Çekirdek Kahve Çeşitleri Nelerdir?

0
49
çekirdek kahve çeşitleri nelerdir

Çekirdek kahve çeşitleri nedir sorusu kahveseverlerin en çok merak ettikleri konuların başında yer alıyor. Geleneksel içeceklerimizden biri olan kahve, damaklarda iz bırakmasıyla meşhur bir lezzettir. Özellikle kahvenin çeşitleri de bu noktada merak konusu oluyor.

Kahve; Güney ve Orta Amerika, Afrika ülkeleri başta olmakla beraber Karayipler ve Asya gibi neredeyse 80 ülkede yetiştirilen bir bitkidir. Yetiştiği alanlara göre kahvelerin onlarca çeşidi bulunmaktadır. Çekirdek kahve, özünde muazzam bir tada sahip olduğu gibi öğütüldüğünde de aromatik bir tada sahip oluyor.

Tadına doyum olmayan çekirdek kahve çeşitleri; Arabica, Robusra, Excelsa ve Liberica şeklindedir. Her bir kahvenin tadı ve damaklarda bıraktığı lezzet birbirinden kalitelidir.

1. Coffee Arabica Çekirdeği

Etiyopya’nın güneybatısı bölgesinin dağlık bölümünde bulunan ve filizlenen Arabica, dünyanın önde gelen meşhur kahve türlerinden bir tanesidir. Piyasada da en çok kullanılan kahve çeşididir. Ayrıca kahve çekirdeğine Arabica denmesinin sebebi de 7.yy sonlarına kadar bu kahve çekirdeğinin Arabistan’a kadar ulaşmış olmasıdır.

Coffee Arabica kahvesinin en sevilen özelliği de düşük kaloriye sahip olmasıdır. Antioksidan bir madde olarak da oldukça zengindir. Diyet yaparken ara öpün olarak içilebilir. Üstelik pek bilinmez ancak Coffee Arabica, çeşitli kozmetik ürünlerinde de bulunur ve cildin yenilenmesine destekçidir.

2. Robusta Kahve Çekirdeği

Doğu yarımkürede yetişen bu enfes kahve çekirdeği, herkesin vazgeçemediği türlerden biri olmuştur. Bolca yetişme alanına sahip olan Robusta kahve çekirdeği, oldukça da popülerdir. Vietnam da Robusta üretimi konusunda öndedir.

Genellikle Robusta, espresso ile hazır kahve içenler tarafından tüketilir.  İçimi yumuşak ve hoş lezzeti ile çok sevilen Robusta çekirdeği, sağlık açısından da olumlu etkileri olan bir türdür. Robusta çekirdeğinde şeker ve kafein oranı fazladır. Yüksek kafein barındırması sayesinde de kişiyi daha dinç ve enerjik tutar.

3. Excelsa Kahve Çekirdeği

Kendine has özellikleri ile Excelsa, karışım olarak hazırlanan kahvelerde sık sık kullanılır. Güneydoğu Asya’da yetişmekte olan Excelsa, dünyada pek çok noktada sevilerek tüketiliyor.

Özellikle de Coffee Arabica kahvenin içerisine de genel de bir miktar Excelsa kahvesi eklenir. Harmanlanan bu kahvelerin içimi daha bir hoş lezzet bırakır. Karışımın içine Excelsa kahve çekirdeği eklenmesi de bir başka tat verir.

liberica kahve çekirdeği

4. Liberica Kahve Çekirdeği

Liberica kahve çekirdeği, diğer kahve çeşitlerine oranla çok daha az bilinen bir kahve türüdür. Bu kahve, 1890’lı yıllarda Arabica kahve çekirdeklerinin hızlıca tükendiği bir dönemde kullanılmaya başlamıştır. Filipinliler’in kısıtlı bir alanda yetiştirdikleri Liberica kahve çekirdeği diğer tüm kahve türlerine göre daha iri taneli bir yapıya sahiptir.

Günümüzde çok sık tercih edilmeyen Liberica kahve çekirdeği pek bilinmmektedir. Bu nedenle Liberica kahveye rastlamak biraz zordur. Liberica’nın lezzeti başka kahve çekirdeklerine göre isli olmaktadır. Az bir üretime sahip olan Liberica kahve çekirdeği yayvan bir lezzeti barındırmaktadır.

Çekirdek Kahvenin Yanında Ne Tüketilir?

Çekirdek kahve,  1 kilogramlık paketleri ile stoklarımızda yer almaktadır. Taze ve birinci sınıf kaliteye sahip olan bu kahve, uzun bir raf ömrüne sahiptir. Kahve çekirdekleri ile kısa sürede leziz ve mis kokulu kahveler hazırlamanız mümkündür.

Espresso çekirdek kahve – 1 kg paketini alarak sizlerde ilk kahveyi hazırlama deneyimini yaşayabilirsiniz. Bu kahvenin hem tadına hem de kalitesine hayran kalacaksınız. Özellikle çekirdek kahvenin yanında tüketeceğiniz çikolata seçenekleri ile güne çok daha dinç başlama şansını elde edeceksiniz. Birbirinden leziz çikolatalar ile kahve saatlerinize renk katmayı ihmal etmeyin.

Hangi Çikolata Çeşitleri Var?

Hangi çikolata çeşitlerini arıyorsanız çok daha iyisini bulmaya hazır olun. Online Endorfia mağazamızda damaklarınızı şımartacak birbirinden enfes çikolatalarımız bulunuyor. Krokan çikolatadan madlen çikolataya, Special çikolatadan özel gün çikolatasına kadar en kaliteli çikolataları ayrıcalıklı kategorimizde bulunduruyoruz. Çikolata kategorimize göz atarak kendi zevkinize hitap edecek çikolata çeşitlerini seçebilirsiniz.

Çekirdek Kahve Nasıl Demlenir?

Çekirdek kahve demleme aşamasından önce ilk yapılması gereken işlem, kahvenin öğütülmesi işlemidir. Kahve öğütme işlemi için birçok yöntem mevcuttur. Elektrikli öğütücüler gibi öğütme yöntemlerinden birini kullanarak kahve çekirdeklerini kısa sürede öğütebilirsiniz.

Çekirdek kahve öğütme işleminden sonra french press termos setleri kullanarak enfes bir kahve demleyebilirsiniz.

French Press Termos ile Kahve Demleme Adımları

  • Bir su bardağı suyu kettla veya başka bir alet yardımı ile kaynatın.
  • Kaynayan suyu 45-50 saniye dinlendirin. Bu sırada French Press’e, kendi ölçeği ile 1 ölçek filtre kahveyi ekleyin.
  • 5 dakika süresince kahvenin suyla iyice harmanlanmasını bekleyin. Ardından French press’in pistonunu yavaşça aşağıya doğru bastırın.
  • Ortada duran press’i 1.5 dakika süresince bırakın orada kalsın. Ardından da tekrar aşağıya doğru bastırın ve sonuna kadar indirin.
  • Kahveniz bu aşamalardan sonar artık içmeye hazır, afiyet olsun…
hediyelik çikolata

Endorfia’dan Leziz Çekirdek Kahve Önerisi

Endorfia olarak sizler için en kaliteli ve lezzetli kahve çekirdeklerini sunuyoruz. Kahve kategorimizden çekirdek kahveye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda da kahve kokusu kadar huzur veren kalıcı oda kokuları ile tanışarak sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz. Bunun için “Kalıcı Oda Kokuları Nelerdir?” içeriğimize göz atabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin