Lezzetine Doyamayacağınız Etiyopya Kahvesi

0
638

Etiyopya Kahvesini Mercek Altına Aldık

Etiyopya kahvesidamaklarınızda muhteşem bir tat bırakacak. Güzel bir kahve deneyimi daha yaşamaya hazır mısınız? Bugün sizler için kahve türü olarak Etiyopya kahvesini ele aldım. Harika bilgiler eşliğinde yeni bir kahve lezzetiyle daha tanışmış olacaksınız. Araştırdığım ve kahve türleri olarak değer verdiğim her çeşidi sizlerle paylaşmaya özen gösteriyorum. Çünkü ben de aynı sizler gibi büyük bir kahve severim.

Dünyada birçok ülkede üretilen ve ticareti devam eden ürünlerden en önemlisi şüphesiz ki kahvedir. Her ülkede farklı işlemlere tabi tutulsa da aslında damaklarda bıraktığı lezzet sayesinde kahve vazgeçilmezimiz olmaktadır. Bu nedenle her türlü kahve bizim için kıymetli bir yere sahip olmayı bırakmıyor.

Etiyopya Kahvesi hakkında anlatacağım adımlar sonrasında siz de Etiyopya kahvesini denemek isteyeceksiniz. Çünkü biliyorum ki böyle bir lezzetten mahrum kalmak istemezsiniz. Öncelikle “Kahve türleri nelerdir? Etiyopya kahvesinin ana vatanı neresidir? Etiyopya kahvesi nedir?” konularını detaylıca anlatarak yazıma başlamak istiyorum. Bu yazının sonunda Etiyopya kahvesine aşina olacak ve damak zevklerinize bu kahve türünü de ekleyeceksiniz diye düşünüyorum.

Kahve Türleri Nelerdir?

Kahve ekimini etkileyen pek çok faktör büyük ölçüde türlerin özelliklerine bağlıdır. Bu nedenle ülkeden ülkeye önemli farklılıklar gösterir. Peki, “bu kahve türleri nelerdir, ne gibi özellikleri vardır?” kısaca değinelim.

Arabica Kahve Türü

Arabica, bilinen en eski kahve ağacı olan Arabica olgun bir türdür. Yıllık yağmur oranının 150-200 cm3 arasında değiştiği ve ılık geçen günlerle soğuk geçen gecelerin sıcaklığının 15-2 4 ̊C arasında değiştiği 1000-2000 rakımlı dağ platolarında ve volkanik yamaçlarda yetiştirilir.

Arabica ağaçları yağmurlu mevsimden sonra çiçeklenir ve meyvesinin olgunlaşması için dokuz ay gerekir. Tipik bir Arabica ağacı bir yıl içinde 5 kilodan daha az meyve üretir ve bu miktar işlendiğinde 1 kilo civarında esas kahve çekirdeğine dönüşür. Dünyanın pek çok yerindeki Arabica hasadı yıkanır ya da ıslak işlemden geçirilir ve genellikle Robusta’dan daha iri, uzun ve yassı olan ve daha az kafein içeren çekirdekleri daha lezzetli ve ekşi bir çeşni üretir.

Arabica kahvesi dünya kahvelerinin yüzde 70’lik kısmını oluşturur, ancak yetiştirilmesi zordur. Hastalıklara, bitki zararlılarına, ayaza daha duyarlıdır ve elbette daha pahalıdır.

Maragogype Kahve Türü

Maragogype en tanınmış typica mutasyonu ilk kez Brezilya’nın Bahia eyaletinin Maragogype bölgesinde keşfedilmiştir. Maragogype Ağaçları dünyanın en büyük kahve çekirdeklerini verir ve kimi zaman bunlara “fil” çekirdekleri denir (belli bir çekirdek hastalığı olan “fil kulağıyla” karıştırılmamalıdır). Maragogype çekirdekleri, birkaç ülkede yetiştirilir ve cazip görüntüsü kadar hafif aromasıyla da aranan bir kahvedir. Ne yazık ki ürün verimi düşüktür, bu yüzden de Maragogype ağaçlarının bakımını yapmak pahalıdır. Üretken dönemleri bittiğinde ağaçların çoğu daha normalleriyle değiştirilir.

Canephora (Robusta) Kahve Türü

Canephora türü Arabica türünden çok daha farklıdır. Hastalıklara ve böceklere gösterdiği direnç gibi tadı da çok serttir ve bu bağlamda sertlik arzulanan bir şey olmadığı için Arabica gibi arzu edilen bir tür değildir. Sonuç olarak Robusta dünya kahve üretiminin %30’unu oluştururken, fiyatı da daha ucuzdur. Robusta’nın ticari kullanım önceliği, tüm ürünün değerlendirilebileceği harmanlar, suda çözünür ürünler ya da tabi tutulduğu işlemlerin aromanın sertliğini azalttığı hazır kahvelerdir.

Diğer Bitki Çeşitleri

Melezleme yöntemiyle, aşı dallarıyla üreme yaptırılarak çekirdeklerinden ziyade başka bitki çeşitleri üretilir. Örneğin, en başarılı melez ürün olan arabusta Fransız Kahve ve Kakao Enstitüsü tarafından 1960 yılında üretilmiş ve Fildişi Sahili’nden dünyanın pek çok yerine ihraç edilmiştir.

Etiyopya’nın Ana Vatanı Neresidir?

Afrika’nın bir bölgesi olan Etiyopya, kahvenin doğduğu yer olarak bilinmektedir. Bu nedenle oldukça önemli bir yere ve üretime sahiptir. Özellikle de Afrika’nın her bölgesinde üretilen kahveler, dünya kalitesinde bir numaraya sahiptir. Aynı zamanda da tat olarak farklı ve bir o kadar da lezzetli yapıdadır.

Etiyopya Kahvesi

Etiyopya kahvesi;kahve hakkındaki erken dönem kayıtlarının tamamı, ürünün doğduğu yerin eski Habeşistan bölgesi olduğuna işaret etmektedir. Gerçekten de bugün pek çok Etiyopya köylüsü tarafından işlenen kahvenin ilk hali bakımsızdır. Bunun sebebi de vahşi çalıların olmasıdır.

Genellikle en iyi kahveler Sidamo, Kafa, Harrar ve Wellega’dan çıkar, ancak her bir bölgedeki kimi kahvelerin yıkanmamış, kahveler yabani ya da cesur (gamey) olarak tanımlanır, herkesin damak zevkine uygun olmasalar da lezzetleri değiştiği takdirde çok ilginç olabilirler. Etiyopya kahvesi için zaman zaman limonlu, leziz, şarabımsı, çiçeğimsi ve yumuşak gibi sıfatlar da kullanılabilir.

Görünüşlerine bakıldığında çekirdekler yalnızca gösterişsiz olmakla kalmazlar, düpedüz itici de olabilirler. Bazı durumlarda da çekirdeğin işlenmesi bir parça gelişigüzel olabilir, sonucunun belirsizliği sinirleri bozabilir. Yine de bu kahveler alelade değildirler ve kahve lezzeti açısından –olabildiği kadarıyla- bir örnek oluşturabilirler. En iyi bilinen Etiyopya kahvelerinden bazıları Djimmah, Ghimbi, Lekempti, Harrar (hem uzun hem de kısa meyveciği olan, yumuşak şarabımsı Mocha lezzetidir ve Mocha adını Yemen’in eski bir limanı olan Mokka’dan alır), Limu ve Yergacheffe’dir.

Kendine özgü mükemmel aroması nedeniyle, Etiyopya çekirdeklerinin yoğun kavrulmaları (dark-roast) hiç de akıllıca olmaz. Aslında yoğun kavrulmuş kahve çekirdekleriyle karşılaşmanız o yılın ürününün düşük kalitede olduğunu gösterir.

 Tadına Doyamadık Diyeceğiniz Bir Lezzet

Etiyopya kahvesiile ilgili olan her detayı özel olarak el aldım. Farklı bir öyküsü olan Etiyopya kahvesinin adım adım nasıl yetiştiği ve ne gibi özellikleri taşıdığı konusu aklınızda yer edindi bile. Organik kahveler, vegan kahveler bir yana bir de bu tür dünya kahveleriyle de tanışmak ayrı bir zevk.

Kahve tutkunları için önem arz eden kahve türleri başta olmak üzere Etiyopya kahvesini de öğrendik. Bu yazımdan sonra farklı kahve kültürlerini de evinize konuk etmenin mutluluğunu yaşayacaksınız. Ancak her kahve de olduğu gibi Etiyopya kahvesinde de bazı durumlara dikkat edilmesi gerekir. Bu durumlar nelerdir?

Etiyopya Kahvesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

  • Etiyopya’nın orijinal olmasına dikkat edin,
  • Etiyopya kahvesi ile ilk kez tanışacaksanız kahvenin önceden detaylı bir araştırmasını yapmalısınız özellikle görüntü ve özellikleri açısından,
  • Etiyopya kahvesinin iyi ve kötü birçok türü mevcuttur. Bu nedenle kahveyi almadan önce türlerini de araştırmanız ve aktarcılar dahil olmak üzere kahveyi satan kişilerden bilgi almanız gerekir,
  • Standart kahve de olduğu gibi Etiyopya kahvesinde de kaliteye ve tazeliğe önem vermelisiniz,
  • Etiyopya kahve çekirdeklerini alacaksanız iyice öğütmeniz gerekir veya alacağınız yerde öğüttürebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin