Evde Yaptığınız Kahvelerin Tadına Bayılacaksınız!

0
651

Evde Pratik Kahve Nasıl Yapılır?

Evde Pratik Kahve nasıl yapılırhakkındaki tüm detayları bulacağınız donanımlı bir yazıyı sizler için sunuyorum. Meşhur kahvenin geçmişten günümüzü nasıl özenle taşındığını nasıl süreçlerden geçtiğini artık birçoğumuz biliyoruz. Fakat henüz kahvenin yapılışı ve içilişi hakkında pek fazla bilgiye sahip olmadığımız ortaya çıkmıştır. İşte bu nedenle bugünkü yazımda evde kahve yapımında zorlananlara yardımcı olacağım.

Çalışan aileler, şirket sahipleri, iş sahipleri ve daha birçok çalışan insanın vakit konusunda yaşadığı belirli sıkıntılar baş göstermekte. Her zaman kahve yapımına vakit ayırma ve kahveyi doğru bir şekilde yapmak mümkün olmamaktadır. Özellikle de evinde kahve yapmak isteyen ancak istediği lezzeti yakalamayan insanlar için evde kahve nasıl yapılır konusunu detaylıca anlatıyorum. Yani kısacası aslında kahvenin yapılışı da önemli bir durumdur. Sadece 2 malzeme kullanarak yapıldığından ziyade nasıl yapıldığından haberdar olmak şarttır.

Bu yazımda sırasıyla “Evde pratik kahve nasıl yapılır?”, “Kahve yaparken hangi aletler kullanılabilir?” gibi sorularınıza açıklık getireceğim ve yazımın sonunda sizleri de bir kahve uzmanı olarak ilan edeceğim. Çünkü bu yazıyı baştan sona okuduğunuzda zaten evde kendi kahvenizi nasıl yapacağınızı öğrenmiş olacaksınız.

Evde Pratik Kahve Yapımı

Evde pratik kahve nasıl yapılır sorunuza açıklık getiriyorum. Evde kahve çok güzel yapılır. Hem de kendi elinizle yapacağınızın kahvenin lezzetine de paha biçilmez. Kahvenin içiminden hazırlanışına kadar tüm adımları paylaşacağım.

Mümkün olduğunca en iyi kahve ya da en azından bir fincan lezzetli kahve için doğru hazırlıkların yapılması gerekir. Kahveyi pişireceğiniz aleti seçmeden önce kahvenin tazeliği ve kalitesi ön planda tutulmalıdır. Çünkü en iyi kahve en iyi sonuçları vermek için yeterli olacaktır. Öncelikle ağız tadınıza layık olacak kahveyi belirleyin ve sonra pişirme aşamaları için gerekli olan adımları düşünün.

İyi bir kahve önerisi olarak; Arabica veya Afrika Kahvelerini tercih edebilirsiniz. Arabica kahve içerisindeki asit oranının krema parçacıklarıyla birleşmiş enfes bir lezzettir. Afrika kahveleri ise aromatik lezzeti açısından ağızda güzel tatlar bırakmaya yetebilecek güçtedir.

Hem lezzetli hem de kahvenin uyarıcılığını bir arada sağlayan tok gövdeli bir kahvedir. Tüm karışımları ve kavurma derecelerini tecrübe edecek özgürlüğü kendinizde bulmanız ve buna sahip olmanız oldukça önemlidir.  Bunun yanı sıra gün içindeki kahve içme aralığına ve seçilen kahvenin hazırlanışına dikkat etmelisiniz. Zamanın dar olduğu kahvaltı saatlerinde, yoğun ve kafein içeren bir kahve belki de en hoşu olacaktır. Akşam yemeği sonrasında ise küçük bir fincan saf lezzet daha uygun olur, böylece hem sohbet devam eder hem de lezzet ağızda kalıcılığını sürdürür.

Kahvenin yoğunluğu ve kahvenin sertliği de dikkate alınmalıdır. Az bir miktar kahve bir seferde mi içilmelidir yoksa birkaç fincan üst üste mi içilir? Belki de kişi uzun bir süre zarfında birkaç fincan içmek isteyebilir. Kahvenin dokusu da önemlidir. Tortulardan arınmış olan sıvı ağızdan daha rahat kayıp giderken, ağzında kahve parçacıklarının sertliğini hissetmekten hoşlananlar da olabilir. Yumuşak ve sert, pürüzsüz ya da tortulu, sabah ya da akşam, kahvenin gerektirdiği her şey çeşitli hazırlama yöntemleriyle elde edilebilir.

Lezzeti Saatlerce Süren Bir Kahve Yapmak

Kahveyi hazırlama yöntemini seçtikten sonra kahvenin tazeliğini koruması açısından doğru bir şekilde öğütülmesi veya taze öğütülmüş kahve olması önemlidir. Mesela kahvenin tazeliğini koruması ve uzun süre sıcak kalması açısından paslanmaz çelik termoslar önerilmektedir. Bu termoslar sayesinde 6-8 saat aralığında değişen süre zarfında kahveniz sıcak kalır ve tazeliğinden bir şey kaybetmez. Bu nedenle kahvenizi büyük bir keyifle yudumladıktan sonra geri kalan kahvenizi de French Termoslar ile muhafaza edebilirsiniz.

Kahve Lezzetinin Ortaya Çıkacağı An…

Tek bir kahve çekirdeği bile son derece karmaşık bir var oluş biçimidir, yüzlerce maddeden meydana gelir ve bunların çoğu da suda çözünen maddelerdir. Bu maddelerin yaklaşık üçte biri normal özüt çıkarma işlemlerinde çıkartılabilir. Bununla birlikte kahve hazırlamanın ana amacı öğütülmüş kahveden çok fazla öğenin çıkmamasını sağlamaktadır, çünkü hepsi de arzulanan lezzetler değildir.

Tadım uzmanları genellikle, renk, aroma, tat ve fincan tokluğunun bileşimi olan kahvenin lezzetinin, lezzet öğelerinin %18 ve %22’lik oranının kuru kahveyi en iyi seviyeye ulaşacağı konusunda hem fikirdirler. %22 oranından fazla materyal suya geçtiğinde fazla özüt çıkma durumu oluşur ve karışıma sert lezzetler dahil olur, çünkü kahveyi son terk eden bu maddeler nahoş ve acıdırlar.

İkinci teknik olarak da şu konu önemlidir; kahveden en iyi lezzet bileşenleri çıkartılsa da fincan lezzeti ne kadar su kullanıldığına bağlı olarak çok yoğun ya da seyreltik olabilir. Bu nedenle suyun kullanım oranına dikkat etmek hassas ve önemlidir.

Kahve Hazırlarken Önemli Noktalar

Evde pratik kahve nasıl yapılır sorusunun en güzel ve en tok cevabını vermek gerekir. Doğru kahveyi hazırlamak pek çok etmenin dengeli bir şekilde araya gelmesine bağlıdır ve farklı çeşit kahveler aynı şartlarda tamamen farklı ve kendine özgü lezzetler sergileyecektir.

Kahve hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar

  • Kahvenin öğütülme derecesine,
  • Kahvenin suyla oranına,
  • Suyun ısısına,
  • Kahve ve suyun temas süresine.

Dipnot: 1 litre suya 50 gram kahveyle, 1 litre suya 75 gram kahveyle hazırlanan içerik birbirinden tat, renk ve aroma olarak farklı olacaktır. Bu yüzden kahvenin lezzetini ayarlarken damak zevkinizi ihmal etmeyin.

Kahve Makineleri ve French Pressler

Kahvenin yapılış aşamasında kullanacak olduğunuz aletlerinde önemi fazladır. Örneğin bir kahve makinesi ile yapılan kahvenin hızı daha fazladır ve böylelikle hemen pişer ve oldukça da bol köpüklü olur. French press ile kahve demleme de farklı aşamalardan geçer ancak sonunda enfes bir kahve içmeye müdahil olursunuz.

Kahve Makinesi ile Kahve Yapımı

Kahve yapımıyla arası olmayan ancak kahveyi çok sevenler için kahve makinesi adeta bir kurtarıcı gibidir. Çünkü yapmanız gereken tek şey ölçülü bir şekilde su ve kahve ekleyerek makineyi çalıştırmaktır. Sonrasında kahve hızlı ve muhteşem bir şekilde hemencecik hazır olacaktır. Aynı zamanda kahve makinesinin sunduğu hız ve pişirme fırsatı kadar kahvenin lezzetine ve görüntüsüne güç kattığı köpükte de bir payı vardır. Bol köpüklü kahve için kahve makinesinin kullanımı sizi mutlu edecektir.

French Press ile Kahve Demleme

Evde pratik kahve nasıl yapılır diyenler için birbirinden farklı seçenekler sunarak kahve yapım aşamalarını detaylı olarak belirttim.

  • Kalın olarak öğüttüğünüz toz kahvenizi demliğe koyduktan sonra ölçüsünü belirlediğiniz suyun bir kısmını ekleyebilirsiniz,
  • Köpük oluşana kadar kahveyi sürekli olarak karıştırın,
  • Demliğin işaretlenmiş olan kısmına kadar suyunuzu ekleyin,
  • Kahveniz için içme derecesini belirleyebilirsiniz 3-4 dakikalık olarak demlemeye bırakın,
  • Ara sıra karıştırmanız iyi olacaktır,
  • Son olarak da demleme filtresini bastırabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin