Kafein Nedir? Ne İşe Yarar?

0
439
kafein nedir ne işe yarar

Kafein, doğru miktarda tüketilmesi durumunda oldukça yararlı ve insan sağlığına etkileri büyük olan bir maddedir. Tabii ki fazla tüketildiğinde bazı yan etkileri ve zararları olabilmektedir. Sizler için de kahve severlerin özellikle dikkate aldıkları ve çok merak ettikleri kafein üzerine donanımlı bir içerik derledik. Bu sayede kafeinin ne olduğunu, ne işe yaradığını, yararlarını ve zararlarını görebileceksiniz. İster kafeinli isterseniz de kafeinsiz kahveler için Kahve kategorisini inceleyebilirsiniz.  

Kahve Kategorisinde Hangi Kahveler Var?

Kahve kategorisinde hem kafein severleri hem de kafein sevmeyenleri mutlu edecek kahveler var. Geleneksel Türk kahvesinden sert içimi ve aromatik tadıyla herkesin sevgilisi olan filtre kahvelere, kafeinsiz kahveden dünyaca ün salmış olan dünya kahvelerine kadar pek çok çeşit bulunuyor. Yani ağzınıza layık birbirinden şahane kahveler için Endorfia doğru adres…

Mağazamızda kahvelerinizin yanına şıklık, damaklarınıza da lezzet katacak tatlı ikramlıklar da yer alıyor. Mesela Guatemala kahvesini içerken yanında damakları şımartan krokan çikolata yemek sizce de çok hoş olmaz mı? O halde bu iki enfes tadı yan yana deneyebilir, yerken ve içerken keyfinize güç katabilirsiniz. Endorfia ile artık güne çok daha dinç başlayacaksınız. Peki, kafein ne demek?

Kafein Ne Demek?

Kafein, 1819 yılında Friedrich Ferdinand Runge adlı bir Alman kimyager tarafından keşfedilmiş, uyarıcı etkiye sahip bir destektir. Kahve, kakao, çay gibi yaprak veya meyve halinde olan besinlerde doğal halde bulunur. Bu besinler içerisinde en çok da kahve içerisinde yer alan kafein, kahveyle adeta özdeşleşmiştir. Ayrıca enerji içeceklerine de daha sonradan ilave edilebilir. Peki, kafein ne işe yarar?

kafein ne işe yarar

Kafein Ne İşe Yarar?

Beyin nöronlarımız uykuda olduğumuz anlarda çalışır. Bu zaman diliminde adenozin adlı reseptörlere bağlı bir madde oluşarak reseptörler sayesinde adenozin seviyesi vücudumuz tarafından her an takip edilir. Uykumuzu alamadığımız zaman veya uzun süre çalıştıktan sonra adenozin seviyesi yükselerek yorgunluk ve uyku hissini ortaya çıkarır. Bu gibi durumlarda dışarıdan aldığımız kafein ise adenozinle aynı işi görür ve 4-6 saat arasında adenozinin yerine geçip uykuyu ve yorgunluğu ortadan kaldırır.

Örnek verecek olursak akşam 21.00’da alacağınız yeterli miktardaki kafein ile yaklaşık olarak saat 02.00’ye kadar etkisini gösterecek ve sizi zinde tutacaktır. Yani aslında uyku görevi gören ve beyne gelen mesajları hızlandırarak odaklanmayı artırır. Fakat tabii ki uykuya eşdeğer olan bir şey değildir. Uyku yerine değil de uykuyu desteklemek amacıyla kullanılmalıdır. Yoğun olduğunuz zamanlarda bir fincan kahve de olsa içebilir, kafein etkisiyle dinç olabilirsiniz. Mesela tadına doyamayacağınız Premium Türk Kahvesi ile günü verimli geçirebilirsiniz.

Premium Türk Kahvesi Yararları Neler?

İçerisinde kafein miktarının en fazla bulunduğu kahvelerin sağlık açısından yararlı olduğunu biliyor muydunuz? Evet, kahve içerisindeki kafein sayesinde beyin nöronlarını harekete geçirir ve güne daha dinç devam etmenize olanak tanır. Ancak burada unutmamanız gereken küçük bir detay vardır; kafein miktarında abartıya kaçmamak. Yani doğru olarak kafein tüketirseniz sağlığınıza güzel dokunuşlar yapabilirsiniz. Peki, bu yararlar neler? işte detaylar…

  • Uyumak istemeyenler için harika bir görevi üstleniyor, uyku kaçırıcı bir etkisi vardır,
  • Moral bozukluğuna ve depresyon anlarına mucizevi bir çözümdür,
  • Kilo problemleri sonrasında oluşan yağlanmalar ve selülitler için harika bir etkiye sahiptir. Bu tür cilt sorunlarını ortadan kaldırır.
  • Kemiklerin güçlenmesine de katkısı vardır,
  • Kan dolaşımı ve solunumuna da katkısı bulunuyor,
  • Cilt kanserlerinin önlenmesinde etkisi vardır,
  • Kalp rahatsızlıklarını da önleyebilecek bir etkiye sahiptir,
  • Sindirim sistemine oldukça büyük oranda katkısı vardır,
  • Mide kanserlerinin riskini azaltır,
  • Nefes açıcı bir etkisi olduğu için astım krizlerine iyi gelir,
  • Kanser hücrelerinin oluşumunu engelliyor,
  • Kolesterollü kişiler içinde müjde diyorum, çünkü kahve kolesterolü düşürüyor,
  • Ağrı kesiciden yarım saat sonra veya yarım saat önce tüketilen kahve, ağrı kesicinin etkisini artırarak ağrıdan çok daha erken kurtulmanıza imkân sağlıyor,
  • Şeker hastası olanlar içinde erken bir uyarıcılık görevini üsteleniyor,
  • Kanser türlerinden en çok rastlanılan göğüs kanserlerinin riskini azaltıyor,
  • Kahve, düşüncenin gücüne güç katıyor, bilimsel araştırmalarda da yer alan ve kişinin başarısını olumlu yönde etkileyen mucizevi bir tat olduğu biliniyor,
  • Enerji veren bir etkiye sahip bu sayede metabolizmaya katkı sağlıyor ve kilo vermeye yardımcı oluyor,
  • Bağırsakların canlanmasını ve böylelikle hareketlenmesini sağlıyor, fakat çok da abartmadan içmek gerekiyor,

Daha pek çok faydası ile bilinen Türk kahvesi başta olmak üzere diğer tüm kahvelerden dilediğinizi tercih edebilirsiniz. Ayrıca kafein sevmiyorum diyorsanız da Decaf(Kafeinsiz) Filtre Kahve – 250 Gr kahvesini deneyebilirsiniz.

premium hediyelik kahve

Endorfia’dan Kafein Miktarı Önerileri

Kafein miktarı kişiden kişiye ağırlık, bünye vb. özelliklere göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak normal olarak bir günde kafein miktarı ortalama 4-6 mg arasında olmalıdır. Örneğin, 70 kg olan birinin günlük alması gereken kafein miktarı 450 mg’dır. Bunun gibi daha pek çok duruma göre kafein miktarı değişebilmektedir.

Sizler de günlük almanız gereken kafein miktarına dikkat edebilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz. Ayrıca keyif alacağınızı düşündüğümüz “Kahve Geleneği ve Ritüeli” yazımızı da incelemenizi öneririz. Kahve tadında bir gün dileriz…

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin