Evde Kahve Öğütme Teknikleri Nelerdir?

0
757

Kendi Kahvenizi Öğütün

Evde kahve öğütme tekniklerini sizler için derlediğimiz bu yazımızda, öğütme işlemleri ile ilgili her şeyi öğreneceksiniz. Bugünkü yazımızda kahvenin o enfes lezzetine ve öğütme işlemleri yapılırken hangi aşamalardan geçtiğine değineceğiz. Böylece kahve içiminden ziyade kahvenin başlangıçta nasıl öğütüldüğünü öğrenerek, kendi kahvenizi öğütmeyi deneyimleyeceksiniz.

Kahve öğütücüsü satın alırken seçenekleriniz pek de çok olmayabilir ancak fiyat yelpazesi oldukça geniştir ve öğütücü seçerken belirli bir kahve hazırlama yönteminin akılda olması gerekir çünkü kahve öğütmenin aşaması buna göre belirlenir. O halde öğütücülere ve özelliklerine tek tek değinelim.

Endorfia Kahvelerini Denediniz mi?

Öğütme işlemi her ne kadar önemliyse öğütülecek kahve çekirdeklerini de kaliteli seçmek gerekir. Çünkü her kahve çekirdeği beklenilen tazeliği sağlamayabilir. Öğütüldüğünde taze değil de sert ve tatsız kahvelerle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle en başından kaliteli ve taze kahve çekirdeklerini tercih etmelisiniz.

Öğütme işlemini yapacak zamanınız yok ise özel olarak öğütülmüş taze ve enfes kahve türlerine Endorfia Kahve bölümünden ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda sadece klasik Türk kahvesi değil, birbirinden güzel ve çok lezzetli olan dünya kahvelerine de ulaşabilirsiniz. Hem kaliteye hem de lezzete doyamayacaksınız.

Endorfia Dünya Kahveleri

Klasik Türk kahvelerine önceki yazılarımızdan göz atabilirsiniz. Ayrıca eğer klasik kahveleri tercih etmek isterseniz Endorfia Kahve bölümündeki, klasik kahve türlerine bakabilirsiniz.

Dünya kahveleri bölümünde yer alan birbirinden farklı lezzetlere konuk olabilirsiniz. Bu kahve türleri de şu şekildedir;

  • Endorfia Kenya AA Plus Hediyelik Dünya Kahvesi,
  • Endorfia Guatemala Hediyelik Dünya Kahvesi,
  • Endorfia Ethiopya Sidamo GR.4 Hediyelik Dünya Kahvesi,
  • Endorfia Costa Rica Tarrazu Hediyelik Dünya Kahvesi,
  • Endorfia Colombia Supremo Medellin Hediyelik Dünya Kahvesi.

El Değirmenleri ile Kahve Öğütme

Yüzyıllar boyunca evlerde kullanılan kahve, yalnızca küçük bir miktar kahve çekirdeği alabilen kutu şeklindeki bir öğütücüyle çekilerek hazırlandı. Şu an hala bulunabilen bu öğütücülerden kullanmış olan birisi çok fazla muhafaza kapasitesinin gerekmediğini hemen fark eder; kahveyi çekmek öylesine uzun zaman alır ki daha bu küçük kutuyu çekirdekleri doldurmadan hazır kahvenizi içip bitirmiş olursunuz.

Öğütme işlemi “iri taneli”, “orta” ve hatta “ince” parçacıklar elde edilecek derecelere ayarlanabilir, ancak espresso için gerekli incelik elde edilemez. Bu öğütücüler pahalı değildir, ancak öğütme işlemi çok fazla zaman alır.

El Değirmeninin Kullanımı

  1. Kapak üstündeki bölme açılır ve çekirdekler buradan içeri dökülür.
  2. Aşağıda bulunan çekmecesine dökülen kahve parçacıkları, iri taneli, orta ya da ince taneli gibi uyumlu boyutlarda olmalıdır.

Türk Kahvesi Öğütücüleri

Uzun ve ağır bakır ya da pirinç değirmenler bugün hala Türkiye’de ve diğer Ortadoğu ülkelerinde evde öğütme yaparken kullanılmaktadır. Aletin kubbe şeklindeki başlığı kaldırıldığında çekirdeklerin konulacağı yer açığa çıkar. Kapağın üzerindeki kol, değirmenin vidasını bir tur döndürür ve öğütme işleminin ayarlanmasını sağlar, silindirin alt kısım ve öğütülmüş kahvenin geçtiği aralık görünebilir.

Öğütme işleminin sonunda –öğütülmüş parçacıklar “son derece ince” kategorisine konulabilirler- öğütülmüş kahve silindirin alt kısmında birikir. Ortadoğu kahvesi pudra kıvamında, yani başka bir öğütücünün ulaşamayacağı bir incelikte öğütülmelidir. Otantik Ortadoğu kahvesinin servisindeki zorluk kahvenin öğütülmesi değil, doğru derecede kavrulmuş doğru kahve karışımını bulmaktır.

Türk El Değirmeninin Kullanımı

1. Kolu ve kubbe şeklindeki kapağı kaldırın ve bütün çekirdekleri üstteki silindire yerleştirin. Vidanın dönüşünü ayarlayıp, çekirdeklerin öğütülmesi için kolu kullanın.

2. Arzu edilen öğütme yoğunluğuna ulaştığınızda kubbe başlığı ve kolu çıkartın. Alttaki silindirden öğütülmüş kahveyi alın.

Elektrikli Öğütücüler

Evde kullanım için tasarlanan çok çeşitli elektrikli kahve öğütücüsü bulunur. Çoğunda da öğütülmüş kahvenin döküldüğü bir hazne vardır ve bu hazne daima bir iki günlük kahvenin muhafazası için tasarlanır. Ev öğütücüleri için iki genel tasarım vardır; pervane tarzında bir bıçakla çekirdekleri kesen tasarım ve çekirdekleri iki metal diskin arasına sıkıştırarak gerçekten öğüten tasarım.

Bıçaklı ya da pervaneli öğütücü evde kullanılan kahve öğütücülerinin en bilinen tipi bıçaklı ya da pervaneli öğütücüdür. Bu tip öğütücü, bazen bir blenderin ya da başka bir mutfak robotunun aparatı olarak da satılırlar, kahve konusunda neredeyse işe yaramaz bir tasarımdır. Başlıca problem bıçak tarafından kesilen çekirdek parçacıklarının asla bir bütünlük taşımamasıdır, bu da kahve özütünün pütürlü olacağı anlamına gelir. Suyun nüfuz edemeyeceği kadar kalın parçacıkları yakalaması için de aşağı yukarı sallamak da bir çözüm olabilir.

Makineyi arada bir açıp kapatmak da çekirdeklerin aşırı ısıda alazlanmalarını engelleyecektir. En azından bıçaklı öğütme makinelerini temiz tutmak ve eskimiş kahve yağlarının bulaşmasını engellemek nispeten daha kolaydır. Makine fişten çekili olduğunda bıçakları ve hazneyi nemli bir bezle ya da süngerle temizleyin. Plastik kapak yıkanabilir, ancak iyice durulanmalıdır ki çekirdekler kapakta kalan sabunumsu tadı özümsemesinler.

Öğütme Dereceleri

Piyasada bulunan öğütülmüş kahvelere markalarına göre çeşitlilik gösterir. Kahve şirketleri öğütülmüş kahveyi, üstten alta doğru delikleri incelen ağlı kalburlar kullanarak kontrol ederler. Kahve parçacıklarının bir aşağıdaki ağa düşmedikleri nokta ve ayrıca diğer seviyelerdeki kalan kahve parçacıklarının yüzdesi yalnızca öğütmenin derecesinin değil aynı zamanda parçacık büyüklüğünün bir örnekliğinin de tahlili olur.

Çekirdeklerin öğütülüşü kavurma derecelerine göre de farklılıklar gösterir. Örneğin daha koyu kavrulmuş çekirdekler nem kaybına uğradıkları için daha kolay ufalanırlar ve parçalara ayrılıp toz kıvamına gelmeye daha meyilli olurlar. Öğütücünün, kavrulma derecesi farklı çekirdeklerde aynı sonuçları elde etmek için bazı ayarlamalar yapılması gerekir.

Kahveyi hazırlamak için gereken öğütme kıvamına karar vermenin en mükemmel yolu ticari olarak öğütülmüş bir kahve numunesini incelemektir. Kavrulmuş kahve, işaret parmağı ve başparmak arasında yuvarlanmak suretiyle öğütme derecesi kolaylıkla anlaşılır.

Elektrikli Bıçaklı Öğütücü Kullanımı

Kahve eklerken, alırken ya da temizlik yaparken daima makinenin fişinin çekik olduğuna emin olun.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin