İşçi ve Emekçilere Özel Hediyeler

0
744

1 Mayıs İşçi Bayramı Hediyesi

Birçok sektörde çalışan emektar işçilerimiz kendilerine ait bir bayramı fazlasıyla hak ediyorlar. Yılda bir gün gönüllerince eğlence ve tören yapmalarına, bu günü coşkuyla kutlamalarına karar verilen gün 1 Mayıs’tır. Ülkemizde İşçi Bayramı diğer adıyla Emek Ve Dayanışma Günü 110 yıldan beri kutlanmaktadır. Onların bu özel gününde kendilerine verilecek herhangi bir İşçi Bayramı Hediyesi emektar çalışanlarımızı oldukça mutlu edecektir.

Bahar mevsimine denk gelmesiyle Avrupa Bahar Festivali olarak da adlandırılan 1 Mayıs, işçi ve işçi sınıflarının kutlamış olduğu bir bayramdır. 2009 yılında da resmi bayram olarak ilan edilmiştir. O tarihten sonra da 1 Mayıs tatil günü olmuştur. Bazı dönemlerde işçiler haklarını aramak için kanlı kutlamalar yaşamış olsa da günümüzde bayram neşesinde eğlenceler düzenlenmektedir.

Neden 1 Mayıs?

Baharın ilk günlerinde kutlanan işçi bayramının tarihçesine değinecek olursak; 1 Mayıs 1856 tarihinde Avustralya’nın Melbourne şehrindeki inşaat ve taş işçilerinin çalışma saatlerinin çokluğundan dolayı protesto yapmışlardır. Çalışma vaktinin 8 saat olmasını isteyen işçilerin 1 Mayıs 1886 yılından 1889 yılına kadar süren mücadelelerinin sonucunda; işçilerin ortak bayramı kabul edilmesi kararı verilen uzun bir süreci kapsıyor.

8 saatlik çalışma zamanını kabul ettirmek isteyen işçiler 1 Mayıs 1886 yılında ABD’de çeşitli yerlerde grevler düzenlediler. Hatta polis ve grev yapan işçiler arasında çatışmalar çıktı. Grev 3 gün sürdü. Bir işçi öldü, birçok işçi de yaralandı. Sonuç olarak greve katılan sendikacılardan idam edilenler ve hapis cezasına çarptırılanlar oldu. İşçiler haklarını aramaktaki ilk zorluğu o tarihte yaşadılar.

Bir asır önce işçilerin yaşamış oldukları zorluklar, emeklerinin karşılığını almak için yaptığı mücadeleler bunlarla sınırlı değildir. Daha birçok olayın ve sıkıntının içine giren işçilerin aslında istedikleri tek şey; hakkı olanı alabilmektir. Bu amaç uğruna yıllarca savaşmışlar ve gösteriler düzenlemişlerdir. Onlara hak ettiğini vermek, 1 Mayıs’ta işçi bayramı hediyesi olarak bir paket çikolata sunuyor olmamız işveren için ince bir davranış olacaktır.

1889’da yapılan Paris Kongresi’nde Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın öngörüsüyle her yıl bir gün işçilerin bayramı ilan edilmesi kararlaştırıldı. Amerikalı sendikacılar 1 Mayıs olmasına karar verdi. Böylelikle her yıl aynı tarihte bu bayram kutlanılmaya başlandı. Emeklerinin karşılığını almak, haklarını korumak için yapılan bu protestolar sonucunda zafere ulaşan işçiler bayramlarını kutlamayı hak etmiyorlar mı?

Kişiye özel alınacak işçi bayramı hediyesi ile kendilerini daha iyi hissedecekleri de bir gerçektir. Kahve tutkunları için alınacak fincan ve kahve takımları, yanında lokum mis gibi bir hediye olmaz mıydı? Onlara hitap eden, hoşlarına gidecek ve kullanırken işverenini hatırlatacak hediyeler çalışan emekçi işçileri sevindirecektir. Bu güzel günde onlarla birlikte olduğumuz ve kendilerine değer verdiğimizin göstergesi olarak alınan hediyeler sadece bir objedir.

Ülkemiz Tarihinde 1 Mayıs Kutlamaları

Osmanlı Devleti zamanında İşçi Bayramı ilk kez 1911 yılında kutlanmaya başlandı. Selanik’te bulunan tütün ve pamuk işçilerinin ilk kutlayanlar arasında olduğu tarihi kaynaklardan edinilen bilgiler arasında bulunmaktadır. İstanbul’da ise 1912 yılında kutlanmaya başlanmıştır. Araya giren savaşlardan sonra 1921 yılında tekrar kutlamalara başlanmıştır. O zamanlarda mayıs ayının ilk pazar günü tatil ilan edilmiştir.

3 yıl art arda kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı 1924 yılında yasaklandı. Takrir-i Sükun’la birlikte 1935 yılına kadar kutlamalar yasaklandı. Cumhuriyet ilan edildikten sonra 1 Mayıs Bahar Bayramı ilan edildi. Uzun zaman da Bahar Bayramı olarak kaldı. Ta ki 1977 yılında kutlanan ve sonucu kanlı biten bu bayram hafızalarda kötü iz bırakana kadar…

1977 yılında 500 bin kişi Taksim Meydanı’nda toplanarak 1 Mayısı kutlamak istediler. Kişilerin üzerine ateş açıldı. Kaçmaya çalışan çok sayıda insan öldü. 1978 yılında kutlamalar tekrar yapıldı. 1979 yılında gösteriler düzenlenmesin ve kötü sonuçlar doğurmasın diye 1 Mayısta sokağa çıkma yasağı getirildi. Buna rağmen kişiler dışarı çıkıp kutlamalarda bulundu. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra 1 Mayıs İşçi Bayramı olmaktan çıktı.

30 yıl aradan sonra 2009 yılında Emek Ve Dayanışma Günü ilan edilen 1 Mayıs’ın resmi tatil olarak kutlanmasına karar verildi. Bu zamana kadar da izinsiz ve kötü sonuçlar ortaya çıkan 1 Mayıs kutlamaları gerçekleşti. Çok sayıda kişi öldü ve yaralandı. İşçilerimizin hak ettikleri bayram kutlamaları 2009’dan sonra her yıl kutlanmaktadır. Şimdiki kutlamaların eskiden olduğu gibi şiddet içermediği ve kötü sonuçlar doğurmadığı da ortadadır.

İşçilerimizin yıllarca uğraşılarının ve mücadelelerinin sonunda hak ettikleri çalışma şartları ve işçi haklarına kavuşmaları uzun bir süreç almıştır. Yıllar önce yaşanan kötü olaylar, arbedeler, şiddet ve kanlı sonuçlar şu anki kutlamalarda yer almamaktadır. Ne güzel ki bayram coşkusu içerisinde yaşanan kutlamaların içindeyiz. İşçi bayramı hediyesi olarak kolonya seti oldukça hoş bir hediye olabilir. Çalışan kişi ailesiyle birlikte kolonyayı kullandıkça işverenini hatırlar.

Şu Anki 1 Mayıs Kutlamaları

2010 yılında Taksim Meydanı’nda gerçekleştirilen gösteriler 1977 yılındaki gibi kanlı bitmedi. Yine 500 bin civarı kişinin katıldığı kutlamalarda herhangi bir kötü olay yaşanmadı. Daha sonraki yıllarda polis gözetiminin çok olduğu ve yoğun önlemlerin alındığı 1 Mayıs kutlamalarında kötü sonuçlar yaşanmadı. Ara sokaklarda meydana gelen küçük olaylara da polis izin vermedi. Artık 1 Mayıs hakkıyla kutlanacak haline geldi.

Taksim Meydanı’nın bu tür gösterilere kapatılması sonucunda valiliğin izni ile uygun görülen alanlarda kutlamalar yapılmaya başlandı. Olaysız ve coşkuyla kutlamalar günümüzde gerçekleşir oldu. Hatıralarda kalan kötü anlar ve olaylar unutulmasa da emekçilerimizin bayramlarını en güzel şekilde kutlamaları haklarıdır. Bu güzel anı taçlandırmak ve onlara güzel bir hediye sunmak da işverenlerin yapması gereken onurlu davranışları arasındadır.

Bir işveren çalışanına hak ettiği hakları verirse; onun rahat bir şekilde işine adapte olmasını sağlar. Günlük çalışma saatine uyumlu hareket etmek, ekonomik olarak hak ettiğini kendisine vermek, izin günlerini kişilere kullandırmak ve sosyal güvencesini sağlamak bir işverenin yükümlülükleri arasındadır. 1 Mayıs bayram kutlamalarında işçi bayram hediyesi olarak alınacak pelüş setler, kişilerin ailesine ve çocuklarına götüreceği hoş hediyeler arasında yer alabilir.

İşçi Hakları Nelerdir?

Yapacakları hizmet karşılığında ücret alan işçilerin birçok hakları bulunmaktadır. Bunların en başında kişinin maaşını tam ve zamanında alması gelmektedir. Herhangi bir olumsuz durumla karşılaşan kişiler işverene dava açabilmektedir. İşveren çalışanın sigortasını işe başladığı ilk günden itibaren yapması gereklidir. Sigorta primlerini ödemekle yükümlüdür. Deneme sürecinde olan kişilere bile sigorta yapılması zorunluluğu bulunmaktadır. İşçilerin işten çıkarılmasında almaları gereken kıdem tazminatları da oluşmaktadır.

İşverenin bu tazminatı ödemesi gereklidir. İşten ayrılmak isteyen kişi önceden işyerine haber vermesi gerekir. Aynı durum tersi için de geçerlidir. Buna uymayanlar ihbar tazminatı ödemek zorundadır. Emeğinin karşılığı alan bir işçi çok önemli sebepler olmazsa elindeki işini kaybetmek istemez. 1 Mayısta kendisine alacağınız bir paket lokumla çok şey anlatıyor olabilirsiniz. İşçi bayramı hediyesi ile onun yerinin ne kadar önemli olduğunu vurgulayabilirsiniz.

İşçilerin haftada bir gün dinlenme, yıllık ücretli izin kullanma hakları bulunmaktadır. Resmi günler ve dini bayramlarda çalışmamaları gerekmektedir. İşçiler iş yerinde oluşabilecek kazalarda maddi manevi tazminat hakkına sahiptir. Haksız bir şekilde işten çıkarılanlar işe geri dönmek için dava açabilirler. Görüldüğü üzere birçok hakları olan işçilerimizin önemli gününde onlar için alınacak işçi bayram hediyesi kendilerini mutlu edecektir. Bir çikolata, lokum ya da kolonya ile mutlu olabilirler.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin