Kahve, Coffea adı verilen ağaçların meyvelerinden farklı işlemler sonucuyla çekirdeklerinin ayrılması ve bölgelere göre değişiklik gösteren demleme yöntemlerinin uygulanması ile elde edilir. Elde edilen meyve çekirdekleri farklı işlemlerden geçerek suda demlenerek tüketilmektedir.
Ülkelerin, kültürel ve geleneksel damak zevklerine göre birçok özgün içecek ortaya çıkmıştır. Bu içecekler her ne kadar güzel olsa da kahve, tüm içecekleri bir kenara bıraktırmış ve herkesin favori lezzeti haline gelmiştir. Özellikle geçmişten günümüze aşkla taşınan en iddialı ve leziz içeceklerin başında kahve yer edinmiştir.
Kahvenin üretim aşamalarına geçmeden önce kahvenin tarihine ve özelliklerine bakmak önemlidir. Bu nedenle kahvenin günümüze nasıl geldiği, kahvenin ritüelleri ve kahve üretim aşamalarını bir arada derledik. Detaylara geçmeden önce kendinizi şımartmak üzere güne 1 fincan Premium Türk kahvesi içerek başlayabilirsiniz.
Kahvenin Tarihi Nedir?
Kahvenin anavatanı Etiyopya’ya ait Kaffa bölgesi olarak bilinmektedir. Kaffa’daki ormanlarda yetişmekte olan Arabika kahve ağaçları, çekirdekleri bakımından işlenen ilk kahve olarak karşımıza çıkar.
Türk kahvesi, Türk kültüründe önemli bir konumdadır. Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar taşınmış eski kahve hazırlama ve pişirme yöntemidir.
Kahvenin kökeni 10.yy’a dayanır. Türk kahvesi tarihi ise Arap Yarımadası’nda kahve meyvesi kaynatılarak elde edilmektedir. Kahvenin kendine has aroması ve lezzeti hâlâ geçmişteki gibi günümüzde de devam etmektedir.
Küçük Molalar için Kahve Seçenekleri…
Evde, iş yerinde, gezide veya aklınıza gelebilecek her yerde sınırsız bir şekilde sıcak ve leziz bir kahve içebilirsiniz. Bunun için yanınıza özel olarak alacağınız kişiye özel termos seçeneklerimiz var. Bu seçeneklerden önce size enerji verecek ve daha dinç olmanızı sağlayacak kahve seçeneklerinden birini seçmelisiniz. Kahvelerinizi seçtikten sonra küçük molalar vererek termosunuzdan kahvenizi taze ve sıcak bir şekilde tüketebilirsiniz.
Kahve Ritüelleri Nelerdir?
Tarihte fazlasıyla önem verilen konulara bazı özel hazırlama, sunum ve içme ritüelleri eşlik etmektedir. En sevilen ritüellerin başında kahve içme sanatı ve ritüeli gelmektedir. Birliktelik, başarılı olma, yaratıcılık adımları, önemli kararlar vb. durumların ardından içilen kahveler, bu anları rutinden uzaklaştırmış ve ritüellere dönüştürmüştür. Birkaç kahve ritüeli örneği aşağıdaki gibidir:
Etiyopyalılar, Eritreliler göç ettikleri zaman kahve seremonilerini ve okyanusları aşıp ABD’ye getirmişlerdir. Ritüelleri ise kahve çekirdeklerini özel bir kap içerisinde kavurmak, ardından havan öğütmek ve havanla öğütmeden önce hasır bir tabakta soğutarak başlamıştır.
Ortadoğu ve Doğu Avrupa’nın bazı bölgelerinde yaşamlarını sürdüren insanlar için demlikte toplanan köpükler, günlük kahve ritüelinim olmazsa olmazı haline gelmiştir.
Türkiye’de, Türk kahvesi çok özel bir yere sahiptir. Bakır cezve gibi birçok materyalden üretilmiş olan cezveler kullanılır. Kahve ve su eklendikten sonra geleneksel Türk kahvesi elde edilir.
Kahve İçeceği Nasıl Gelişmiştir?
16. yüzyıl sıralarında bütün kahve çekirdekleri özel bir taş tepside, sonraki yıllarda da metal levhalarda kavruluyordu. Çekirdekler kavrulduktan sonra otuz dakika ya da daha uzun süre kaynatılıyor, ortaya çıkan sert, siyah sıvı kullanılacağı zamana kadar fıçılarda muhafaza ediliyordu. Bununla birlikte talep arttıkça içeceği hazırlama teknikleri de gelişti.
Kahve, toz haline gelmiş çekirdeklerin kaynar suya atılması suretiyle taze taze hazırlanıyordu. Çeşniyi geliştirmek için kakule otu, tarçın ve karanfil gibi lezzetli baharatlar ve şekerde katılıyordu.
Kavrulmuş kahve çekirdeği kullanmak alışıldık bir şey haline gelse de (çekirdeği alınmış) incecik kavrulmuş meyvecikler ile yapılan kahve, kahve ağaçlarının yetiştiği Yemen’de hala çok değerliydi. “Sultan’ın kahvesi” olarak bilinen içecek, esasen üst sınıflarca içiliyor ya da gelen ziyaretçilere saygı ve hürmet göstergesi olarak ikram ediliyordu.
Kahve Üretim Aşamaları
Kahvenin üretim aşaması oldukça geniştir. Birçok adımdan oluşan kahve üretimi farklı işlemlerden geçerek hazır hale gelmektedir. Özellikle bu üretim aşamaları; ilk tohumun toprağa ekilmesi, kahve çiçeğinin açması, kahvenin hasat edilmesi, kahve meyvelerinin kabuklarından sıyrılması, fermante edilmesi ve son olarak sınıflandırılarak sevk edilmek üzere paketleme haline getirilmesidir.
İlk Tohumun Ekilmesi
Kahvenin tohumu toprağa ekilir. Kahve meyvelerinin toplanmasına kadar geçen süre üç yıldır. Bu süre içerisine kaliteli bir kahve elde etmek amacıyla oldukça ciddi ve özenli bir bakım yapılmaktadır.
Kahve Çiçeklerinin Açması
Kahve çiçekleri genellikle yılda bir kez ve bazı durumlarda birden çok kez açabilir. Beyaz renge sahiptir. Kısa süre içerisinde çiçekler solarak yerlerini kahve meyvesine bırakır ve meyvelerin olgunlaşması beklenir. Meyveler olgunlaştıktan sonra kahvenin toplanması aşamasına geçilir.
Kahvenin Toplanma Aşaması
Kahve meyveleri oluştuktan sona yaklaşık olarak 9-11 ay sonra meyveler toplanmaya hazır hale gelir. Genel olarak Arabica çekirdekler için kullanılan tek tek toplama ve Robusta için kullanılan dalından sıyırma yöntemleri vardır. Toplanan meyveler Beneficio adı verilen işleme tesislerine götürülür. Kahve farklı işleme yöntemleri; ıslak işlem, yıkanmamış (kuru) işlem veya yarı yıkanmış işlemdir. Bu işlemlerden herhangi biri kullanılarak kahve işleme aşamasından geçirilir ve içime hazır hale getirilir.
Endorfia’dan Kahve Önerileri
Geleneksel içecek kültürlerimizden biri olan kahve, mağazamızda farklı çeşitleri ile yer almaktadır. Kırk yıllık hatır adına sevdiklerinizle birlikte enfes bir kahve içebilirsiniz. Özellikle kahve çeşitlerini kurumsal ziyaretlere giderken veya sevdiklerinize özel bir hediye almak istediğinizde tercih edebilirsiniz. Burçlara, mesleklere, özel günlere dair bir sürü hediyemiz mevcuttur. Mesela fikir edinmek açısından “Koç buru Erkeğe Hediye Kutusu Önerileri” içeriğimize göz atabilirsiniz.
Mutlu ve sağlıklı günler dileriz. Endorfia ile kalın!