Kahvenin Bağışıklık Sistemine İyi Geldiğini Biliyor Muydunuz?

0
608

Kahvenin Bağışıklık Sistemine Etkileri

Kahvenin Bağışıklık Sistemine Etkileri sıklıkla araştırılan ve fazlasıyla merak edilen bir konudur. Çok fazla tüketilen kahvenin, sağlığa birden çok yararı bulunmaktadır. Kahvenin sağlığa yararlarından bahsedeceğim ve ayrıca kahvenin bağışıklık sistemine etkilerine de özellikle değineceğim. Daha önceki yazılarımdan kahvenin birçok özelliğinden bahsetmiştim bugün de biraz sağlık üzerinde durmak da fayda olduğunu düşündüm. İnanıyorum ki hepiniz için faydalı bir yazı olacak sevgili okurlarım.

Kahvenin geçmişten günümü gelişinden, kahvenin dünyadaki yerinden ve hayatımızdaki yerinden çok bahsetmiştim. Bunlar ile ilgili yazılarıma da göz atabilirsiniz. Fakat kahveyi bugün biraz daha içselleştirme gereği duydum çünkü kahve en çok sevdiğimiz içeceklerden biri olması sebebiyle tüketilme oranı, sağlığa ve bağışıklığa olan yararlarını bilmek sizleri daha çok rahatlatacaktır.

“Kahve hangi aralıklarla tüketilmelidir? Kahveyi fazla tüketirsek ne olur? Kahvenin sağlığa zararları nelerdir? Kahvenin Sağlığa Yararları nelerdir? Kahvenin bağışıklık sistemine etkileri nelerdir?” konularına açıklık getireceğim akıcı bir yazı oldu. Umuyorum ki okurken kahvenin varlığını ve huzurunu bir kez daha hissedebilirsiniz.

Kahvenin bağışıklık sistemine etkileri nelerdir kısmına detaylı bir şekilde açıklama getireceğim. Aklınızdaki tüm sorulara yanıt bulabileceğiniz gibi bu konu hakkında da derinlemesine bilgi sahibi olabilirsiniz. Böylelikle kendi bağışıklık sisteminize göre kahveyi nasıl tüketeceğinize karar verebilirsiniz.

Kahve Hangi Aralıklarla Tüketilmelidir?

Kahve bir bitki veya bir meyve olarak bilinir. Çünkü fark edilmesi milattan öncesine dayanır ve böylelikle nerelerde nasıl fark edildiği çoğu kaynaklarda yerini alır. Bu konu üzerine güzel yazılarıma da aynı şekilde “Endorfia Blog” bölümünden ulaşabilir daha tok bilgilere erişebilirsiniz.

Kahvenin geçmişten günümüze birçok aşamadan geldiğini artık sizler de biliyorsunuz. Hangi titizliklerle üretiminin gerçekleştirildiği konusunda da hemfikir olduğumuzu düşünüyorum. O halde sizde aynı benim gibi kahvenin özünün sağlığa ne kadar çok faydası olduğunu anlıyorsunuzdur. İşte bu yüzden kahve tüketirken kendinizi mutlu ve dinç hissedebilirsiniz.

Birkaç fincan kahvenin sağlığa zararı olmaz aksine çok fazla olumlu etkisi vardır. Elbette ki her şeyin fazlası zarardır, kahvenin bile fakat doğru tüketildiğinde bu zararlara denk gelmezsiniz bile. Mesela birkaç fincan kahveyi doğru aralıklarla tüketmekle başlayabilirsiniz işe.

Kahve Hangi Aralıklarla Tüketilir

  • Biyolojik saatleriniz sağlığınıza katkı sağlayan en önemli saat aralıklarıdır. Bu yüzden bu saatlere uygun olarak kahve tüketmeniz daha yararlı olacaktır,
  • Örneğin; sabah 08:00 ile 09:00 öğlen 12:00 ile 13:00 ve akşam 17:30 ile 18:30 saatleri dışında dilediğiniz saat aralıklarında kahve tüketebilirsiniz. Çünkü bu saatler arasında vücudunuz ve biyolojik saatleriniz için hassas saat aralıklarıdır. Bu nedenle dikkat etmeniz de fayda vardır.
  • Günde en az 3 en fazla 5 kahve içmenin daha doğru olduğunu düşünenlerdenim. Tabi ki bu benim biyolojik yapıma uygun olan kahve tüketim oranlarıdır. Siz dilerseniz azaltabilirsiniz. Ama unutmayın ki her şeyin fazlası zarar.
  • Kahvaltı öncesi içmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Nedeni de şu ki; eğer siz kahvaltı etmeden içerseniz metabolizmanıza olumsuz etkiler sunmuş olursunuz. Çünkü günün en önemli öğünü sizde biliyorsunuz ki kahvaltı öğünüdür. Bu nedenle kahvaltı saatlerinizi kaçırmamanız gerekir, kahvaltıdan yarım saat sonra bol köpüklü sade kahve içebilir ve metabolizmanızı rahatlatabilirsiniz.

Kahveyi Fazla Tüketirsek Ne Olur?

Kahve çok sağlıklı bir içecek olsa da fazla tüketilmemedir. Fazla tüketildiği durumlar da açlık hissiniz ortadan kalkar ve sağlıklı beslenme düzeniniz bozulabilir. Ayrıca fazla tüketilmesi durumunda da bağımlılık yapabilir ve yarardan çok zarar getirebilir. Bu nedenle ideal aralıklarla belirli miktarlarda tüketmeniz yararınıza olacaktır.

Kahvenin Sağlığa Zararları Nelerdir?

Kahvenin olumlu birbirinden çok yararı olduğu gibi istisnai bazı zararları da vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir;

  • Aşırı kahve tüketiminin kalp ritminin bozulması gibi sorunlara yol açtığı bilinmektedir.
  • Fazla tüketilen kahve, tansiyon sorunlarını da beraberinde getiriyor.
  • Aşırı tüketimi su kaybına da neden oluyor.
  • Kahvenin aşırı tüketimi mide rahatsızlıklarına da olumsuz katkılar sunabiliyor.
  • Migreni tetikleyici etkisi fazla tüketildiğinde ortaya çıkabilmektedir.

Kahvenin Sağlığa Yararları Nelerdir?

Kahvenin zarardan çok yararı vardır. Ancak bu yarar kahveyi aşırı değil de ideal ve doğru şekilde tüketenler için geçerlidir. Peki, kahveyi doğru oranda tükettiğimiz ve içtiğimiz zaman kahvenin sağlığımıza ne gibi yararları olur.

  • Siroz hastalıklarında da bu hastalık riskini önleyici etkiye sahip
  • Kahve içerisinde yer alan antioksidan sayesinde kanser hücrelerinin oluşumunu engelliyor
  • Safra taşı oluşumu riskini ortadan kaldıracak bir etkiye de sahip (2-3 fincan tüketimi yeterli olacaktır)
  • Menopozla sorunlarına olumlu katkıları bulunmaktadır
  • Şiddeti çok fazla olmayan baş ağrıları için etkili bir çözümdür
  • Bağırsakların canlanmasını ve böylelikle hareketlenmesini sağlıyor, fakat çok da abartmadan içmek gerekiyor
  • Kahve enerji verir ve dinç tutar
  • Uykusuzluk sorununu ortadan kaldırır
  • Beyni uyarıcı etkiye sahip olduğu için dikkat toparlayıcı görevi görür
  • İdrar atılımını kolaylaştırıcı etkiye sahiptir
  • Ağrı kesiciden yarım saat sonra veya yarım saat önce tüketilen kahve, ağrı kesicinin etkisini artırarak ağrıdan çok daha erken kurtulmanıza imkân sağlıyor
  • Nefes açıcı görevini de üstleniyor
  • Kanser hücrelerinin oluşumunu engelliyor
  • Kolesterollü kişiler için tüketilmesi uygundur. Çünkü kahve kolesterolü düşürüyor
  • Şeker hastası olanlar içinde erken bir uyarıcılık görevini üsteleniyor
  • Kanser türlerinden en çok rastlanılan göğüs kanserlerinin riskini azaltıyor

Kahvenin Bağışıklık Sistemine Etkileri Nelerdir?

Kahvenin yararlarından en büyüğü de bağışıklık sistemine olan yararlarıdır. Çünkü kahve özü ve çekirdeği insan sağlığına birçok yarar sunuyor. Neredeyse çoğu hastalığa ve fiziksel sorunlara iyi geliyor. Hatta bazen stresliyken bile içilen bir kahve psikolojik olarak da kişiyi rahatlatıyor.

Kahvenin bağışıklık sistemine etkileri oldukça fazladır. Sağlığa faydalı etkiye sahip olan kahvenin en büyük katkılarından biri de bağışıklık sistemi üzerine olan katkısıdır. Kahvenin 3 bardaktan fazla tüketilmesi bazı insanlar da olumlu etkiye sahip olabilir ancak bazı insanlarda da zararlı etkiye sahip olabilir. Bu tamamen kişinin biyolojisiyle ilgilidir. Bu nedenle kahve tüketiminizi doğru bir konuma getirmek sizin elinizdedir.

Kahvenin az tüketilmesi oluşabilecek zararların önüne geçmektedir. Ve hatta kahvenin bağışıklık sistemine etkileri de bununla paralellik gösterir. Gerektiği miktarda kahve tükettiğini zaman bağışıklık sisteminizin güçlendiğini siz de göreceksiniz. Yazıyı başından sonuna kadar okuduysanız mutlaka sizde kahve alışkanlığınızı burada anlattıklarıma göre yeniden şekillendireceksiniz.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin