Hibiskus Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?

0
462
hibiskus çayı faydaları nelerdir nasıl demlenir

Kahve kadar sağlık açısından yararı büyük olan içeceklerden biri de çay türleridir. Yapılan araştırmalara göre özellikle de bitki çaylarının birden çok faydası olduğu saptanmıştır. Zira günümüzde birden çok çay türü vardır. Klasik çaydan beyaz çaya, papatya çayından yeşil çaya ve buna benzer daha bir sürü çay türüne kadar çeşit saymak mümkündür.

Haliyle bu içeriğimizde, hayatımızda yeri ve önemi olan “Hibiskus çayı faydaları nelerdir? Nasıl demlenir?” konusuna yer verdik. Dilerseniz elinize mis kokusuyla ve enfes tadıyla mest eden Premium Türk Kahvesi alın ve keyifle yudumlarken içeriğimizin detaylarına göz atın.

Hibiskus Çayı Nedir?

Hatmi çiçeği olarak da adlandırılan hibiskus çayı, koyu kırmızı bir renge sahiptir. Ekşimsi bir tadı barındıran hibiskus çayı, ekşi çay olarak da nitelendirilmektedir. Bu çayın tadı bir yana vücuda sunduğu yararları da fazladır. Bu yararların başında kan basıncını dengeleme ve sindirim sistemini rahatlatma, kolesterolü düşürme gelmektedir.

Ayrıca hibiskus çayının en sevilen özelliklerinden ve faydalarından biri de zayıflatma etkisidir. Yani zayıflamak isteyenlerin gün içinde belli oranlarda tüketmeleri, zamanla zayıflamalarına vesile olabilmektedir. Bunun yanı sıra hibiskus çayı, iyi de bir adet söktürücüdür. Peki, hibiskus çayının başka ne tür yararları vardır?

Hibiskus Çayının Sağlığa Faydaları

  • Hibiskus çayı, iştah kapatıcı özelliğine sahiptir. Metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını da kolaylaştırır.
  • Kolesterolü dengelediğinden dolayı kalp ve damar hastalıkları riskini düşürür.
  • Vücutta yer alan kötü kolesterol seviyesini azaltarak iyi kolesterolü dengede tutar.
  • Yüksek kan basıncını da dengeler.
  • Hibiskus çayı, karaciğer dostudur. Ayrıca karbonhidratların emilimini de yavaşlatır.
  • Kan şekerini de dengeleyen ve şeker hastalı riskini azaltan bir çaydır.
  • Hibiskus çayı, antidepresan özelliğini de barındırır. Bu özelliği ile de uykusuzluğa ve strese karşı koyar.
  • Bazı araştırmalara göre de hibiskus çayının kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği ortaya konmuştur.
  • İçeriğinde zengin C vitamini bulunur. Grip ve nezle gibi soğuk algınlıklarını ortadan kaldırır.

Birden çok faydası olan hibiskus çayını evinizden eksik etmemenizi ancak kronik rahatsızlıklarınız var ise doktor kontrolünde içmenizi öneririz. Demleyeceğiniz hibiskus çayı ve herhangi başka bitki çayları için French Press Termos kullanabilirsiniz. Böylece gün içinde içeceğiniz bitki çaylarını french termos sayesinde sıcak ve taze olarak muhafaza edebilirsiniz.

french press bitki çayı demleme adımları

French Press Bitki Çayı Demleme Adımları

Hibiskus çayı nasıl demlenir sorusunun yanıtına geçmeden önce french press ile bitki çayı demleme adımlarından ve pratikliğinden bahsettik. Dilediğiniz zaman mağazamız üzerinden french press modellerine göz atabilir, sizlere kolaylık sağlayacak olan bu termoslardan birini alabilirsiniz. French press ile bitki çayı demleme adımları şu şekildedir:

  • Kullanmak istediğiniz bitkiyi veya filtre kahveyi hazırlayın,
  • Suyu tam olarak kaynamadan ılık bir şekilde bitkinin veya kahvenin üzerine ilave edin,
  • Termosun kapağını kapatın fakat filtre çubuğunu bastırmayın,
  • 10 dakika bitkinizi veya kahvenizi demlemeye bırakın,
  • Bitkinizi demlendikten sonar filtre çubuğunu bastırarak bitkileri termosun dibine doğru bastırın,
  • Bitki çayınız bu aşamalardan sonar artık içmeye hazır.

Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir?

Hibiskus çayı, aroması ve ekşimsi tadıyla çok sevilen bitki çaylarından biridir. Tek başına tüketileceği gibi yeşil çay, tarçın, limon, ıhlamur veya adaçayı gibi diğer bitkisel çaylarla da tüketilebilir. Sağlığa faydaları ile bilinen hibiskus çayının demleme aşamaları da oldukça kolaydır. Peki, demleme adımları neler?

Demleme için 1 tatlı kaşığı hibiskus ve sıcak su gereklidir. Adımlar ise şu şekildedir:

  1. Bir su bardağı su cezvede kaynatılır ve sonra ağzı kapatılabilecek bir fincana konur.
  2. İçine 1 tatlı kaşığı hibiskus bitkisi, kurusu eklenir ve ağzı kapatılır.
  3. 10-15 dakika bu şekilde demlemeye bırakılır.
  4. Çayınız süzüldükten sonra içmeye hazır hale gelecektir.
  5. Dilerseniz çayınız demlendikten sonra limonla lezzet katabilirsiniz.

Afiyet Olsun…

Hibiskus Çayı Ne Zaman İçilmelidir?

Hibiskus çayı, aç veya tok karna olduğunuz zamanlarda içebileceğiniz bir bitki çayıdır. Gün içerisinde en fazla 2 bardak içilmesi gerekir. Öğleden önce veya sonra 1 bardak tüketebilirsiniz. Eğer 10 gün süreyle öğleden önce ve sonra olacak şekilde hibiskus çayını tüketirseniz, bu tüketimden sonra 3 ay ara vermeniz gerekir.

Çünkü hibiskus çayının 10 günden fazla tüketilmesi yarardan ziyade sağlık açısından zararlı olabilir. Bu nedenle hibiskus çayını 3 ayda bir kez 10 günlük tekrarlarla içebilirsiniz. Aktarlarda veya büyük marketlerde hibiskus çayını kolaylıkla bulabilirsiniz.

premium hediyelik kahve

Endorfia ile Sağlığa Güzel Dokunuşlar

Hibiskus çayının faydaları sayesinde sizler de vücudunuza dinçlik kazandırabilirsiniz. Özellikle de günde tükettiğiniz kahvelerin yanı sıra bitki çaylarına da yaşamınızda yer verebilirsiniz. Gerek kahve gerekse de bitki çayları sağlık açısından olumlu etkileri olsa da fazla tüketildikleri zaman zararlı olabilmektedir. Bu yüzden hibiskus çayını veya herhangi bir içeceği tüketmeden önce hangi oranda tüketmeniz gerektiğine dikkat ediniz. Sizler için faydalı olacağını düşündüğümüz “Beyaz Çay Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?” yazısını da inceleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin