Kahveli Dondurma Nasıl Yapılır?

0
647

Kahveli Dondurma Tarifi

Kahveli Dondurma Nasıl Yapılır diyen herkesi şöyle alayım. Enfes mi enfes kahveli dondurma tarifine karşı koyamayacaksınız. Bugün sevgili okurlarım için harika bir lezzet ne olur diye düşünürken birden aklıma düşen kahveli dondurma tarifi sizleri de çok mutlu edecek. Yaz aylarına girerken serin lezzetlere hayır diyemeyeceğimiz gibi, kahve tüketimini de en aza indiremeyeceğiz. Ne de olsa kahvesiz bir yaşam düşünmek bile istemeyiz. O halde kahveyi bir de dondurma ile harmanlamak da yarar var.

Kahveli dondurma, serin bir yaza dokunuş yapmamız için ideal bir seçim ve tercih olacak. Hem serinleyecek hem de gücümüze güç katacak nefis bir içeceğin karışımını yiyebileceğiz. Aynı zamanda yapımı da hazırlanışı da oldukça kolay olan bu lezzet için en fazla yarım saatinizi ayırmak yetecektir bile. Yapılış aşamasında mutlu olacak ve yaparken de eğleneceksiniz. “Kahveli Dondurma Nedir? Kahveli dondurma nasıl yapılır?” güzelce bir göz atalım.

Kahveli Dondurma Nedir?

Kahveli dondurma; kahve ve süt gibi ana malzemelerin kullanılmasıyla elde edilen vazgeçilmez bir tattır. Evde bulunan malzemeler ile kolaylıkla yapabileceğiniz kahveli dondurmalar ile istediğiniz zaman serinleyebilir ve kendinizi şımartabilirsiniz. Tadındaki özgünlük bir yana kolaylıkla canınız çektiğinde yapabileceğiniz pratik bir tatlı da diyebiliriz.

Kahveli dondurma hafif bir tatlı olsa da yine de içerisinde kalori oranı barındırır. Peki, “1 top kahveli dondurma kaç kaloridir?” merak ediyorsunuzdur. Çünkü ben de aynı sizler gibi sağlık konusunda çoğu şeye dikkat ediyor ve hassaslık gösteriyorum. 1 top kahveli dondurmada 170 kalori bulunmaktadır. Günlük kalori ihtiyacınızı karşılarken kendiniz için bir de sevimli tatlılara yer vermeli ve onlar için de az da olsa kalori ayırmalısınız.

Kahveli dondurma için kahve seçimi yaparken, kahvenin özellikle taze öğütülmüş olması gerekir. Taze öğütülmüş kahve, bu klasik dondurmaya ayrı bir lezzet katar. Dondurmaya zengin ve parlak bir renk katmak için koyu kavrulmuş kahveyi tercih etmeniz önerilir.

Malzemeler:

  • Koyu taze kavrulmuş Endorfia Kahve (öğütülmüş olmalı)
  • Süt
  • Esmer şeker
  • Yumurta sarısı
  • Krem şanti

8-10 Kişilik Kahveli Dondurma:

  • 4 yemek kaşığı koyu kavrulmuş taze öğütülmüş kahve
  • 600 ml/2,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı esmer şeker
  • 6 adet yumurtanın sarısı
  • 475 ml/2 su bardağı krem şanti

Yapılışı:

1. Sütü bir kaba alıp kaynayıncaya kadar ısıtın ve üzerine kahveyi dökün. Karıştırıp 4 dakika demlenmeye bırakın. Cam kaba alın.

2. Şeker ve yumurta sarılarını derin bir cam kapta mikserle beyazlaşıncaya kadar çırpın. Sütlü kahveye azar azar yedirerek ekleyin. İnce bir süzgeçten geçirip bir kaba dökün.

3. Karışımı, kısık ateşte 1-2 dakika yoğunlaşana (tahta kaşığın arka tarafını kaplayacak kıvama gelinceye kadar) kadar karıştırarak ısıtın, kaynatmayın. Dar bir dondurucu cam kaba koyun ve sürekli karıştırarak soğumaya bırakın.

4. Karışımı 2 saat dondurun sonra bir kaseye alın ve yumuşayana kadar çatal ile karıştırın. Krem şantiyi, üzerinde tepecikler oluşana kadar çırpın ve donmuş karışımın içine ilave edin.

5. Bir saat süreyle tekrar dondurucuya koyun ve çıkartıp karıştırın. Son olarak 3-4 saat boyunca, katılaşana kadar dondurun. Servis yapmadan 20 dakika önce buzdolabına alın.

Kahveli dondurmanın yapılışı görüldüğü basit bir işleme tabidir. Canınız ne zaman dondurma isterse ve ne zaman kahve tutkunluğunuz baş gösterirse bu iki lezzettin karışımından elde edeceğiniz dondurmayı afiyetle yiyebilirsiniz. Bunun yanı sıra cappucinolu krema dolgulu külahlarda yapabilirsiniz. Bu külahların yapımı da aynı kahveli dondurma gibi az zaman ve az emek gerektirir.

Cappucinolu Krema Dolgulu Külahlar

Beyaz ve sadece çikolatadan yapılan külahlar, cappucinolu kremayla doldurulur ve üzerine kakao serpiştirilir.

6 Kişilik Tarif:

  • 115 gram iyi kalite Endorfia sade ve beyaz çikolata, cappucinolu krema için: 2 yemek kaşığı öğütülmüş espresso veya başka bir sert kahve
  • 30 ml/ 2 yemek kaşığı sıcak su
  • 300 ml/ 1 ve ¼ su bardağı yağlı krema
  • 3 yemek kaşığı pudra şeker (elenmiş olmalı)
  • Serpiştirmek için 1 yemek kaşığı kakao

Yapılışı:

  1. Yağlı kağıttan 9 adet 13×10 cm’lik dikdörtgen parçalar kesin. Her bir dikdörtgeni ortadan diyagona olarak ikiye kesin ve 18 adet üçgen elde edin. Her birini, koni oluşturacak şekilde (külah gibi) kıvırın ve açılmasını önlemek için bantla sabitleyin.
  2. Sade çikolatayı benmari usulü (aşağıda Benmari Usulü Eritme işlemini bulabilirsiniz) eritin. Bir fırçayla eritilmiş çikolatayı konilerin içine sürün ve katılaşana kadar bekletin. Aynı işlemi beyaz çikolata için de tekrarlayın. Katılaşınca kağıtları ayırın ve konileri, daha sonra kullanmak üzere buzdolabına koyun.
  3. Cappucinolu kremayı hazırlamak için, kahveyi bir kaseye alın. Üzerine sıcak suyu dökün ve karıştırıp 4 dakika demlenmeye bırakın. İnce bir süzgeçten geçirerek tekrar kaseye alın ve soğumaya bırakın. Üzerine krema ve şekeri ekleyin ve mikserle tepecikler oluşana kadar çırpın. Karışımı yıldız uçlu sıkma torbasına doldurun.
  4. Kremayı külahların içine sıkın. Külahları bir pişirme kağıdı üzerine yerleştirip 2 saat soğutun. Her kişiye 3 adet külah gelecek şekilde servis tabaklarına yerleştirin ve servis yapmadan önce üzerlerine kakao serpiştirin.

Dipnot: Çikolatayı eritirken suyun kaynamamasına dikkat edin, aksi takdirde çikolata fazla ısınıp sertleşecektir.

Yağlı Krema Malzemeler:

350 gram için;

  • 75 gram tereyağı ya da margarin (yumuşatılmış)
  • 225 gram 1/5 su bardağı pudra şeker
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • 10-15 ml/ 2-3 tatlı kaşığı süt

Yapılışı:

  1. Tereyağını ya da margarine bir kaseye koyun. Pudra şekerin dörtte birini ekleyin ve kabarana kadar el mikseriyle çırpın.
  2. Metal bir kaşık kullanarak kalan pudra şekeri azar azar ekleyin (pudra şekeri çok incedir, bu yüzden hepsini birden katarsanız kasenin dışına taşabilir ve uçuşabilir).
  3. 5 ml/1 yemek kaşığı sütü ilave edip karıştırın. Karışım hafif ve krema kıvamında olmalıdır. Vanilyayı ekleyin, gerekiyorsa biraz daha süt katın. Ancak fazla katmayın ki çok cıvık olmasın.

Çikolatayı Benmari Usulü Eritme Aşamaları (madde 2):

  • Daha çabuk erimesi için çikolatayı küçük parçalar halinde kırın ya da keskin bir bıçakla kesin.
  • Çikolatayı çift kaynatıcılı bir kabın içine koyun ya da ısı geçirmez bir kabın içine koyun. Kabı içinde su kaynayan başka bir kabın üzerine oturtun.
  • Eriyip akıcı bir hal alana kadar yavaş yavaş karıştırın. Karıştırmaya devam ederek ateşin üzerinden alın.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin