Moka Pot Nedir? Nasıl Kullanılır?

0
426
moka pot nedir nasıl kullanılır

Hayatımızın vazgeçilmez yanlarından biri kahve kültürüdür. Günün hangi saatinde olursa olsun bir fincan kahve içmeden duramayız. Ya buram buram kokusunun içimize çekmek ya da enfes tadıyla damaklarımızı şenlendirmek isteriz. Çünkü kahve hem tadına doyum olmaz bir içecektir hem de sağlığa faydaları olan en sağlıklı içeceklerden biridir.

Üstelik kahve, kırk yıllık hatırların sultanıdır. Zira böylesine leziz bir içeceğin de hazırlanma yöntemleri oldukça fazladır. İşte bu yüzden de bu içeriğimizde çok seveceğiniz “Moka pot nedir? Nasıl kullanılır?” sorularına yanıt verdik. Detaylara geçmeden önce de kokusuna ve tadına ayrıca âşık olacağınız farklı lezzetlere sahip Dünya Kahveleri seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Kahve Demleme Yöntemleri Nelerdir?

Kahve demlemenin birden çok yöntemi vardır. Özellikle de doyumluk ve yoğun bir tadı taşıyan kahveler demlemek için çoğu zaman modern ve bir o kadar da pratik demleme yöntemleri kullanılır.

Cam veya bakır cezve, french press ve moka pot adı verilen yöntemler, kahve demleme için tercih edilen popüler yöntemlerdir. Günümüzde de oldukça yaygın kullanılan Kişiye Özel French Press seçenekleri ile demleme yöntemi son zamanların en sevilen yöntemlerinden. Keza Moka pot ile kahve demleme yöntemi de büyük ilgi görüyor.

O halde moka pot yöntemi ile kahve demlemeye hazır olun. Çünkü bu yöntem de vazgeçilmez kahve demleme yöntemlerinizden biri olmayı başaracak. Moka pot ile kahve demleme adımlarına geçmeden önce moka pat yönteminin ne olduğuna ve nasıl kullanıldığına değinelim. İşte detaylar…

Moka Pot Nedir?

Orta Amerika, kahvenin anavatanıdır. Haliyle kahve demlemek için de genel olarak alüminyumdan üretilen özel cezveler kullanılır. Hemen herkesin evinde mevcut olan bu ekipman, kahvenin en kolay ve pratik demleme şeklidir. Avrupa’da ise İtalya’da kullanılmakta olan bu alüminyum cezveye de moka pot adı verilir.

Ancak moka pot; kahvenin anavatanı olan Orta Amerika’da değil, İtalya’da tasarlamıştır. İtalya’da 1900’lü yıllardan bu taba mutfak ekipmanları konusunda çalışan firmalardan biri olan Bialetti tarafından tasarlanarak piyasaya sürüldü. Hem kullanışlı hem de oldukça da şık olan moka pot, özel tasarım ödülleri de almıştır. Ve özellikle de İtalya’da her evde kullanılmaya başlanmıştı. Daha sonra geleneksel bir tasarım halini alan moka pot, sayısı birçok firma tarafından piyasaya sunuldu. O halde moka pot nasıl kullanılıyormuş, birlikte bakalım.

moka pot nasıl kullanılır

Moka Pot Nasıl Kullanılır?

Moka pot, kullanımı basit olan pratik bir kahve demleme ekipmanıdır. Kahvenin çok daha lezzetli olması ve o yoğun lezzetin tadına varılması için moka pot önerilir. Peki, moka pot ile kahve nasıl demlenir? Moka potun kullanımı nasıl olur?

Moka pot, iki farklı hazneden oluşmaktadır. Moka pot ile kahve demlemek için öncelikle hangi kahveden hoşlanıyorsanız o kahveyi tercih etmeniz gerekir. Moka pot, farklı parçaların birleşiminden oluşan ve tam ortada bulunan hazne kısmı çevrilerek açılır. Haznelerin içine hangi oranda kahve ve su eklemeniz için ekipmanda güven sibopları da mevcuttur.

  1. Kahve ve su miktarını ayarlamak için de bu küçük işaretler sizlere yardımcı olmaktadır.
  2. Alt kısımda yer alan hazneye ekleyeceğiniz su, kahve ısındıkça buharlaşıyor.
  3. Ortada bulunan haznedeki çekilmiş kahvenin içinden geçiriyor ve son haznede birikiyor.
  4. Kahve ile suyu ekledikten sonra moka potu yeniden birleştirip ocağın üstüne alabilirsiniz.
  5. Zira bir süre sonra su kaynamaya başlayacak ve kaynayan su buharı da kahvenin mükemmel şekilde demlenmesine yardımcı olacak.
  6. Bu aşamalardan sonra ise kahveniz artık içmeye hazır hale gelmektedir. Afiyet olsun.

Moka pot ve benzeri ekipmanlardan birini alarak, sizler de sevdiklerinizle karşılıklı olacak içeceğiniz enfes kahvelere göz atabilirsiniz. Ayrıca en çok sevilen Premium Filtre Kahve sizlerin de vazgeçilmez lezzeti olabilir.

Moka Pot Kullanılırken Nelere Dikkat Edilir?

Moka pot kullanırken bazı detaylara dikkat etmenizde yarar var. Peki, dikkat edilmesi gerekenler neler?

  • Moka pot içerisinde demleyeceğiniz kahvenin inceliği önemlidir. Hazır kahve alıp çektiriyorsanız espressodan daha ince ancak Türk kahvesinden de biraz daha kalın olmasına dikkat etmelisiniz. İsterseniz de kahve öğütme işlemini kendiniz evde de yapabilirsiniz.
  • Moka pot kullanırken ki bir diğer önemli konu ise moka potu nasıl temizlemeniz gerektiğidir. Yani moka potu temizlerken kesinlikle deterjan kullanmamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca bulaşık makinesine de koymamanız gerekir. Sadece el ile temizlenebilen bir ekipmandır. Su kullanarak elde temizleyebilirsiniz. Ve yıkadıktan sonra da mutlaka demonte (parçaları birbirinden ayrı) bir şekilde kurutmalısınız.
premium hediyelik kahve

Endorfia’dan Kahve Demleme Önerileri

Moka pot başta olmak üzere kahve demlerken kullanabileceğiniz birçok yöntem bulunuyor. Geçmişten günümüze taşınan ve oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan moka pot ile kendiniz deneyim yaşayabilir, kahve lezzetini zirvelere taşıyan bu ekipman ile canınız her çektiğinde mis kokulu kahvelerinizi kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra kahve ile ilgili ilginizi çekeceğini düşündüğümüz “Kahve Falı Nasıl Bakılır? Kahve Falı Yorumları” yazısına da bakmanızı öneririz. Kahve tadında sağlıklı bir gün dileriz.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin