Evde Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

0
701

Ev Yapımı Filtre Kahveye Bayılacaksınız

“Evde Filtre Kahve Nasıl Yapılır?” çokça merak edilen ve bir o kadar da sevilen bir konudur ayrıca sıklıkla da tercih edilen bir içecek olması da kahveyi daha cazip kılmaktadır. Yaz veya kış ayları fark etmiyor, her mevsimde filtre kahve tüketimi fazlasıyla gerçekleşiyor. Yani kısacası sıcak ve soğuk hava demeden her mevsimi taçlandıran enfes bir içecek olarak sürekli tercih ediliyor.

Filtre kahve, klasik Türk kahvesi gibi yapımı kolay olan bir içecektir. Hatta cezve ile kahve yapımının uzun zaman alması filtre kahve yapımını daha çok andırıyor. Filtre kahve hem yapılırken daha az zaman alıyor hem de filtre makinesinin özelliğinde mevcut olan seçenekler sayesinde kahveyi tortulardan arındırılarak sadeleştiriyor ve süzülmüş enfes bir kahve tadı esintisi yaratıyor.

Kahve Seçimi Hangi Marka Olabilir?

Kahve alırken en çok dikkat ettiğimiz hususlardan biri de kahvenin taze olmasıdır. Elbette kahve seçimi bununla sınırlı kalmıyor. Kahvenin tazeliği kadar kalitesine de dikkat etmek gerekiyor. Mesela kaliteli olan bir kahve hem damak zevkinize layık olur hem de tazeliği ve kalitesiyle kahveyi uyguna tedarik etmiş olursunuz.

Endorfia Kahveleri arasında dünyaca ünlü olan ve çok sevilen kahve türlerini aynı zamanda klasik kahve türlerinin tümünü bulabilirsiniz. Lezzetine doyamayacağınız kahvelerin satışını gerçekleştirmeye ve günden güne büyümeye devam ediyoruz. Tazeliğinden ve kalitesinden ödün vermediğimiz her bir kahvenin üretimini sürekli taze olarak üretmekteyiz ve uygun fırsat seçenekleri ile indirimleri her zaman güncellemekteyiz.

Filtre Kahve Nedir?

Filtre kahve; gerek evde öğütülen gerekse de özel olarak satılan öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak su kullanılarak kaynatılması ile yapılan kahvedir. Filtre kahvenin özel filtre makinesi ile yapımı da kahveye farklı ve özgün bir lezzet katmaktadır. Yapımı da çok pratik olan filtre kahve 5-10 dakika içerisinde hazır olur ve servis edilebilir.

Evde Filtre Kahvenin Hazırlanması

Evde filtre kahve yapımından önce öğütülmüş, kaliteli ve taze kahve çekirdeklerini hazırlayıp küçük kaplara koyun ve elinizin altında bulundurun. Filtre kahve için kahve makinelerinden geçmiş öğütülmüş kahve çekirdeklerini kullanabileceğiniz gibi direkt olarak marketlerde hazır olarak satılan Endorfia Kahvelerine de ulaşabilirsiniz.

Evde Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Filtre kahveyi hazırlamak için öncelikle French press veya kahve makinelerini hazırlamalısınız. Ancak seçeceğiniz makine, marka kalitesi ve kullanışlılığı açısından önemlidir. Özellikle de eğer filtre kahve makinesini kullanacaksanız dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Dikkat etmeniz gereken tüm bu hususlara Filtre Kahve makinesinin kullanımı kısmında bahsedeceğim.

  • Öğütülecek kahve çekirdeklerinin orta kalınlıkta olması gerekmektedir.
  • Öğütülen çekirdekler sıcak su ile karıştırılmalıdır.
  • Çekirdeklerin içerisinde bulunan aromaların ve asitlerin su ile iyice harmanlanması sağlanır.
  • Bu 3 adım sonrasında artık kahveniz içmeye hazır. Elbette ki kahvenizin daha iyi demlenmesi için 3-4 dakikalık bir zaman da verebilirsiniz.

Manuel ve Bir Fincanlık Filtre Kahve Makineleri

İnsanlar bir süre sonra kahveyi suyun içinde bırakmak yerine, suyu kahve parçacıkların içinden geçirdiklerinde kahvenin daha lezzetli olduğunu keşfettiler. Filtre kahve makinesi de bir anlamda filtre etme biçimidir, ancak “filter” terimi (ya da Fransızların söylediği gibi filtre) çoğu kişi tarafından bir süzme mekanizması olarak anlaşılır.

Filtreyle yapılan kahve temiz ve berraktır (hiç kuşkusuz bu, kahvenin tokluğunu azaltacaktır) ve uygun öğütülmüş kahve bulunduğunda, zamanlama yalnızca yerçekimiyle ilgili olduğu için kronometreye gerek yoktur. Öğütülmüş kahveyle suyun temas ettiği zaman kısıtlı olduğu için, kahvenin özütünün düzgün çıkartılabilmesi, kahvenin ince öğütülmüş olmasına bağlıdır.

Manuel Filtre Makinesiyle Kahve Yapımı

  1. Önce, sürahiyi (karaf) ya da kabı sıcak suyla ısıtın. Bu işlem sürahi içindeki arzu edilen kahve seviyesinin bilinmesine ve kullanılacak kuru kahve miktarının belirlenmesine yardım eder. Normal sertlikteki filtre kahve miktarı 1lt/4 bardak su için 55 g/10 yemek kaşığıdır. Eğer tereddütünüz varsa çok daha kahve kullanın, çünkü kahve piştikten sonra filte kahve birazcık su ile kolaylıkla sulandırılabilir.
  2. Su ısınırken, sürahinin üzerine filtre konisini yerleştirin. Kahveyi ölçerek koniye koyun.
  3. Kahvenin dip kısmını aynı seviyeye getirmek için filtreyi hafifçe sallayın, böylece çekim dengeli olur.
  4. Su kaynadıktan sonra derecenin 95 C’ye düşmesi için 10’a kadar sayın.
  5. Kahve yüzeyinin nemlenmemesi için az miktar suyu mümkün olduğunca genişçe dökün ve dip kısmın sertleşmesi için birkaç saniye bekleyin.
  6. Dairesel hareketler yaparak yavaşça suyu dökmeye devam edin. Eğer kuru yerler kalırsa ve damlama durursa filtre sepetini karıştırın.
  7. Su tamamen aktığında, sepeti sürahinin tepesinden çıkarın, kahveyi karıştırın, eğer kahve hemen içilmeyecekse kabı kapatın.

Elektrikli Filtre Makinelerinin Kullanımı

Modelden modele değişebilen üretici talimatlarını takip etmek her zaman en iyi yöntemdir. Tüm kahve makinelerinin su haznelerinin kenarlarında hangisi su seviyesi ile kaç bardak kahve çıkacağını gösteren işaretler mevcuttur. Bu bardaklar, hiçbir zaman gerçek bardak büyüklüğüyle çakışmaz, bu yüzden yeni bir makineye alışırken en iyi yöntem deneme yanılmadır. Eğer bardak sayısıyla ya da gereken kuru kahve miktarıyla ilgili tereddüttünüz varsa daha sert sıvı kahvenin daha sonra sıcak suyla kolayca sulandırılabileceği bilgisine güvenerek gereken miktardan daha çok kullanın. 

  1. Elektrikli filtre makinesini soğuk su ve 1lt/ 4 bardak su için 55 g/10 yemek kaşığı, düzgün yayılmış ve iyi öğütülmüş kahve ile doldurarak başlayın. Pişirme döngüsünü hızlandırmak için önceden ısıtılmış su koymak iyi bir fikir değildir, çünkü makinenin termostatı soğuk su ile çalışmaya ayarlanmıştır. Dolayısıyla kazanılan zaman pek de fazla olmayacaktır.
  2. Eğer makine iyiyse, pişirme döngüsü taneleri ıslatan su akışıyla (termometre de 92 C- 96 C’de görünmeli) başlamalıdır. Pişirmenin ortasında bütün kahve tanelerinin ıslaklığını ve karışımın yüzeyinin düzlüğünü kontrol edin. Eğer düz değilse dikkatle karıştırın.
  3. Pişirme bitince sürahiyi karıştırın ve servis yapın. Sıcak tabak, kalan kahveyi 80-85 C’de tutacaktır. Ancak, sürahiyi sıcak tabağın üzerinde yarım saatten fazla bırakmayın. Eğer bu zaman zarfında kahve içilmeyecekse, önceden ısıtılmış termosta muhafaza edilmelidir. Bazı makineler dipten dolan huni kapaklı sürahilerle beraber satılır. Fakat elektrikli filtre makinesi seçiminde en fazla dikkate alınacak özellik, kahvenin konulup kapatılabildiği ve içinde piştiği termal bir sürahinin olmasıdır.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin