Kaliteli Lokum Nasıl Olmalıdır?

0
202
kaliteli lokum nasıl olmalıdır

Bayramların en vazgeçilmez ikramlıklarının başında lokum gelir. Lokum bir tür şekerlemedir ve Türk kültüründe büyük bir yere sahiptir. Lokumun kalitesi de oldukça önemli bir detaydır. Bunun için lokum alırken detaylara dikkat etmek gerekmektedir. Böylece sağlıklı ve kaliteli bir lokum almak kaçınılmaz olacaktır.

Kaliteli lokum nasıl olmalıdır sorusunun yanıtı ürünün özelliklerinde saklıdır. Alınacak olan lokumun mutlaka elastikiyeti, ağırlığı ve parlaklığı ideal biçimde olmalıdır. Taze bir lokumun rengi canlı ve parlak olur. Bayat lokumlar ise genellikle solgun ve mat olmaktadır. Bu gibi hususlara bakarak lokumun kalitesi hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Lokumun Kalitesini Yansıtan Özellikler Nelerdir?

Lokum alırken bilgisini vereceğimiz özelliklere dikkat etmeniz öneririz. Bu özellikler sayesinde ağızlara layık en taze ve kaliteli lokum çeşitlerini almanız mümkün olacaktır. Öncelikle dikkat etmeniz gereken lokumun ele yapışıp yapışmadığıdır. Lokum kaliteliyse ele yapışmaz ve uzar. Ayrıca yenildiği zaman dişe yapışmaması da lokumun kaliteli olduğunu ortaya koyar.

 Çiğ nişasta tadı vermeyen lokumlar iyi bir lokumdur. Nişasta türünün ne olduğu da önemlidir. Lokum fiyatlarına bakarak da kolaylık fikir edinebilirsiniz. Örneğin, ucuz lokum kalite hakkında fikir verir. Kısacası kaliteli lokumlar çok ucuz olmaz. Lokumların yapım sürecinde kullanılan su ve şeker önemlidir. Bu malzemelerin kalitesi en üst seviyede olmalıdır.

Lokumun Tarihsel Süreci

Türklerin baş tacı olan enfes lezzetlerden biri lokumdur. Lokum, geçmişten günümüze büyük bir ihtişamla taşınmıştır. Eskiden Osmanlılar da lokuma; boğaz rahatlatan denilmekteydi. Yani tadından ziyade sağlığa bulunduğu katkısıyla çok sevilen bir lezzetti.

İlk olarak 15. yüzyılda Anadolu’da ortaya çıkan lokum, 17. yüzyılda Osmanlı imparatorluğunun kapsamı alanına girdi. Hatta bu yüzyılda lokum; bal, pekmez ve un kullanılarak yapılırdı. Ayrıca bu karışımdan elde edilen tadın adına da kelle şekeri denmekteydi. Bunun yanı sıra bu süreci takip etmesiyle beraber 18. yüzyılda Avrupa’nın sınırları içerisinde İngiliz bir gezginin “Turkish Delight(lokum)” diye adlandırması üzerine lokum, daha çok yaygınlaştı ve tanındı.

Lokumun tadı çok sevilmesiyle birlikte zamanla çeşitlendi. Birden çok çeşidiyle damakları şımartan lokumlar, seçenek olarak genişledi. Sade lokum, çikolata kaplı lokum, fıstıklı lokum kavrulmuş lokum, gül yapraklı güllü lokum vb. daha pek çok lokum çeşidi ortaya çıktı. Herkesin damak zevkiyle birebir uyumlu olan bu lokumlar Endorfia’nın lokum kategorisinde severleriyle buluşmaya devam ediyor.

gül yapraklı güllü lokum kutusu önerileri

Gül Yapraklı Güllü Lokum Kutusu Önerileri

Taze gül yaprakları ile süslenmiş güllü lokumlar, lokum severleri adeta mest ediyor. Bunun yanı sıra yedide yetmişe herkesin gönlünü fethetmeyi başarıyor. Çok seveceğiniz güllü lokumlar için farklı kutu seçenekleri hazırladık. Bu seçeneklerden bazıları ise şu şekildedir:

  • Single midi gül yapraklı güllü lokum
  • Singe maxi gül yapraklı güllü lokum
  • Double midi gül yapraklı güllü lokum & kolonya
  • Double Premium gül yapraklı güllü lokum & kolonya
  • Güllü lokum yılbaşı kutusu – yılbaşı çikolatası

Güllü lokum kutusu seçeneklerinden birkaçı yukarıdaki gibidir. Daha fazlası da vardır. Bunun için mağazamızı ziyaret edebilirsiniz. Endorfia sizlere kendinizi her zaman seçkin hissettirir. Single midi gül yapraklı güllü lokum kutusunu alın ve lezzete tanık olun. Bu duygu ve deneyimi dilediğiniz zaman sizler de yaşayın…

Lokum Nasıl Muhafaza Edilir?

Lokumların taze ve yumuşak olarak kalması için kapalı bir kapta muhafaza edilmesi gerekir. Buna ek olarak lokumun sıcak mı yoksa soğuk ortada mı saklanması gerektiğine değinmek önemlidir. Lokumların uzun ömürlü olarak dayanması için aşırı sıcak ortamlardan uzak tutulması ve rutubetsiz ortamların olması gerekmektedir. Aksi takdirde lokumun içerisinde yer alan malzemelerden ötürü böceklenme meydana gelebilir. Bu nedenle lokumları daha soğuk ortamlarda saklamak uygun olmaktadır.

Soğuk ortamlarda ideal saklama koşulu için 16-18 ̊C veya 16-21 ̊C nemsiz ve serin ortamların tercih edilmesi gerekir. Lokumlar için ideal saklama ortamları; serin, hava geçiriminin olmadığı ortamlar, kuru ve güneş ışığından uzak yerlerdir. Özellikle de yaz mevsiminde soğuk ve lezzetli lokumlar tüketmek için lokumları belirli bir süre 16-18 ̊C veya 16-21 ̊C’de saklayabilirsiniz. Ayrıca kahvelerin yanında hem damak zevkinizi hem de muhabbetinizi taçlandırmak adına renkli, taze ve yumuşak lokumları keyifle servis edebilirsiniz.

Lokum Kalori Oranı Nedir?

Lokumun 100 gramında 359 kalori bulunur. Aynı zamanda 1 adet (9 gram) lokum içinde ise 32 kalori mevcuttur. Lokum sağlık açısından faydalı bir şekerlemedir. Ancak yine de lokum tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir. Günde 1-2 adet küçük boy lokum tüketilebilir. Ya da 1 adet orta boy lokum tüketmek de tercih edilebilir.

premium hediyelik kahve

Endorfia’nın Lokum Serüveni

Endorfia olarak ağızlara layık lokum çeşitlerini bulunduruyoruz. Her hafta taze olarak hazırladığımız lokumları stoklarımıza ekliyoruz. Usta şeflerimiz tarafından hijyenik bir şekilde üretilen ve paketlenen lokumlarımız, lezzet şöleni yaşamanız noktasında sizlere yardımcı oluyor.

Büyük bir keyifle yiyeceğiniz lokumlar için Online Endorfia mağazamızı tercih edebilirsiniz. Hatta lokumun yanında enfes bir filtre kahve demleyip içebilirsiniz. Fitre kahve için detaylara “Filtre Kahvenin Faydaları Nelerdir?” içeriği üzerinden ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın, Endorfia’lı günler dileriz…

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin