Kahve uykusu üzerine yapılan araştırmalar son zamanların en revaçta olan konularından biri olmuştur. Özellikle de kahve tutkunlarının, kafeinin etkisini merak edenlerin, kahvenin sağlığa olan etkilerini öğrenmek isteyenlerin ve günün her saatinde enerjik olmak isteyenlerin kahve uykusuna olan merakı gitgide artmaya devam etmektedir. “Kahve sonrası uyku mu yoksa uyku sonrası kahve mi?” bu iki ayrımın doğru yapılması adına yazdığımız bu yazıda aklınıza takılan tüm sorularınıza kolaylıkla yanıt bulabileceksiniz.
Kahve ve uykuyu yan yana düşündüğümüzde akla ilk gelen şeyin; kahve içtikten sonra uyanık kalma durumu olduğunu biliyorsunuzdur. Ancak bunu nasıl yapmanız ve kahveyi içtikten sonra nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyor olabilirsiniz. Bu yüzden de kahve uykusunun tam olarak ne anlama geldiğini anlamıyor olabilirsiniz. Ayrıca kahve uykusu kelimesini de ilk kez duymuş da olabilirsiniz. Önemli olan merak ettiğiniz tüm sorularınıza doğru yanıtlar bulmanızdır.
Kahve ve Kafeinin İnsan Sağlığına Etkileri Neler?
Kahve, yediden yetmişe herkesin severek tükettiği en yararlı içeceklerden yalnızca bir tanesidir. Özellikle de doğru miktar ve oranda tüketildiğinde gerçekten de sağlığa katkısı oldukça fazla oluyor. Bunun yanı sıra cilt sağlığına ve daha birçok şeye olumlu katkı sunan kahvenin bir sürü yararı daha bulunuyor. Bu yararlar şu şekilde sunulabilir:
- Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.
- Kolesterollü kişiler içinde müjde diyorum, çünkü kahve kolesterolü düşürüyor.
- Ağrı kesiciden yarım saat sonra veya yarım saat önce tüketilen kahve, ağrı kesicinin etkisini artırarak ağrıdan çok daha erken kurtulmanıza imkân sağlar.
- Şeker hastası olanlar içinde erken bir uyarıcılık görevini üstelenir.
- Kanser türlerinden en çok rastlanılan göğüs kanserlerinin riskini azaltır.
- Enerji veren bir etkiye sahip bu sayede metabolizmaya katkı sağlıyor ve kilo vermeye yardımcı olur.
- Bağırsakların canlanmasını ve böylelikle hareketlenmesini sağlıyor, fakat çok da abartmadan içmek gerekir.
- Safra taşı oluşumu riskini ortadan kaldıracak bir etkiye de sahip(2-3 fincan tüketimi yeterli olacaktır).
- Nefes açıcı görevini de üstlenir.
Kahve Uykusu Nedir?
3.nesil kahve anlayışının da desteklediği bu yeni kahve uykusu akımı, bilimsel olarak da desteklenmiştir. Adından da anlaşılacağı gibi kahve uykusu, kahveyi içtikten sonra kısa süreli bir uyku sürecini temsil ediyor. Burada önemli olan husus kahveyi içtikten sonra en ideal süreyi ayarlamaktır. Zira bunun için de belirlenmiş olan en etkili süre sadece 30 dakikadır. Yani kahveyi içtikten sonra 30 dakikalık bir kestirme ile kendinizi yenilenmiş hissedebilirsiniz. Bunu nasıl yapmalıyız?
Yöntem oldukça basittir. Yapmanız gereken, uykulu olduğunuz bir anda kendinize enfes ve bol köpüklü koyu bir kahve pişirmek ve sonrasında 30 dakika süresince rahat bir şekilde kestirebileceğiniz bir ortam ayarlamaktır. Kendinize uygun bir ortamı ayarladıktan kahvenizi hızla tüketebilir ve uykuya dalabilirsiniz. Böylelikle uyandığınız da kendinizi hem daha dinç hem de daha güçlü hissedeceksiniz. Aynı zamanda da günün geriye kalan saatlerini çok daha verimli geçirebileceksiniz.
Kahve Uykusu için İçeceğimiz Kahve Nasıl Olmalı?
Kahvelerin genelinde kafein bulunmaktadır. Elbette ki kafeinsiz olan nadir kahveler de mevcuttur. Ancak kahve uykusu için önemli olan kafein miktarı yüksek olan kahveleri tüketmektir. Mesela yapılan birçok araştırmada ortaya çıkan sonuç şu olmuştur; kahve uykusu için tüketilecek olan kahve içerisinde 200 ile 250 mg kafein bulunması gerekir. Özellikle de iş yerinizde uyuyabilecek ortamı nasıl bulabileceğinize karar verdikten sonra kahvenizi yorgun hissettiğiniz anda tüketmeli ve uykuya dalmalısınız. Ayrıca kahve çeşitlerine Hediyelik Kahve bölümünden ulaşabilirsiniz.
Kahve uykusu için kafein miktarı yüksek olan kahvelerin önemli olduğunu artık öğrendiniz. Buna ek olarak kahveyi günün hangi saatlerinde tüketmemeniz gerektiğine de dikkat etmelisiniz. Genel olarak saat 15.00’dan sonra kahve tüketmemeye özen göstermelisiniz. Çünkü bu saatten sonra içeceğiniz kahve gece uykunuzu kaçırabilir ve hatta bir sonraki güne verimsiz, uykulu uyanmanıza sebep olabilir. Bu nedenle kahve uykusu başta olmak üzere kahve tüketimlerinizi sabah veya öğlen saatlerinde yapabilirsiniz.
Kahve Tüketmeyen Biriysem Ne Yapmalıyım?
Kahve uykusu için her ne kadar kafein oranı ve kahve önemliyse, aşka tür içeceklerde bulunan kafeinlerde etkilidir. Yani evet, en çok kafein kahvede bulunuyor olsa da başka içeceklerin içerisinde de bulunabilmektedir. Kahve tüketmeyen biriyseniz kafein bulunduran farklı içecekleri tercih edebilirsiniz. Örneğin; yeşil çay, Chia çayı ve Mate çayı kafein oranı bakımından zengin olan bitkisel içeceklerdendir. Bu çayları günün yine belli saatlerinde tüketebilir ve kısa süreli uykuyla kendinize gelebilirsiniz.
“Kahve uykusunu denemek zararlı mı?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ancak şunu söylemeliyiz ki kahve içmek sağlık açısından ne kadar çok yararlıysa kahve sonrası hem zihinsel hem de fiziksel olarak dinlenmek de bir o kadar önemlidir. Bu nedenle kahve uykusunu gönül rahatlığıyla deneyebilir, kendinizi günün tüm saatlerinde dinç ve verimli hissedebilirsiniz. Kahve içemediğiniz durumlarda da yukarıda bahsetmiş olduğumuz çaylardan birini içerek aynı yöntemi deneyebilirsiniz. Bunların yanı sıra kahve ile ilgili merak ettiğiniz her şeye yine “Kahveye Dair Bilinmeyeler” yazısından ulaşabilirsiniz.
Endorfia’dan Kafein Sevmeyenlere Özel Kafeinsiz Filtre Kahve
Kafeinsiz kahve, 20. Yüzyılın başlarından beri üretiliyor olsa da en azından 1980’lerin başına değin lezzetinin pekte yerinde olmadığını söylemek yanlış olmaz. 80’lerin ortalarına doğru, özellikle kafeinin sağlığa verdiği zararla ilgili korkularında yayılmasıyla, kafeinsiz kahveye karşı eşi benzeri görülmemiş bir ilgi doğdu. Hemen ardından da kafeinsiz kahvenin kalitesi yükselmeye başladı ve kahve pazarındaki büyük markaların hepsi de piyasaya kafeinsiz ürünü sundu. Kafeinden arındırma yöntemi az da olsa değiştiriliyordu.
Kafein tüketmekten hoşlanmıyor ve kafeinsiz kahveleri tüketmek istiyorsanız mağazamızda bulunan Decaf(Kafeinsiz) Filtre Kahvelerini deneyebilirsiniz.