Kahvelere Lezzet Katmanın Püf Noktaları

0
646

Kahvelerinize Yepyeni Tatlar Ekleyin

Kahvelere lezzet katmanın püf noktaları oldukça kolaydır ve kahvenin lezzetini arttırmak için kullanılan tüm bu püf noktalar, kahve içiminin daha keyifli ve enfes bir tada bürünmesinde oldukça etkili yöntemlerdir. Küçücük ayrıntılar bile kahvede öyle farklar yaratmaya yetiyor ki kahveyi içerken içindeki malzemelerin varlığına şaşırıyoruz. Aslında kahveye katılan her bir malzeme bilindik ve en çok kullandığımız malzemelerdir.

Kahve yaparken keyif alıyorsanız, kahveyi yudumlarken daha çok keyif alıyorsunuz demektir. Çünkü kahve tutkunları hem kahveyi yapmaktan hem de kahveyi içmekten büyük zevk alırlar. Ama ilk olarak yapılması gereken de ideal kahve seçimini doğru yapmaktır. Dünyada kahve ve Türkiye’de kahve konusunda fazla çeşidi bünyesinde barındıran Endorfia’nın, müşterileri için hazırladığı, daima taze ve öğütülmüş olarak üretimin gerçekleştirdiği kahveleri denemediyseniz, denemenizi öneririz. Kahvelere ulaşmak için Endorfia kahveleri içerisinde yer alan Endorfia Dünya Kahvelerini ziyaret edebilirsiniz.

Kahvelere Tat Vericiler ve Süslemeler

Kahvenin doğal ortakları gibi görünen birçok tadın en belirli olanları süt ya da krema tadıdır. Hazırlanan içeceğe göre süt ya da krema seçenekleri fazladır. İyi mahsul, orta öğütülüp, asidini kaybetmemiş bir bardak Arabica kahvesi az süt ya da krema ile mükemmel olur. Asitlik oranı biraz olsun alkalin süt ile yumuşar ve hoş Arabica aromasını arttırır.

Süt ve Krema

Espresso bazlı içecekler yapan birçok kişi sonunda “Köpürtmek için en iyi süt hangisidir?” sorusunu sorar, çünkü neredeyse herkes sütü köpürtmek ya da buharlaşmayı öğrenmekte güçlük çeker. Bu konu tartışmalıdır.

Her süt köpürtülebilir ama bazı uzmanlar çok çabuk köpürdüğü için yağsız sütün avukatlığını yaparlar; ne yazık ki tadı karton gibidir! Diğer seçeneklerse homojenize edilmiş ve ısı işlemi görmüş sütleri de kapsar. Yarı yağlı (az-yağlı) süt işe yarayabilir, ancak gerçek İtalyan tarzı tat isteniyorsa, hiçbir şey yağlı sütün yerine geçemez. Örneğin İngiliz “gold top” ve herhangi bir bol kaymaklı süt espressonun tadını tamamlamak için mükemmeldir. Tecrübeler, sıcaklık faktörünün de yağ durumu kadar önemli olduğunu gösterecektir; buharlanacak süt çok soğuk olmalıdır. Buharlanacak sütün yerine krem şanti kullanılmamalıdır, fakat kahve çeşnisi olarak tercih edilebilir.

Duble krema, özellikle de fazla çırpılma riskini azaltan bir kaşık sütle kombine edildiğinde, kahveye zenginlik ve tokluk katar. Kahve hazırlanırken geleneksel olarak ısıtılan süt kolaylıkla pıhtılaşır. Sütün ayrışmasını engellemek için sütü ağır ağır ısıtın ve kaynamamasına dikkat edin. Ayrıca sıcak içeceklere süt pıhtılaştırıcı şeker eklemek süt bileşiminin dengelenmesinde fayda sağlar.

Kahve Tatlandırıcısı Şeker

Şeker birçok kahve içeceğinde yer alır. Sütü dengelemesinin yanı sıra, acımsı tadı da dengeler ve neredeyse tüm soğuk kahve tariflerinde bulunur. Birçok değişik şeker türü vardır, çoğu kişi de kahvede kullanılacak şekerlerden birinin diğerinden daha iyi olduğunu varsayar.

Şekerlerin rafine (beyaz) ya da rafine edilmemiş (saf) olmalarına bağlı olarak farklı tatları vardır. Rafine edilmemiş şekerin tadı yoğundur, sebebi de melas içeriğidir. Melas esmer şekerde (demerara) az, koyu muscovadoda (molasses) ve daha koyu esmer şekerlerde daha yüksek oranda bulunur. Diğer esmer şekerler, melas eklenmiş beyaz rafine şekerlerden yapılır. Gerçek şu ki, kahve içmenin yelpazesinin genişliği gibi, şeker seçimi de tamamen zevk meselesidir. Çok ince toz şeker çabuk erimesi nedeniyle tarifler için mükemmeldir.

Normalde özellikle yüksek sıcakta pişirilmeyen, küçük bardaklara konmuş espressoda küp şekerlerinin kahve tüketilmeden önce yeterince erimeme olasılığı vardır ve tada pek az katkıda bulunur. Şekerlikte güzel görünse de zaman kaybı olarak nitelendirilir.

Kahveyi Tatlandıran Enfes Çikolata

Hangi şekilde ve hangi renkte olursa olsun, çikolata kahveye eşlik eden süper bir tattır ve birçok kahve içeceği çikolata kombinasyonu anlamına gelebilecek “mocha” kelimesini ihtiva eder. Ayrıca çikolatayı ilk içenler Aztekler olduğundan, birçok kahve çikolata tarifi isminde “Meksika” etiketini taşır.

Toz çikolata ya da kakao (biraz daha acıdır) her türlü köpüklü, sütlü kahve yüzeyine serpiştirilebilir. Çikolata şurubu ya da eritilmiş her tür çikolata hoş bir kombinasyon ortaya çıkarmak için kahveye eklenebilir. Naneli çikolata, sade çikolata (sütlü, bitter veya beyaz) gofretler tıpkı çikolata kaplı kahve tanecikleri gibi harika çeşni olurlar.

Esanslar ve Tat Vericiler

Şurup halinde vanilya şekeri halinde ya da toz biçimindeki vanilya, kahveyle iyi gider. Bir damla vanilya esansı, sıradan bir içeceği, bağımlılık yaratan bir iksir haline getirebilir. Çoğu kişi tarçını doğal haliyle ya da daha çok bilinen toz haliyle kahveye eşlik edebilecek bir madde olarak görür.

Bazen tarçın ihtiva eden kahve karışımlarında “Viennesse” kelimesine rastlanır. Bunlar, Biritanya’da satılan %4 incir ya da incir aroması ihtiva eden esasında normal kahve olan “Viennesse” tarzıyla karıştırılmamalıdır. İncirin eklenmesi karışımı daha ucuz yapacak ve kahvenin tadını belli belirsiz değiştirecektir. 1980’li yılların başlarında aromalı kahvelerin gelişimi ile kahveye eşlik etmeye uygun çeşnilerde bir artış olmuştur. Kahve kavrulduktan hemen sonra yağ ya da toz halindeki konsantre aroma, sıcak kahve tohumlarıyla karıştırılır ve pişirilen kahvede meyve, ceviz ve likör lezzetleri yaratılır. Bunlar hala özellikle Kuzey Amerika’da ve belki de kahve tadından başka bir tadı tercih eden kişiler arasında çok popülerdir.

Yine de özel bir yemekte, yemeğin başında ya da sonunda herkes için hoş bir değişiklik sunabilirler. Aromalı kahveyle temas eden her kahve ekipmanında kalıcı yapışkanlıklar oluşabileceğinden bu durum daha sonraki pişirimlerin tadını olumsuz etkileyebileceğinden ekipman iyice yıkanmalı ve daha sonra durulanmalıdır. Kahve bir tat meselesi olduğu için kahveyle karışacak diğer tatlandırıcı kombinasyonlarla ilgili sıkı ve değişmez kurallar yoktur. Nasıl olduysa, Amerika’da başlayan kahve gurmeliği çılgınlığı, basit şuruplar, tat vericiler ya da likörlerin yanı sıra, doğal ürünün kendisi de dahil her türlü tat kombinasyonlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Eğer soğuk kahve tarifinde süt veya krema varsa aromalı dondurmayla değiştirilebilir (elbette oranlar değiştirilerek).

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin