Köklü Bir Kültür Öğesi: Lokum

0
707

Geleneksel Tat

Türk kültürü, tatlı, bayram gibi kavramlar bir aradayken sizde neyin çağrışımını yapıyorlar?

Tadı, formu, sahip olduğu kültürel ve tarihsel önemiyle lokum, yüzlerde tatlı bir tebessümle birlikte akıllara geliyor, damakları şenlendiriyor. Lokum Hediyesi, kalpler arası bağ kurmanın en tatlı araçlarından biri.

Peki, lokum kültürümüzde ne zamandan beri var?

Bu konuda kesin bilgi olmamakla beraber, mevcut veriler lokumun Anadolu’da 15. yüzyıldan beri var olduğuna işaret etmekte. Milattan önceki dönemlerde tarih sahnesinde yer almış Sasani kavminin geleneksel tatlısı olan “abhisa”nın, lokumun kökeni olabileceği düşünülüyor.

Dünyada da Önemli Bir Yere Sahip

Bu “şahsına münhasır” tatlı elbette sadece bizim kültürümüzde meşhur değil. Bugün bütün dünya lokumu tanıyor. Bu lezzeti deneyimlemiş olan diğer toplumların insanları için lokum, egzotik, mistik ve seçkin bir tatlı.

Lokumun gerçek anlamıyla dünyaya açılması 19. yüzyılın sonlarına denk gelmekte. Lokum üstadı Hacı Bekir, aynı zamanda ilk lokum ihracatçısı olarak da bilinmekte. Bu eşsiz tada ilgi gösteren ilk ülke İngiltere olmuş. İngiltere’nin 1861 yılında ilk lokum ithalatını gerçekleştirmesinin ardından bu lezzetin dünya çapında tanınması hız kazandı.

Evet, bizim için nostaljik ve geleneksel… Dünya için ise prestijli ve gizemli. Öyle ki, lokumun daha geniş kitlelere tanıtılmasında sanat devreye girdi. Dünya edebiyatının önemli isimlerinden Charles Dickens, “Edwin Drood’un Gizemi” adlı eserinde kullandığı mekânlar arasında bir lokum dükkânına da yer verir. Lokumun Amerika’da ve Avrupa’daki algılanış biçimini büyük ölçüde etkileyen ve tanınırlığını arttıran ise İrlandalı öğretim görevlisi ve yazar Clive Staples  Lewis olmuştur. Lewis, çocuklar için kaleme aldığı fantastik roman serisinde lokumu, “dünyanın en çok arzulanan tatlısı” olarak konumlandırmakta. 47 dile çevrilen, beyaz perdeye de aktarılan çocuk edebiyatının bu önemli eseri sayesinde lokumun dünyadaki popülaritesi daha da arttı.

Lokum Sanatla Bir Araya Gelirse…

İletişimde olduğunuz seçkin bireyler ve kurumlara seçkin bir jest yapmak için Lokum Hediyesinden yararlanabilirsiniz. Hayvansal yağ ve glikoz şurubu içermeyen Endorfia ayrıcalığına sahip ürünler sağlıklı, lezzetli ve çok şık.

Sade, duble fıstıklı çifte kavrulmuş, gül yapraklı güllü ve çikolata kaplı fıstıklı lokum seçeneklerine sahip lokum kolonya setleri, prestijli birer armağan.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin