü çikolata ve fındık tatlarını içinde barındırır.

Dünyada Kahve: Güney Amerika

Güney Amerika’da birçok yerde kahve üretimi gerçekleşmektedir ancak sadece bazı ülkeleri fazlasıyla ön plana çıkmıştır. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir;

  • Brezilya; kahve üretiminin en çok gerçekleştiği ülke Brazilya’dır. Tüketimi açısından oldukça kolay ve farklı bir lezzete sahip olan bir içecektir. Yüksek rakımlı olan bölgelerde yetişmektedir.
  • Kolombiya; 940 Bin hektarlık bir tarım alanına sahip olan Kolombiya’nın kahve üretim sıklığı ve yetiştirme yüksekliği 1200 ile 1800 metre arasında değişiklik göstermektedir. Sıcaklığın derecesi açısından da oldukça ideal bir bölgedir. Bu sıcaklık derecesi 8 ile 24 derece arasında değişiklik gösterebilmektedir. Toprağın kalitesinin volkanik ve verimli olmasında kahvenin yetişme biçimini olumlu yönde etkilemektedir. Tatlı bir tada sahip olan ve içim kolay olan bir Arabica içeceğidir. Ayrıca ıslak, asitli, fındıklı, çikolatalı ve meyveli bir içecektir.
  • Venezuela; Petrolden zengin olan ülkede en iyi kahveler And Dağları Cordillera de Merida sırtlarında yetiştirilir, bu bölgenin tüm ürününe ve kahvenin ihraç edildiği liman kentinin adı Maracaibos’tur. Bu kaliteli isimlerin arasında da Tachira’nın ürünü bulunur. Bu bölgeler kaliteli kahvelerine kendi isimlerini vermektedir.

Geçmişten Günümüze Kahve

Dünyada kahve’nin hangi ülkelerde üretildiğine baktığımızda çoğu ülkede büyük önem gören bir lezzet olduğunu görüyoruz. Birçok ülkede hassasiyetle ve özenle üretimi yapılan kahvenin ihracat, ticaret ve ekonomi bakımından fazlasıyla önemli olduğu ortadadır. Halen de ülkelerin tümünde kahve üretimi tüm hızıyla devam etmektedir.

Dünyada kahve’nin gelişimi devam etmekle kalmadı ve Türkiye’ye gelerek Türklerin de en çok tükettiği içecek olarak tarihte yerini aldı. Hem sağlık hem de lezzet açısından tercihi yüksek olan kahvenin bugün baktığımızda gerek dünyada gerekse de Türkiye’de üretiminin de tüketiminde üst düzeyde yapıldığını görebiliriz.

Bu yazımda dünyada kahve üretimlerinin gerçekleştiği ülkelerden ve bu ülkelerin her birinde ayrı olarak üretimi yapılan sadece bazı bölgelerden kısaca bahsettim. Öyle ki kahve vazgeçilmez ve altın değerinde olan bir ürün olması sebebiyle herkes tarafından değer görmektedir. Bu nedenle her ülkenin ihracat ve üretimi ile ilgili aşamaları birbirinden farklılık göstermektedir. Ancak bu ülkeler arasında en çok önde gelen ülke ve bölgelere değinilmiştir. 

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin