Kahve Demleme Makineleri ile Keyifli Kahveler
Kahve Demleme Makineleri için birbirinden farklı seçenek ve yöntem mevcuttur. Bu makinelerin her biri kahve demlemede kullanılan ve sıklıkla tercih edilen makinelerdir. Cezve ile kahve pişirme işlemlerinin klasik olduğunu hepimiz biliyoruz ancak cezve ile zaman alan kahve pişirimi kalabalık ortamlarda pek kullanışlı olmuyor. Bu sorunları ortadan kaldırmak amacıyla üretilen kahve makineleri ise hem zamandan kazandırıyor hem de çok fazla kişiye kısa zamanda kahve yapma şansı veriyor.
“Kahve demleme makineleri nelerdir? Kahve demleme makinelerinde kahve nasıl pişirilir? Kahve demleme makineleri nasıl temizlenir?” konularındaki meraklarınızı giderecek zengin bir yazı olacak. Kahve demleme makineleri sayesinde kendinizi daha konforlu hissedecek ve kahve yapımından daha çok zevk alacaksınız. Zamandan tasarruf etmek için harika olan bu yöntemler ile Filtre Kahveniz taze ve mis gibi olacak.
Kahve Demleme Makineleri Nelerdir?
Kahve demleme makineleri için mevcut olan birçok yöntem olduğundan az önce de bahsetmiştim. Peki, kahve pişirirken ve demlerken kullanılan makine türleri hangileridir ve kahve demleme sonrasında temizleme aşamaları nasıl yapılır hepsinden bahsedeceğim. Öncelikle kahve demleme makinelerini sıralayalım.
Manuel Filtre Kahve Makinesi
Filtreyle yapılan kahve temiz ve berraktır (hiç kuşkusuz bu, kahvenin tokluğunu azaltacaktır) ve uygun öğütülmüş kahve bulunduğunda, zamanlama yalnızca yerçekimiyle ilgili olduğu için kronometreye gerek yoktur. Öğütülmüş kahveyle suyun temas ettiği zaman kısıtlı olduğu için, kahvenin özütünün düzgün çıkartılabilmesi, kahvenin ince öğütülmüş olmasına bağlıdır.
Manuel Filtre Kahve Makinesiyle Kahve Yapımı
1. Önce, sürahiyi ya da kabı sıcak suyla ısıtın. Bu işlem sürahi içindeki arzu edilen kahve seviyesinin bilinmesine ve kullanılacak kuru kahve miktarının belirlenmesine yardım eder. Normal sertlikteki filtre kahve miktarı 1 lt/4 bardak su için 55 g/10 yemek kaşığıdır. Eğer tereddüdünüz varsa daha çok kahve kullanın, çünkü kahve piştikten sonra filtre kahve birazcık sıcak su ile kolaylıkla sulandırılabilir.
2. Su ısınırken, sürahinin üzerine filtre konisini yerleştirin. Kahveyi ölçerek koniye koyun.
3.Kahvenin dip kısmını aynı seviyeye getirmek için filtreyi hafifçe sallayın, böylece çekim dengeli olur.
4. Su kaynadıktan sonra derecenin 95̊ C’ye düşmesi için 10’a kadar sayın.
5. Kahve yüzeyinin nemlenmesi için az miktar suyu mümkün olduğunca genişçe dökün ve dip kısmın sertleşmesi için birkaç saniye bekleyin.
6. Dairesel hareketler yaparak yavaşça suyu dökmeye devam edin. Eğer kuru yerler kalırsa, damlama durursa, filtre sepetini karıştırın.
7. Su tamamen aktığında, sepeti sürahinin tepesinden çıkarın, kahveyi karıştırın, eğer kahve hemen içilmeyecekse kabı kapatın.
Otomatik Filtre Kahve Makinesi
Modelden modele değişebilen üretici talimatlarını takip etmek her zaman en iyi yöntemdir. Tüm kahve makinelerinin su haznelerinin kenarlarında, hangi su seviyesi ile kaç bardak kahve çıkacağını gösteren işaretler mevcuttur.
Otomatik Filtre Kahve Makinesiyle Kahve Yapımı
1. Elektrikli filtre kahve makinesini soğuk su ve 1 litre/4 bardak su için 55 g/10 yemek kaşığı, düzgün yayılmış ve iyi öğütülmüş kahve ile doldurarak başlayın. Pişirme döngüsünü hızlandırmak için önceden ısıtılmış su koymak iyi bir fikir değildir, çünkü makinenin termostatı soğuk suyla çalışmaya ayarlanmıştır. Dolayısıyla kazanılan zaman pek de fazla olmayacaktır.
2. Eğer makine iyiyse, pişirme döngüsü taneleri ıslatan su akışıyla (termometre de 92̊ C-96̊ C’de görünmeli) başlamalıdır. Pişirmenin ortasında bütün kahve tanelerinin ıslaklığını ve karışımın yüzeyinin düzlüğünü kontrol edin. Eğer düz değilse dikkatle karıştırın.
3. Pişirme bitince sürahiyi karıştırın ve servis yapın. Sıcak tabak, kalan kahveyi 80-85 ̊ C’de tutacaktır. Ancak, sürahiyi sıcak tabağın üzerinde yarım saatten fazla bırakmayın.
Manuel ve Elektrikli, Süzgeçli Kahve İbrikleri
Yıllar boyunca bir sobanın üzerine konan süzgeçli kahve ibrikleri kahve yapmanın “modern” yolu oldu. Bu süzgeçli kahve ibrikleri bir metal sürahi içerisindeki delikli metal bir pişirme sepeti ve kapağından oluşur. Sürahinin kapağında genellikle kahvenin fokurdamasının görülebileceği cam yumrular vardır.
Manuel ve Elektrikli, Süzgeçli Kahve İbrikleriyle Kahve Yapımı
1. Temiz ve soğuk suyu hazneye dökün (tanelerin emebilmesi için biraz boşluk bırakın). Su seviyesi, su kaynadığı zaman pişirme sepetinin alt kısmına temas edecek kadar yüksek olmalıdır.
2. Pişirme sepetini orta öğütülmüş kahveyle doldurun ve merkez boruya doğru kaydırın, delikli kapağını kapatın.
Cona Vakumlu Demliğiyle Kahve Yapımı
1. Cam sürahi sıcak suyla doldurulacağından suyun daha önceden kettle’da ısıtılması, süreci daha da hızlandıracaktır (alternatifiyse suyun sürahide ısınmasıdır, ancak ispirto lambası ve elektrik bobini suyu çabuk kaynatamadığından bu işlem uzun sürer).
2. Huni geçmesini dikkatle huniye takın, cam kabı huni içeride kalacak şekilde sürahinin üstüne yerleştirin ve sürahi ile kabı dikkatli ve yavaş bir şekilde birbirine takın.
3. Üstteki kaba kahveyi koyun ve ispirtoyu yakın (veya elektrikli bölümü çalıştırın).
4. Su kaynadıktan sonra, huniyi üstteki kaba doğru hareket ettirecektir. Suyun tamamı yükseldiğinde ispirto lambasını söndürün ya da elektriği kapatın. Su yükselmeye devam edecektir (ısıyı azaltmak için daha fazla beklenirse sürahideki havanın soğuması gecikeceğinden pişme zamanı biraz daha artacaktır).
5. Su seviyesi kahveyi ıslatacak kadar arttığında, üst kaptaki kahveyi iyice emilene kadar karıştırın (alttaki sürahide biraz su kalacaktır, nedeni de huninin en dibe kadar ulaşmamasıdır).
6. Sürahinin ısısı yeteri kadar düştüğünde, ortaya çıkan vakumlama kahve artıklarını yüzeyde tutarak kahveyi sürahiye damlatacaktır.
7. Çok dikkatli bir şekilde sürahi ve huniyi çerçevede bulunan küçük damlama tepsisine yerleştirerek birbirinden ayırın.
8. Kahveyi hemen suyun ya da hemen tüketilmeyecekse önceden ısıtılmış vakumlu kaba dökün.