Kendi Kahvenizi Kavurun

0
622

Kahve Kavurma ve Kahve Kavurma Teknikleri

Kahve kavurma ve kahve kavurma teknikleri herkesin merak ettiği güzel bir konudur. Çünkü her kahve severin merak ettiği birçok sanat vardır. Kahve içe sanatı ve kahve ile ilgili her şey cazip gelir. Kendi kahvenizi kavurmayı ve aslında herkesin çok da bilmediği kahve kavurma tekniklerini öğreneceksiniz. Eminim ki kendi kahvenizin her aşamasıyla kendiniz ilgilenmek istersiniz ben de sizinle aynı fikirde olduğum için bu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim sevgili okurlarım.

Kahve kavurma aslında sanıldığı kadar da zor bir işlem değildir ve ayrıca çok da ustalık gerektirmez. Ustayım diyorsa biri o işi yapabildiği için diyordur. Mesela siz de bu yazıdan sonra kahve kavurmayı öğreneceksiniz yani siz de kendi işinizin ustası olacaksınız. Yazının tamamını okumanız ve uygulama yapmanız yeterli olacaktır. Hem de kahve çekirdeğinin tarzı ne olursa olsun genellikle kavurma teknikleri benzerlik göstermektedir. Zorlanmayacağınız harika bir serüvenden bahsediyorum.

Evinizde kahve kavururken ki o enfes kahve kokusuna şahitlik etmeye hazır olun. Kendi damak zevkiniz için kahve adımlarını zevkle gerçekleştireceğinizi de biliyorum. Bugün kahve kavurma ve kahve kavurma teknikleri ile ilgili bütün püf noktaları vereceğim. Yazının içerisinde merak ettiğiniz soruların kendiliğinden cevap bulduğunu göreceksiniz. Eğlenerek öğreneceğiniz donanımlı bir yazıyı daha sizler için derlemenin mutluluğuna paha biçilmez demeden de geçemeyeceğim.

Kahve Nasıl Kavrulur? Kahve Kavurma Teknikleri nelerdir?” içeriklerine en ince ayrıntısıyla ulaşabilirsiniz. Ve hatta bu bilgileri öğrendikten sonra belki kendi kahvenizi kavurmanın ilk denemesini yaparsınız. Böylelikle kahve kavurma ustalığına terfi edebilirsiniz.

Kahve Nasıl Kavrulur?

Kahve ilk haliyle yeliş çekirdek halindedir. Yetiştiği bölgeye göre kahve çekirdeği farklılık gösterebilir. Bununla ilgili yazılara da değinmiştim. Endorfia Blog kısmından tüm yazılarıma erişebilir ve merak ettiğiniz çoğu şey hakkında bilgiler edinebilirsiniz.

Kahve çekirdeklerinin yeşil renkten kavrulmuş renge dönüştürülmesi için birkaç aşmadan geçmesi gerekir. Yüzyıllar öncesine kadar dayanan kahve kavurma ve kahve kavurma teknikleriyle ilgili bilmek istediğiniz her şeye yer verdim. Kaldı ki sizler de klasik olarak evlerde ocaklar da veya tüplerde kahve kavrulduğunu duymuşsunuzdur. İşte bu ve bunun gibi tüm kahve kavurma tekniklerini öğreneceksiniz. Peki, kahve nasıl kavrulur?

Kahve Kavurma İşlemi

Farklı yöntemler ile kahve kavurma işlemi yapılmaktadır. Önemli olan yeşil renkli kahve çekirdeklerinin koyu rengi alması ve kavrulduktan sonra da içilebilir hale gelmesidir. Bu yüzden kahve kavurmak için çeşitli kahve kavurma teknikleri geliştirilmiştir. Her bir kavurma tekniği birbirinden titiz çalışmalar gerektirir ancak bu kavurma işleminin zor olduğu anlamına gelmez. Kahvenin lezzetini kaybetmemesi için gerekli olan titizlikten bahsediyorum.

Kahve severler ve kahve tutkunları için çok önem arz eden kahve aşamaları titiz olduğunda gönül rahatlığıyla daha fazla tüketilmektedir. O yüzden kahve içme sanatını iyi bilmek gerekir. Büyük bir zevkle içilecek kahve için kahvenin geçmişini ve geleceğini bilmek bizi mutlu eder.

Toplam olarak 3 farklı kavurma durumu vardır. Bunlar;

Açık Kavurma; 180 C ile 250 C aralığında yapılan kavurma işlemidir. Kahve çekirdeklerinin kavrulması ile çekirdekler su kaybeder ve genleşmesi sırasında da çıtırtı seslerinin hemen öncesinde durdurulmalıdır. Eğer ki kavrulan çekirdeğiniz meyvemsi ve çiçeğimsi aromalıysa yapılan kavurmayla tüm zengin aromalar elde edilebilir. 

Orta Kavurma; 210 ̊C ile 220 ̊C aralığındaki sıcaklıklarda yapılan popüler bir kavurma yöntemidir. İkinci çıtırtı seslerinden hemen önce bu işlem sonlandırılmalıdır. Bu yöntemle kavrulan çekirdeklerin aroması, asidite ve tat dengesi ortaya çıkar.

Koyu Kavurma; 240 ̊C ile 250 ̊C aralığındaki sıcaklıklarda yapılan kavurma işlemidir. Diğer adıyla koyu kavurma, dark roast olarak da bilinir. Bu kavurma da bitter tatlarıyla kahve yağlarını damak tadınızda hissedebilirsiniz. Espressonun harmanlanmasında da kullanılır, nedeni ise espresso çekirdeklerindeki yağ oranıdır. Espressonun harmanında da Arabica kahve çekirdekleri de kullanılır ve tabi ki ek olarak Robusta çekirdekler de kullanılmaktadır. Çünkü Robusta çekirdeklerinde istenilen oranda krema bulunmaktadır. Kullanılan bu harmanda Arabica ve Robusta tatlarının birbirine benzemesi ve tat olarak aynılaşması için koyu kavurma işlemi özellikle kullanılmaktadır. Eğer az bir kavurma işlemi yapılırsa bu tatlar birbirinden uzak olacaktır.

Kahve Kavurma Teknikleri Nelerdir?

Kahve kavurma teknikleri genel olarak 2 farklı şekildedir. Bunlardan biri tamburlu makineler ile kavurma yöntemi, diğeri ise hava ile kavurma yöntemidir.

Tamburlu Makineler ile Kavurma Yöntemi

Tamburlu makineler ile kahve kavurma şu şekilde yapılır;

  • Tamburlu makinelerde ısı önce tamburu ısıtmaktadır,
  • Isı temasıyla metalden kahveye geçmektedir,
  • Sonra da kahveyi bu ısı kavurur,
  • Tamburla kavurma işlemi 20 dakikalık bir süreci kapsamaktadır,
  • Büyük kütlelerin kullanımında bu yöntem oldukça uygundur ve az enerji sarfeder,
  • Büyük firmaların tercih ettikleri yöntemdir,

Hava ile Kavurma Yöntemi

Hava ile kahve kavurma şu şekilde yapılır;

  • Isınan havanın kahveyi sürekli kavurması durumudur,
  • Bu ısınma ile hava kahveyi karıştırır ve kavurmaya devam eder,
  • Bu yöntemde ısı havadan alınır ve çekirdekler homojen olarak dağıldığı için çekirdeklerin ısınması daha kolay olmaktadır,
  • Hava ile kavurma işleminde kavurma 6 ile 8 dakika aralığında sürmektedir,
  • Küçük firmaların kullandıkları yöntem türüdür,

Kavurma işlemleri kavurma yöntemine göre farklılık gösterdiği gibi zamansal olarak da farklılık gösterir. Aynı zamanda genellikle 10-20 dakikalık bir süreç içerisinde de sıcaklık durumu 180 C ile 250 C bir ısı ortaya çıkmaktadır.

Hacim Değişimleri; ısının etkisinden kaynaklı olarak kahve çekirdeği içeriğinde bulunan yağlar ve şekerler dışarı çıkar. Bu durumda kuruyan çekirdeğin haciminde ve yüzey alanında büyüme oluşur böylece demlenme sırasında su ile kahve etkileşimi artar.

Yoğunluk; yeşil çekirdeklerin içerisinde bulunan su oranı çekirdeğin içindeki ağırlığı hemen hemen %12 ile %25 aralığına denk gelmektedir. Bu nedenle de kavurma işleminin sonucunda kahve çekirdeklerindeki azalma %12 ile %25 kadar olmaktadır.

Nem; kahve kavurma işlemlerinin sonunda yeşil olan kahve çekirdekleri içeriğinde var olan nem oranı büyük oranda buharlaşmış oluyor.

Yağ; kahvenin kavrulması esnasında kavurma devam ettikçe yağ yüzeye çıkar ve bu yağın yüzeye çıkma oranına göre kahvenin fazlaca kavrulmuş olduğunu söyleyebiliriz.

Renk; yeşil çekirdeklerin renk değiştirdiğini de bu yöntemlerle görürüz. Yeşil çekirdeklerin birkaç dakikada sarı renge dönüşmesi sonrasında sıcaklık ve süreye bağlı olarak bu renk açık kahverengi olur ve son olarak da siyahlaşır.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin