Kosta Rika Kahvesinin Tadına Baktınız Mı?

0
795

Dünyaca Ünlü Kosta Rika Kahvesi

Kosta Rika Kahvesi bugünün en güzel konuları arasında yerini alıyor. Size bugün dünyaca ünlü olan lezzetli mi lezzetli, damakları şenlendiren muhteşem bir kahve kültüründen bahsetmek istiyorum. Klasik kahvelere bile düşkünlüğü olan bir toplum olarak eminim ki farklı kültürdeki kahveleri tanımak da aynı benim gibi sizleri de gururlandırıyor. İşte bu yüzden bugün, dünya yolculuğuma sizlerin de eşlik etmesini istedim.

Klasik kahveler bizim tamamen rutinimiz haline gelmiş ve vazgeçilmezimiz olmayı başarmıştır. Bunun yanı sıra, günün kurtarıcısı ve anın güzelleştiricisi olarak akla gelen ilk şey de kahve olmaktadır. Kahvesiz bir gün düşünemeyiz bile. Bu yüzden bazen kahve olsun de hangi tür olursa olsun deriz. Ancak bazen de öyle bir kahve olsun ki farklı lezzetleri de keşfedelim türlü türlü kahveler içerek farklı tatlara imza atalım deriz. Çünkü kahve severler için en önemli şey kahveyi içerken keyif almak ve kalıcı tadıyla mutlu bir gün geçirmektir.

Kosta Rika kahvesi hakkında detaylı bilgileri vermemin amacı da dünyaca ünlü olan bir kahve olması ve herkes tarafından büyük bir ilgi gören türe sahip olmasıdır. Bu yüzden Kosta Rika’nın anavatanından günümüzdeki yerine kadar her ayrıntısından bahsedeceğim. “Kosta Rika kahvesinin anavatanı neresidir? Kosta Rika kahvesi nedir?” derinlemesine bahsettim. Okurken keyif alacağınızı düşünüyorum ve hemen araştırmalarımı titizlikle aktarıyorum.

Kosta Rika Kahvesinin Ana Vatanı Neresidir?

Kosta Rika; Orta Amerika ve Karayipler’in önemli bir bölgesidir ve Orta Amerika Kahveleri çekirdek gövdelerinin, lezzetlerinin ve aromaların bütünlüğüyle ün salmışlardır. Peki, bu muazzam “Kosta Rika Kahvesi Nedir?” hemen keşfedelim.

Kosta Rika Kahvesi Nedir?

Kırmızımsı bir renge sahip olan meyve aromasını taşır. Aynı zamanda da kavrulabilme özelliğine de yatkın olan elverişli bir kahve türü olarak da bilinmektedir. Daha detaylı değinecek olursak aşağıdaki ayrıntılara odaklanmak gerekir.

İnsanların çoğu ölünce cennete gitmeyi ister; oysa kahve severlerin gitmek istediği yer tam olarak da Kosta Rika’dır. Küçük ancak büyük faaliyete sahip olan Kosta Rika; Orta Amerika Cumhuriyeti’nde bulunan ve harikulade kahvelerin yetiştiği iyi koşullara sahip olan bir bölgedir.

Yumuşak, ılıman iklimi, şahane bir nem oranı ve serin geceleriyle yüksek rakımlarda bulunan bir platoya ve zengin volkanik topraklara sahiptir. Ticari amaç olarak kullanılması her ne kadar güzel olsa da Kosta Rika kahvesinin güzel yanları kadar kötü yanları da vardır. Yüksek rakımlı yerlere kolayca ulaşmamak kahve nakliyatını zor ve pahalı hale getiriyor, ayrıca daima bir volkanik patlama tehlikesi ve Orta Amerika’yı bezdiren yıkıcı tropik fırtınalar yaşanıyor. Komşularının tersine Kosta Rika, Mitch Kasırgası’nda yalnızca 90.000 adet kahve torbası kaybetti.

Kosta Rika’nın tarımsal dayanak noktası olan kahve ürünü yıkanmış Arabica türüdür –rousta’nın adını anmak bile toplumda kabul görmez- ve halk yoğun bir şekilde kahve tüketir; öyle ki Kosta Rikalılar İtalya’nın iki katı kahve tüketirler.

Kosta Rika kahvesi en iyi kaliteli kahveler arasında yer almaktadır. Genel olarak başkent San Jose’den ve civar kentler olan Heredia ve Alajule’dan çıkar. San Jose’nin güneyindeki Tarrazu bölgesinde nefis asit oranına sahip ve “arı” fincan içeceği özelliği bulunan enfes kahveler üretilir. Çekirdek torbaları üretildikleri bölgenin adıyla etiketlenebilir –Tarrazu Tresc Rios, Dota ya da San Marcos gibi – ya da Poas volkanının yamaçlarında bulunan FJO Sarchi şirketi gibi sahibinin ismini alabilirler.

İsimleri yüksek rakımların ve belki de bir fincan kahvede en fazla arzulanan özellik olan keskin ve ağızda iz bırakan bir asitlik oranının işaretidir. Bazı kahve uzmanları Kosta Rika kahvesini koyu içe fikri karşısında feryat ederler; bununla birlikte kahve biraz sütle ya da kremayla içildiğinde en keskin asit oranı bile harika yumuşaklıkta bir lezzet katar.

Kosta Rika Kahvesinin Sahip Olduğu Özellikler Nelerdir?

Hem ülke olarak en zengin ülkeler arasında yer almakta hem de kahve üretiminde de zengin bir ülke olarak bilinir. Ayrıca dünyaca ünlü olan bu Kosta Rika kahvesinin de her kahve gibi bazı özellikleri mevcuttur. Bu özellikleri adım adım kısaca belirtmek gerekirse;

  • Kosta Rika kahvesi daima kokuludur,
  • Fincanındaki lezzeti “arı” ve saftır,
  • Bazen koyu ve kavrulmuş olarak da hazırlanabiliyor ancak önerilmez çünkü asit oranını düşürüp zedeleyebilir. Bu nedenle hafif ve saf olarak içmek daha makûldür.
  • Sıklıkla tercih edilen ve neredeyse birçok ülkeden önde gelen muhteşem bir lezzete sahiptir.

Kosta Rika Kahve Türleri Nelerdir?

Tarrazu/San Marcos de Tarrazu Kahve Türü; en kaliteli toprağa ve verime sahip olan elverişli bir bölgedir. Kosta Rika’nın en sevilen ve en çok tercih edilen bölgesi olarak bilinmektedir. Yetiştikleri bölgelere ve yükseltilere göre farklılık gösterseler de Tarrazu, diğer kahve türlerine göre daha berrak ve kırmızı bir meyve aromasını andırır.

La Minita Kahve Türü; çiftlik evi olarak bilinen ve üretimin gerçekleştiği yer olarak en iyi kahve türüdür diyebiliriz.

Alajuele Kahve Türü; Kosta Rika’nın en iyi kahveleri arasında yer almaktadır.

VolcanPoas Kahve Türü; Tarrazu bölgesinde yetişen kahvenin güzelliği kadar Volcan Poas bölgesinde yetişen bu türde harika bir kahvedir. Meyve tadı daha yoğun olan bir kahve türüdür. İçimi de oldukça yumuşak olan bir kahve olması da hoş bir tat bırakmaktadır.

TresRios Kahve Türü; diğer bölge ve türlere göre daha da yumuşak bir içime sahiptir. Irazu volkanı olarak bilinen toprak yapısı vardır. Tat olarak aroma ve asit bileşenlerini de taşımaktadır.

West Valley Kahve Türü; The Central Valley San Jose bölgesinde yetiştirilen kahvelerin ülke üretimin %15’ini kapsamaktadır.

Guanacaste Kahve Türü; diğer bölgelere göre daha soğuk bir yapıya sahiptir. Çünkü dağların zirvesinde yetişir ve toprak yapısı fazlasıyla zengin olan bir bölgedir.

CotoBrus Kahve Türü; San Vito, Limoncito ve Pittier bölgelerini içinde barındıran ve Brunc’’da yer alan bir bölgedir. Yapı olarak düzensizdir ancak toprağı zengindir. Kahvenin içimi de oldukça güzeldir.

PerezZeledeon Kahve Türü; Vadilerle kaplı olan bir bölgededir, düzensiz bir yapıya sahiptir ancak suyu temiz ve nehirlerle birleşmiş ve zenginleşmiş bölgedir.

Orosi Kahve Türü; yüzyıllar öncesine kadar dayanan ve uzun yılları kapsayan bir türdür. Ayrıca bölge kahvenin meyvesi için oldukça verimli ve idealdir.

Turrialba kahve Türü; Hem kahve, kakao hem de muz yetiştiriciliğinde önde gelen bir bölgedir.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin