Etiyopya Kahvesi Nasıl Yapılır ve Özellikleri Neler

0
466
etiyopya kahvesi nasıl yapılır ve özellikleri neler

Dünyaca ün salmış dünya kahvelerini daha önce duydunuz mu? Özellikle de dünyada en 70 ülkede üretilen kahve çekirdeklerinin harmanlanarak ülkemize geldiğini duymuş muydunuz? Endorfia olarak sizlere bu lezzetler arasında en çok sevilen dünya kahvelerini sunmak istedik. İçtikçe tadına doyamayacağınız Guatemala kahvesinden Etiyopya kahvesine kadar pek çok dünya kahvesi lezzetimizi mağazamızın stoklarına ekledik.

Dilerseniz bu enfes kahve türleri için Dünya Kahveleri bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Elinize tadına doyamayacağınız kahvenizi aldıysanız Etiyopya kahvesi nasıl yapılır ve özellikleri neler konusunun detaylarına doğru yol alabilirsiniz. Şimdi kahvenizi yudumlayın ve arkanıza yaslanarak bu yazımızı keyifle okuyun. Kahve tadında bol keyifli bir gün diliyoruz. İşte detaylar…

Dünya Kahveleri Neden Özeldir?

Türk kahvesi, filtre kahve veya kafeinsiz kahve… Mutlaka bu kahvelerden birini içmişsinizdir. Özellikle de yediden yetmişe kimsenin vazgeçemediği Türk kahvesi lezzeti bir yana diğer kahveler bir yana. Peki, dünya kahvelerinden herhangi birini içtiniz mi? Cevabınız evet ise bu lezzete bizler gibi ortak olmuş olmanın mutluluğunu yaşıyorsunuzdur. Ancak cevabınız hayır ise çok şanslısınız. Çünkü Endorfia’ya denk geldiniz.

Sizlerin de Etiyopya kahvesi dahil bu enfes dünya kahvelerine tanık olmanızı istedik ve en taze halleriyle bu kahveleri paketledik. İçtikçe tadına doyamayacağınız dünya kahvelerini birde setler haline getirdik. Yani dünya kahvelerini daha da özel kılacak olan birbirinden şahane kişiye özel hediyeleri de bütünleştirerek özel setler hazırladık. İster tekli olarak dünya kahvelerini satın alabilirsiniz isterseniz de setli olarak hediyelik dünya kahvelerini tercih edebilirsiniz.

Etiyopya Kahvesi Nedir? Özellikleri Neler?

Etiyopya kahvesi;kahve hakkındaki erken dönem kayıtlarının tamamı, ürünün doğduğu yerin eski Habeşistan bölgesi olduğuna işaret etmektedir. Gerçekten de bugün pek çok Etiyopya köylüsü tarafından işlenen kahvenin ilk hali bakımsızdır. Bunun sebebi de vahşi çalıların olmasıdır.

Genellikle en iyi kahveler Sidamo, Kafa, Harrar ve Wellega’dan çıkar, ancak her bir bölgedeki kimi kahvelerin yıkanmamış, kahveler yabani ya da cesur(gamey) olarak tanımlanır, herkesin damak zevkine uygun olmasalar da lezzetleri değiştiği takdirde çok ilginç olabilirler. Etiyopya kahvesi için zaman zaman limonlu, leziz, şarabımsı, çiçeğimsi ve yumuşak gibi sıfatlar da kullanılabilir. Görünüşlerine bakıldığında çekirdekler yalnızca gösterişsiz olmakla kalmazlar, düpedüz itici de olabilirler. Bazı durumlarda da çekirdeğin işlenmesi bir parça gelişigüzel olabilir, sonucunun belirsizliği sinirleri bozabilir.

Yine de bu kahveler alelade değildirler ve kahve lezzeti açısından –olabildiği kadarıyla- bir örnek oluşturabilirler. En iyi bilinen Etiyopya kahvelerinden bazıları djimmah, Ghimbi, Lekempti, Harrar (hem uzun hem de kısa meyveciği olan, yumuşak şarabımsı Mocha lezzetidir ve Mocha adını Yemen’in eski bir limanı olan Mokka’dan alır), Limu ve Yergacheffe’dir.

Kendine özgü mükemmel aroması nedeniyle, Etiyopya çekirdeklerinin yoğun kavrulmaları(dark-roast) hiç de akıllıca olmaz. Aslında yoğun kavrulmuş kahve çekirdekleriyle karşılaşmanız o yılın ürününün düşük kalitede olduğunu gösterir.

Etiyopya Kahvesi Alırken Nelere Dikkat Edilir?

  • Etiyopya kahvesinin orijinal olmasına dikkat edin
  • Etiyopya kahvesi ile ilk kez tanışacaksanız kahvenin önceden detaylı bir araştırmasını yapmalısınız özellikle görüntü ve özellikleri açısından
  • Etiyopya kahvesinin iyi ve kötü birçok türü mevcuttur. Bu nedenle kahveyi almadan önce türlerini de araştırmanız ve aktarcılar dahil olmak üzere kahveyi satan kişilerden bilgi almanız gerekir,
  • Standart kahve de olduğu gibi Etiyopya kahvesinde de kaliteye ve tazeliğe önem vermelisiniz,
  • Etiyopya kahve çekirdeklerini alacaksanız iyice öğütmeniz gerekir veya alacağınız yerde öğüttürebilirsiniz.

Etiyopya kahvesinin özelliklerini artık bildiğinize göre, sıra ağızlara layık enfes mi enfes Endorfia Etiyopya Sidamo Gr.4 Hediyelik Dünya Kahvesi – 100 gr almanın tam zamanı! Peki, Etiyopya kahvesi nasıl yapılır?

Etiyopya Kahvesinin Yapılış Aşamaları

Etiyopya kahvesini hazırlamanın en güzel yolu French Press Termos… Neden mi? Çünkü bu termos yardımıyla istediğiniz türde kahveyi demleyebilir, tazeliğini ve sıcaklığını koruyarak dilediğiniz an tüketebilirsiniz. Üstelik 10 dakika içerisinde French press termos ile kahveleriniz hazır olacak. Nasıl mı? İşte adımlar…

  • Bir su bardağı suyu kettla’da veya başka bir alet yardımı ile kaynatın
  • Kaynayan suyu 45-50 saniye dinlendirin. Bu sırada French Press’e, kendi ölçeği ile 1 ölçek Etiyopya kahveyi ekleyin
  • 5 dakika süresince kahvenin suyla iyice harmanlanmasını bekleyin. Sonra French press’in pistonunu yavaşça aşağıya doğru bastırın
  • Ortada duran press’i 90 saniye süresince bırakın orada kalsın. Sonrasında da tekrar aşağıya doğru bastırın ve sonuna kadar indirin
  • Kahveniz artık içmeye hazır, afiyet olsun
premium hediyelik kahve

Endorfia’dan Leziz mi Leziz İkramlık Önerileri

Etiyopya kahvesi kuru kuru içilir mi hiç? Tabii ki içilmez… O yüzden Endorfia olarak sizleri alıp başka diyarlara götürecek tatlı ikramlıklarda hazırladık. Çikolatadan makarona, makarondan drajeye ve lokum türlerine kadar pek çok çeşidi sizler için hazırladık. Dilediğiniz ikramlık için hediyelik çikolata türlerine göz atabilirsiniz. Aynı zamanda da kahve ile ilgili daha farklı bir yolculuğa çıkmak isterseniz de “Dünya Kahveleri Mercek Altında” yazısını da inceleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin