Şahane Aromasıyla Kolombiya Kahvesinin Tadına Doyamayacaksınız

0
539

Kolombiya Kahvesi ile İlgili Her Şey

Kolombiya kahvesi öyle güzel ve değişik bir tada sahip ki inanıyorum ki bu yazımdan sonra sizlerin de canı Kolombiya kahvesi çekecek. Ben bu yazımı yazarken bile canım çekiverdi. Çünkü şahane bir tadı olan Kolombiya Kahvesi de serüven olarak farklı aşamalardan geçerek günümüze gelmiştir. Bu nedenle Kolombiya kahvesi hakkında bilmeniz gereken her şeyden tek tek bahsedeceğim.

Dünyada kahve yazımda birçok kahve üreticisi olan ülkelerden bahsetmiştim. Bu ülkelerden biri de Kolombiya’dır. Bu nedenle bugün özel olarak Kolombiya kahvesinden bahsedeceğim. Kolombiya kahvesinin tarihinden yola çıkarak ne gibi özellikleri taşıdığını da anlatacağım. Ancak yazıyı başından sonuna kadar büyük bir özenle okumanızı öneriyorum. Çünkü eminim ki tek bir detayını bile kaçırmak istemezsiniz. Öyle farklı bir keşif yapacağız ki bugün çok eğleneceksiniz.

“Kolombiya kahvesinin ana vatanı neresidir? Kolombiya Kahvesi Nedir? Kolombiya kahvesi nasıl pişirilir?” her bir soruya açıklık getirmek üzere donanımlı ve keyifli yazıma başlıyorum. Kolombiya’ya gidemiyor olmamız Kolombiya’yı yaşamamıza engel değil öyle değil mi? Şimdi hep beraber yolculuk yapmaya hazır olun. Kolombiya’nın meşhur kahvesi hakkında bilgi edinirken canınız çekerse de klasik Türk kahvesiyle de idare edebilirsiniz. Çünkü öyle bir şey ki kahvenin her türü bizi motive etmeye fazlasıyla yetiyor.

Kolombiya Kahvesinin Ana Vatanı Neresidir?

Kolombiya, Güney Amerika’nın bir bölgesidir. Harika bir lezzete sahip olan Kolombiya kahvesi gibi daha birçok bölgede de harika kahvelerin üretildiği merkez yine Güney Amerika’dır. En gelişmiş ve kahve ticareti ile önde gelen popüler bir ülke olmuştur.

Kolombiya Kahvesi Nedir?

Kolombiya kahvesi ile ilgili tüm bilgiler burada yer alacak. Her şeyiyle Kolombiya kahvesini tanımaya hazır olun. Kültür yolculuğumuz başlasın o halde ve serüvenin zirvesine ulaşalım.

Ne yazık ki Kolombiya’nın en iyi kahvelerinin üretildiği zengin topraklar, yeraltında daimi bir dengesizliğin hüküm sürdüğü bölgelerdeki geçmiş volkan aktiviteleri sonucunda oluşmuştur. Ocak 1999’da Kolombiya’nın en geniş kahve etkinliklerinin tam ortasını vuran büyük deprem mucize eseri, ağaçlara az zarar vermiş, tarımın zararı %65 olmuş, çiftçiler zararlarını karşılamak için ürünün kalitesinden ödün vermemişlerdi. Depremin sonucu ne olursa olsun Kolombiya halen Global istatistiklere göre dünyanın ikinci büyük kahve üreticisidir. En yakın rakibi Vietnam’ın robusta üretimi giderek artsa da ürünü Kolombiya’nın ürününün yarısından daha azdır.

Kolombiya’da Kahve Yetiştirilen Yerler

Kolombiya’nın üç sıra dağı (cordilleras), Güney Amerika And Dağları’nın eteklerindeki teperlerdir ve 800 metreden 1900 metreye uzanan yamaçlarında Arabica kahvesi yetiştirilir. Başka türlü hasada imkân olmadığı için kahvenin tamamı elle toplanır, çünkü dağlık bölgedeki yamaçlar serttir ve kahve ağaçları araziye serpilmiş muz ağaçlarının gölgelerinde bulunurlar. İklim yeterli nemi sağladığı için fazladan sulamaya ya da saman örtüsüne gerek yoktur.

Orta bölgedeki Cordillera hem nitelik hem de nicelik açısından en bereketli bölgedir, Kolombiya’nın en dengeli kahvelerinden biri olan meşhur Medellin burada yetişir. Tok gövdesinin verdiği ağırlığı ve orta derecedeki asit düzeyiyle hoş lezzetli bir kahvedir. Ülkenin orta bölgesindeki Manizales ve kahveleri, daha az asidik, ancak mükemmel aromasıyla şarabımsı dokuda olan batı Cordillera’sındaki Armenia kahveleri, Medellen’le birlikte Kolombiya’nın MAM adıyla ihraç ettiği kahvelerin büyük kısmını teşkil ederler. Ülkenin orta kısmının başka bir favori kahvesi de Libano’da yetişir. İri çekirdekleri yumuşacık ve eşit şekilde kavrulan bu “supremo” formundaki çekirdekler görsel bir zevk sunarlar.

Merkezdeki Cordillera’nın güney kısmında yetişen Popayan ve San Agustin kahveleri de dikkate değerdir, Kolombiya’nın Ekvator sınırındaki Narino kahvesi, Vatika’nın fincanında olmasını tercih ettiği kahvedir (Porto Riko adasının da hak ettiği kahvedir ayrımcılık), ayrıca dünyaca ünlü Starbucks kahve zinciri de Narino bölgesinin supremo kahveleri üzerinde anlaşmayla hak sahibidir.

Kolombiya’nın kahve yetiştirilen doğu bölgesi, dünya ticaret ağına giren kahvelerin yarısını belki de daha fazlasını üretir ve bunlardan ikisi mükemmel kaliteleriyle tanınır. Başkent civarında üretilen Bogota, ülkenin orta bölümünde üretilen kahvelerden biraz daha asit oranına sahip harika bir kahvedir. Doğu Cordillera’nın daha kuzey bölgesinde yetiştirilen Bucamaranga’ysa düşük asit oranına ve “yumuşak” bir kahvenin olgun ve yerinde bir lezzete sahiptir.

Lezzet ve Aroması ile Kolombiya Kahvesi

Lezzet ve aroma eski Arabica ekinliklerindeki, eski ağaçlar yavaş yavaş kaldırılıp “veriaedad Kolombiya” gibi daha bereketli türlerle değiştirilmektedir. Kolombiya’da geliştirilen bir Arabica soyu olan “variedad Kolombiya” başka ülkelerde de ekilmektedir. Ancak süt ya da kremayla içildiğinde lezzet, aroma ve tokluğu mükemmel bir şekilde birleşen bourbon çekirdekleriyle bu yeni türü karşılaştırıp hayal kırıklığına uğrayan hassas tadımcılar durumdan pek de hoşnut değillerdir.

Kolombiya kahvelerinin asit oranı, belirli Kenya ve Kosta Rika kahvelerinin asit oranıyla nadiren uyuşur ancak Kolombiya kahveleri özellikle daha tok gövdeli cinslerde daha dengeli bir fincan lezzeti verir. Kolombiya’nın diğer tüm Güney Amerika ülkelerine göre, kahvelerini iki okyanus kıyısındaki limanlarından ihraç edebilme gibi bir avantajı vardır. İhraç edilecek ürün oldukça eşit bir şekilde ayrılıp, Pasifik kıyısındaki Buenaventura limanlarıyla, Atlantik kıyısındaki Cartagena, Baranguilla ve Santa Marta limanlarına gönderilir.

Ürünlerin ekinliklerden dünya ticaret yollarına böylesine kolay ulaşmaları, Federation Nacional de Cafeteros de Colombia’nın dünya çapındaki reklam kampanyalarıyla birleştiğinde, Kolombiya kahvesinin hem Kuzey Amerika’da hem de Avrupa’da güçlü bir pazar yakalaması garantilenmiş olur.

Kolombiya ayrıca dünyaya büyük miktarda çözünür (hazır) kahve ihraç eder; 1998/99 yılı hazır kahve ürününün çoğu, dondurularak kurutulmuş 659.000 torba kahvedir.

Kolombiya Kahvesi Nasıl Pişirilir?

Kolombiya kahvesinin çekirdekleri kalındır. Bu nedenle doğru bir öğütülme işleminden geçmiş olması kahve demleme öncesindeki ilk aşama ve hatta en önemli aşamadır.  Kahvenin çekirdek hali pişirilme için önerilmemektedir. Çünkü çekirdek olarak kahve özünü tam olarak bırakmaz bu nedenle çekilmiş kahve her zaman daha idealdir. Böylelikle lezzetine doyum olmayacak bir kahve içebilirsiniz.

Kolombiya kahvesini öğüttükten sonra ya da öğütülmüş olarak tedarik edilmesinden sonra espresso ile harmanlayarak pişirebilirsiniz. Şöyle ki; fazlaca asitli bir yapıda bulunan espresso Kolombiya kahvesiyle güzel bir uyum sağlayacaktır. Bu muhteşem tadı yaşamak için espresso ideal bir karışım olacaktır.

Kolombiya kahvesinin iyice çekilmiş olması klasik kahveye benzer bir şekilde pişirmeniz içinde güzel bir başlangıç olabilir. Hem pişirmesi kolay hem de farklı bir tat olan Kolombiya kahvesini organik olarak almanız da yararınıza olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin