Kenya Kahvesini Keşfetmeye Hazır Mısınız?

0
580

Eşsiz Lezzeti ile Kenya Kahvesi

Kenya kahvesi farklı bir lezzete sahip olan ve ülkeleri derinden etkileyen muhteşem bir içecektir. Kahve severlerin hoşuna gidecek olan bu kahve ile damaklarda kalan izleri unutulmayacak. Kahvenin her türü için ayrıca yorumlar yapıldığı gibi Kenya Kahvesi konusunda da birçok yorum ve gelişme söz konusudur. Bu nedenle diğer kahve türlerinde olduğu gibi bu kahve türünde de bazı titiz çalışmalar ve yapılış aşamaları yer almaktadır.

Kahveden birçok yazımda bahsettim ve herkesin sevdiği kahve adımlarına ve yapılışlarına değindim. Bugün de öncelikle biraz kahve ağacından ve sonrada Kenya kahvesiyle ilgili özelliklerinde bahsedeceğim. Kahve ağacı hakkındaki güzel yazıları okumanızı istiyorum. Biraz da değişik konulara değinmek yerinde olacaktır.

“Kahve ağacı nedir? Kenya Kahvesi Nedir? Kenya kahvesinin ana vatanı neresidir? Kenya kahvesi nasıl yapılır?” gelin hep birlikte bu soruların cevaplarına dair yolculuğa çıkalım. Hem keşfedelim hem de kahvenin lezzetleri konusunda duyduğumuz her bilgi sonrasında vay be diyelim, böylelikle de güzel bilgiler öğrenelim.

Kahve Ağacı Nedir?

Aşı dalından üretilmediği takdirde kahve bitkisi hayatına sığ ve kumlu toprağa gömülen “parşömen” çekirdeğinden uzanan bir filizcik olarak başlar. Filiz köklendikçe çekirdeği toprağın dışına iter. Birkaç gün içinde, artık ince filizin tepesine çıkmış çekirdeğin üzerinde ilk iki yaprak oluşur. Eski çekirdeğin kabuğu çıkar ve kısa sürede yere düşer. İnce fide daha sonra fidanlıktaki özel yerine alınır. Bir sene burada özenle korunduktan sonra, fidanlıkta üzerinde bulunan kütüklerden yapılan “çatı” ya da hangi koruyucu örtü kullanıyorsa kaldırılır ve fide açık havayla tanıştırılır.

Kahve Ağacının bütün istediği şey olsa olsa günde birkaç saatlik gün ışığına maruz kalmaktır. Küçük bir bitki daha sonra bir tarlaya alınır ve mümkünse bir muz ağacının geniş yapraklarının altına yerleştirilir. Bu işlem özellikle güneş ışıklarının daha dik geldiği ekvatora yakın bölgelerde uygulanır. Bitki birkaç yıl boyunca meyve vermeyecektir, bununla beraber sulamaya, budamaya, yabani otları temizlemeye, ilaçlamaya, aşılamaya ve kuru otla örtmeye devam etmek gerekir.

Eğer toprak, volkanik küller, azot ve fosforik asit bulunan topraklarda daha iyi serpilen kahve için yeterince iyi değilse son iki işlem uygulanır. Ağaç 4-5 yaşına geldiğinde ilk ürününü verir ve en üretken dönemine birkaç yıl içinde ulaşır. Ancak mevsimi 20-25 yıllık bir zaman dilimi içinde verecektir ve bu zaman süresince bakım görmelidir.

Kahvenin nasıl muhteşem bir içecek olduğuna bu bilgilerden sonra bir kez daha kanaat getirenlerdenim. Ayrıca kahve ağacının gelişimine baktığımızda da nasıl zorlu bir aşamadan geçtiğini ve ne kadar çok emek gerektirdiğini de bu bilgiler ışığında artık öğrenmiş olduk. Bu sayede kahvelerimizi yudumlarken kahve ağacı aklımıza gelecek ve daha da büyük bir keyifle içmenin hazzına varacağız.

Kenya Kahvesi Nedir?

Kenya kahvesi, niceliğine oranla niteliği çok fazla olan, yüksek bölgelerde yetişen ıslak işlemden geçmiş bir kahve türüdür. Ayrıca oldukça büyük bir öneme sahip olan dünya ürünlerinden biridir. Dar olan lezzet yelpazesi kaliteli ve tutarlıdır, bunun sebebi belki de Kenya Kahve Heyeti (Nairobi) tarafından sıkı sıkıya denetlenen Kenya Kahve Endüstrisidir.

Bu heyet yeşil çekirdek torbalarının her birinin sınıflandırılmasında etkilidir, zaman zaman House Blend etiketi altında farklı ekim alanlarından gelen karışımları dahi denetler. “AA” olarak etiketlenmiş kahve torbaları en üst kalitedir ve gurme kahve ticaretinde aranan ürünlerdir.

Kenya kahvesikeskin, meyvemsi ve hatta bazen yüksek asit oranına bağlı limonumsu ya da narenciyemsi lezzetleriyle ve çekirdeklerin uyumlu görünümleriyle (küçük, yuvarlak ve koyu yeşil-mavi) fark edilir, bunlar “AA” etiketliler, en fazla ihraç edilen “AB” etiketler ya da meşhur ve pahalı Kenya Peaberry’leridir.

Kenya Kahvesinin Ana Vatanı Neresidir?

Ana vatanı Afrika olan Kenya kahvesi, kendi ülkesi başta olmak üzere diğer bütün ülkelerde de ve hatta dünyada da ün salmış önde gelen bir içecektir.

Kahvenin doğum yeri olan Afrika’nın dünyanın en iyi kahvelerinden kimilerini üretiyor olması doğaldır. Bununla birlikte Afrika’nın pek çok ülkesinde sosyal, siyasi ve ekonomik problemler kahve üretimini zorlu bir iş haline getirir.

Titizlikle çalışan Afrika ülkesinde kahve hassas bir şekilde işlenir ve titizlikle tüm adımlardan birer birer geçirilir. Bu sayede de kahve lezzetinin sahip olduğu özü oldukça kuvvetlenmektedir.

Kenya Kahvesi Nasıl Yapılır?

Farklı bir lezzet türü olan Kenya kahvesinin hazırlanışı oldukça pratik ve kolaydır. “Peki, Kenya kahvesi nasıl demlenir?” sırasıyla adım adım bakalım.

Malzemeler;

  • Öğütülmüş AA Kenya kahvesi,
  • Saf ve arındırılmış su,
  • French Press veya termos,

Yapılışı;

  • 1 yemek kaşığı Kenya kahvesini French press içerisine ekledikten sonra, üzerine saf suyu ekleyin ve kahve ile iyice harmanlanmasına özen gösterin,
  • Suyun kaynamamış olması önemlidir,
  • Kenya kahvesinin lezzetini derinlemesine hissetmek için 4-5 dakika demlemeye bırakmanız  kahveyi keyifle içmenize ön ayak olacaktır,
  • Daha sonra ise French termos veya French Press pistonunu aşağıya doğru bastırarak topaklaşmış ya da tam erimemiş kave parçacıklarından kurtulabilirsiniz,
  • Dilerseniz Kenya kahvesini sade olarak tüketebilir dilerseniz de süt ekleyerek tüketebilirsiniz.

Dünyada derin bir yankı uyandırmış olan Kenya kahvesi, fazlasıyla tüketilen ve günümüzde de yerini değiştirmeden üst safhalarda yer alan bir içecek olarak yoluna devam etmektedir. Özellikle Türkiye’de de derin bir yere sahip olmuş ve insanların damaklarına özgü olan harika bir lezzet olarak bilinmektedir.

Kenya kahvesi dünyada 16.sırada yerini almaya devam ederken üretimini de her geçen gün arttırmaktadır. Yaklaşık 100 milyon ton kadar üretim yıllık olarak yapılmaktadır ve ihracatı da fazlasıyla gelişmiştir. Hem küçük üreticiler hem de büyük üreticiler tarafından üretimi gerçekleştirilen bir kahve türüdür.

Kenya kahvesinin sahip olduğu önem derecesi her zaman üst düzeyde yer alsa da bazen üretimi sonrasında satışa geçmesi durumunda satıştaki yani ekonomideki yeri değişiklik gösterebilir. Yani talep durumuna göre fiyatlarında yükselişler görülebilmektedir. Ancak bu tamamen kendine has taşıdığı özgünlüğünden ve kalitesinden gelmektedir.

Aynı zamanda Kenya kahvesinin yetiştirildiği bölgelerde vardır. Bunlar şu şekildedir; Bungoma, Embu, Kiambu, Kirinyaga, Kisii, Machakos, Meru, Mt. Elgon, Murang’a, Nakaru, Nyeri, Thika, Taita Taveta ve Tran-Nzoia gibi yerleşimlerde de Kenya kahvesinin üretimi sürekli ve aktif olarak devam etmektedir.

Kenya kahvesi başta olmak üzere diğer tüm kahve demleme işlemeleriniz için sizlere özel sunduğumuz French press” ve French Termosdemleme aletleri için sitemizden ilgili bölümlere bakabilir ve kendinizi şımartmak adına kendinize veya sevdiklerinize özel bu güzel demleme aletlerini tercih edip alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin