Filtre Kahve Makinesi ile Evde Kaliteli Kahveler Elde Edin

0
750

Filtre Kahve Makinesi Nasıl Kullanılır?

Filtre kahvesi makinesi nasıl kullanılırbugünün konusu olarak yerini alıyor. Kahve içmeyi severler, kahve pişirme adımlarına özen gösterenler ve kahve içme lezzetinden ödün vermeyenler için harika bir konuya değineceğim. Çünkü kahvenin içimi kadar kahvenin nasıl ve hangi tür makinelerle hazırlandığı da bir o kadar önemli husustur. Özellikle de kahve keyfini uzun sürdürmek isteyenler için daha da önemli bir yere sahip olan altın adımlar ve kurallardır.

Filtre kahve makinesi nasıl kullanılır diye aramalar da bulunanlar ve merak edenler bu yazıma odaklandığınızda aklınızdaki tüm soru işaretlerinize yanıt bulacaksınız. En az ben de sizler kadar kahve keşfini, lezzetini ve hazırlanışı seven biriyim. O nedenle yaşadığım tecrübeleri en doğal haliyle sizlere aktarmayı tercih ediyorum. Kahvenizin kalitesinden makinenizin kalitesine kadar her şeyi ayrıntılarıyla vereceğim. 

“Filtre kahve nedir? Filtre kahve nasıl hazırlanır? Filtre Kahve Makinesi Nasıl Kullanılır? Filtre kahve makinesinin genel bakımı nasıldır?” konuları hakkında vereceğim detaylar ile siz de kendi evinizde filtre makinesini kullanarak kahve hazırlayabileceksiniz. Kaliteli ve kullanışlı filtre makineleri almak için ise Kişiye Özel filtre kahve makinelerine göz atabilir ve ihtiyacınız olan makineleri veya eşyaları tedarik edebilirsiniz.

Filtre Kahve Nedir?

Evde veya özel olarak satılan öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak su yardımı ile kaynatılması durumunda ortaya çıkan kahveye, Filtre Kahve denir. Klasik kahve pişirme kadar filtre kahve pişirme de farklı bir tada konukluk etmenize vesile olur. Hem de makine aracılığı ile pratik olarak yapacağınız kahvenin yapılışı kısa sürerken keyfi uzun süreli olarak devam eder.

Filtre Kahve Nasıl Hazırlanır?

Filtre Kahve hazırlama aşamasından önce öğütülmüş, kaliteli ve taze kahve çekirdeklerini elinizin altında bulundurmanız ilk adımı sağlamış olmak için oldukça önemlidir. Sonrasında aşamalar kolaylıkla gelecektir.

Filtre kahve için kahve makinelerinden geçmiş öğütülmüş kahve çekirdeklerini kullanabileceğiniz gibi direkt olarak marketlerde hazır olarak satılan filtre kahvelere ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde eğer bitki araştırmacıysanız ve çok fazla hassassanız araştırmanıza bir aktarcıda devam edebilir ve filtre kahvenizi bir aktarcıdan da alabilirsiniz.

Filtre Kahve Nasıl Hazırlanır;

Filtre kahve hazırlamak için French Press veya kahve makinelerini kullanabilirsiniz. Ancak seçeceğiniz marka kalitesi ve kullanışlılığı açısından önemlidir. Bun noktada dikkat etmeniz gereken hususlara filtre kahve makinesi nasıl kullanılır kısmında değineceğim.

  • Öğütülecek kahve çekirdeklerinin orta kalınlıkta olmasına dikkat edilir,
  • Öğütülen çekirdekler sıcak su ile karıştırılır,
  • Çekirdeklerin içerisinde bulunan aromaların ve asitlerin su ile iyice harmanlanması sağlanır,
  • Bu 3 adım sonrasında artık kahveniz içmeye hazır. Elbette ki kahvenizin daha iyi demlenmesi için 3-4 dakikalık bir zaman da verebilirsiniz.

Filtre Kahve Makinesi Nasıl Kullanılır?

Filtre kahve makineleri marka ve kalite açısından birbirinden farklı özellikler gösterebilmektedir. Bu nedenle kahve makinesi satın almadan önce bazı konulara özen göstermeniz gerekir. Çünkü bu özen filtre kahve makinesi nasıl kullanılır açısından oldukça detaylı bilgilere yer verir.

Birincisi, filtre makineleri için kritik olan kapasite meselesidir. Çünkü filtre konisi ya da pişirme sepeti belli miktar kahveyi içerecek büyüklüktedir. Tasarımın öne görüldüğünden daha az kahve (makine kapasitesinin %50’sinden az) kullanıldığında su çok çabuk akacak ve kahvenin özünün kullanılması için zaman kalmayacaktır. Çok kahve kullanıldığında ve kahvenin dip kısmı çok derinde olduğunda su sepeti uzun süre kalacak ve kahvenin özü fazla çıkacaktır. Daha da kötüsü iyi tasarlanmamış bir filtre makinesinin tam kapasite kullanılması, pişirme sepetinin üst kısmında yeterli boşluk bulunmamasından kaynaklı, kenarlarından su-kahve karışımı taşmasına neden olur. Kahve tozlarının hacmi, pişirme sırasında özellikle kahve taze kavrulmuş ve öğütülmüş olduğunda neredeyse 2 katına kadar çıkar.

İkincisi ise göz önüne alınması gereken nokta, kalıcı filtreli, altın kaplama metal fileli ya da filtre sepeti için kâğıt gerektiren bir filtre makinesinin alınıp alınmamasıdır. Genellikle kâğıt filtreler, kalıcı filtrelere göre daha temiz ve daha berrak kahve çıkarırlar. Kalıcı filtrenin temiz tutulmasına önem verilmedir. Eski kahve tortuları yüzünden kolaylıkla tıkanabilmesi, bu tıkanıklığın kahveye ekşimiş bir tat vermesi ve düzenli akımı engellemesi ihtimali, düzgün temizliğin önemini ortaya koyar.

En önemli özellik ise filtre makinesin gücüdür; çünkü filtre makineleri ile ilgili en büyük şikâyet kahvenin soğuk olmasıdır. Makinenin kahveyi pişirme süresi 6 dakikayı geçmemeli ve makine pişirme döngüsü, suyun kahveye 92 ̊C nüfuz etmesi ile başlamalıdır. Piyasadaki makine kaç watt olursa olsun, yüksek güçlü bir makine her zaman daha iyidir.

Filtre Kahve Makinesinin Genel Bakımı Nasıldır?

Otomatik bir filtre makinesinin iç tüplerinde su akışını yavaşlatabilecek, pişirme süresini arttırabilecek ve fazla çıkışa sebep olabilecek kalsiyum oluşumunu engellemek için tortuların düzenli olarak temizlenmesi gereklidir. Bu nedenle genel bakım adımlarının düzenle uygulanması gerekmektedir.

Genel Bakım Adımları;

1. Kahvenin yağlı olduğu için artıkları küflenebilir. Bu nedenle makinenin temiz tutulması önemlidir. Her kullanımdan sonra sürahi temizlenip durulanmalıdır.

2. Sprey başlığının yumuşak bir bezle düzenli olarak temizleyin. Sıcak tabak da kahve kalıntılarından temizlenirse daha verimli ısıtacaktır. Aksi takdirde önceki pişirimden kalan kahve taneleri bundan sonraki pişirimlerin tadını bozacak ve eşit çıkışa izin vermeyecektir.

Filtre(elektrikli) Makinelerinin Kullanımı:

Modelden modele değişebilen üretici talimatlarını takip etmek her zaman en iyi yöntemdir. Tüm kahve makinelerinin su haznelerinin kenarlarında, hangi su seviyesi ile kaç kahve çıkacağını gösteren işaretler mevcuttur. Bu bardaklar, hiçbir zaman gerçek bardak büyüklüğü ile çakışamaz, bu yüzden yeni bir makineye alışırken en iyi yöntem deneme yanılmadır.

1. Elektrikli Filtre Makinesi soğuk su ve 1 litre/4 bardak su için 55 gram/10 yemek kaşığı, düzgün yayılmış ve iyi öğütülmüş kahve ile doldurarak başlayın. Pişirme döngüsünü hızlandırmak için önceden ısıtılmış su koymak iyi bir fikir değildir, çünkü makinenin termostatı soğuk suyla çalışmaya ayarlanmıştır. Dolayısıyla kazanılan zaman pek de fazla olmayacaktır.

2. Eğer makine iyiyse, pişirme döngüsü taneleri ıslatan su akışıyla (termometrede 92 ̊C-96̊C görülmeli) başlamalıdır. Pişirmenin ortasında bütün kahve tanelerinin ıslaklığını ve karışımın yüzeyinin düzgünlüğünü kontrol edin.

3. Pişirme bitince sürahiyi karıştırın ve servis yapın. Sıcak tabak, kalan kahveyi 80-85 ̊C’de tutacaktır. Ancak sürahi sıcak tabağın üzerinde yarım saatten fazla bırakmayın. Eğer bu zaman zarfında kahve içilmeyecekse, önceden ısıtılmış termosta muhafaza edilmelidir. Bazı makineler dipten dolan huni kapaklı sürahilerle beraber satılır. Fakat elektrikli filtre makinesi seçiminden en fazla dikkate alınacak özellik, kahvenin konulup kapatılabildiği ve içinde piştiği termal bir sürahisinin olmasıdır.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin