Dünyada Hediye Çikolata Kültürü

0
596

Hediye Kültürlerini Yakından Tanıyın!

Dünyada hediye çikolata kültürü, inanılmaz muazzam ve önemli bir konu olduğu için bugün vereceğimiz bilgiler bu değerli konu üzerine olacak. Çikolatanın zihne olan katkısından, bağımlılık yaratmasının sebeplerine, çikolatanın verdiği hazza ve son olarak da dünyada hediye çikolata kültürünün nasıl bir konumda olduğuna değinmek gerekiyor.

Çikolatanın kültürü ve aynı zamanda dünyada çikolatanın nasıl bir kültür boyutuna ulaştığına, hediye seçimlerinden neden ağırlıkla çikolataya yer verildiğini adım adım belirtmenin önemliliğini vurgulayacağımız bu yazımız sayesinde çikolata konusunda bilinmeyen noktaları da öğrenmiş olacaksınız. Bu sayede çikolatayı her gördüğünüzde, çikolata hakkındaki bildikleriniz artığı için daha çok tebessüm edeceksiniz ve çikolataya olan aşkınız fazlasıyla artmaya devam edecektir.

Çikolata ve Zihin

Çikolatanın bağımlılık yaratan bir madde olup olmadığı sorusu daima ateşli tartışmalar yaratmıştır. Hatta bazı tarihçiler çikolata bağımlılığı hikâyeleri yazışmalar ve işlenen kimi suçların sebebinin gittikçe artan çikolata ihtiyacının giderilmesi olduğunu düşünmüşlerdir. 1991 gibi yakın bir tarihte de Fransız beslenme uzmanı Michel Montignac, Dine Out and Lose Weight isimli kitabında şu önerilerde bulunmuştur. “Çikolatanın bağımlılık yapıcı bir özelliği olduğu için sınırınızı bilin. ‘Çikolatakolik’ olmamak için de koca bir bardak su için.”

Çağdaş bir Amerikan yazarı olan Linda Henly olaya iyi tarafından bakarak, bağımlılığa yatkın kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için çikolata yemelerini önermiş, çikolatanın avantajlarının diğer bağımlılık yaratan maddelerden kat be kat üstün geldiğini ifade etmiştir: “Çikolata sizi aptallaştırmaz ve hantallaştırmaz. Ağır iş makineleri kullanmanızı engellemez… Çikolatanın kaçakçılığını yapmak zorunda değilsiniz… Ona sahip olmak, tamamen yasaldır.”

Bazı tıp uzmanları çikolatanın sözde bağımlılık yaratan özelliklerini içeriğindeki theobromine ve kafeine bağlıyorlar. Ancak belki de asıl sorumlu phenylethylamine denen bir başka maddenin varlığıdır. Bu madde endorfin denilen bir grup kimyasaldan biridir, vücutta amfetamine benzer bir etki yaratır ki bu da phenylethylamine ile ilgilidir. Kanda dolaşan endorfin ruhsal durumu yükseltir, pozitif enerji ve mutluluk halinden, yerinde duramama haline kadar çeşitli duygulanımlar yaratır. Bu durum koşucunun “yükselmesi” ya da aerobik yapan kişinin “yanması” gibi de deneyimlenebilir. Phenylethylamine insan vücudunda doğal olarak da bulunur. “Aşık olmak” dediğimiz hale geldiğimizde bu maddenin kanımızdaki değerinin yükseldiği bulunuştur ki şüphesiz kaliteli bir çikolata yediğimizde de o sersemletici hissi yaşıyoruz.

Şiddetle Arzulamak ve Bağımlılık: Çikolata

Çikolata severlerin şiddetle arzulamak ve bağımlılık arasındaki büyük farkları öğrenmeleri faydalı olacaktır. Şiddetle arzu etmek ister çikolata olsun, ister sıcak bir tereyağlı tost ya da bir fincan kahve, haz veren bir nesne karşısında önüne geçilemeyen bir arzu duymaktır. Bu arzu genellikle stres sonucunda belirir ve arzulanan nesne, stresi diğer tüm yollardan daha iyi dindirir. Sonuç olarak da konsantrasyonu yükseltip, yorgunluğu azaltarak kişinin performansını artırır.

Öte yandan bağımlılık, giderek ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalan, sonuç olarak da hiç de hoş olmayan çekilme sendromlarıyla kullanımına son verilmek zorunda kalınan, örneğin alkol ya da uyuşturucu gibi maddelerin kullanımının alışkanlık haline getirilmesine denir.

Her ne kadar içindeki glikoz vücudun doğal uyuşturucusu olan endorfinin açığa çıkmasını tetiklese de –ki bu madde şiddetli arzular döngüsü yaratabilir- çikolatayı bağımlılık yaratan madde kategorisine sokmak son derece zordur.

Çikolata Hazzı

ARISE (Associates for Research Into the Science of Enjoyment) tarafından yürütülen bir araştırmaya göre haz duygusu, kuşkulu mizaca ait bir duygu değil, sinir sistemi içinde kendi yolunu çizen açık seçik bir nöro-kimyasal süreçtir. Laboratuvar testleri, haz duygusunu deneyimleyen vücudun savunma sisteminin daha etkili olduğunu göstermiştir. Bizler mutsuzken, kederliyken ya da stresliyken, savunma sistemimiz etkisini kaybediyor ve enfeksiyonlara daha açık bir hale geliyoruz.

Görünüşe bakılırsa, çikolata gibi “yasak meyvelere” müptela olmamızla sonuçlansa bile haz duymak bizim için iyidir. İşin sırrı hiçbir suçluluk ve endişe hissetmeden “edepsiz” arzularımıza gömülmektir. Bu arada ARISE, aşırı hazlarla kendimizi kaybettiğimiz sefahatin avukatlığını yapmadığını ve sırrın çok çikolata değil, kaliteli çikolata yemek olduğunu belirtiyor.

Dünyada Çikolata Kültürü

Geçmişten günümüze çikolatanın tarihine bakıldığında, çikolatanın neredeyse tüm dünyayı dolaştığını ve her ülkede fazlasıyla sevildiğini görüyoruz. Küçük büyük herkes tarafından sevilen bu muhteşem çikolata yiyecek olarak en çok tüketilen tatlılar arasında yer alıyor. Özellikle çocukların vazgeçilmezi haline gelen ve herkesçe tüketildikçe doyum olmayan şahane bir tattır.

Kültürel olarak bakıldığında da çikolatanın her ülkede özenle üretildiği, işlendiği, tedarik edildiği ve daha birçok işleminin dikkat edilerek yapıldığına şahidiz. Çikolatanın yolculuğuna baktığımızda ne kadar güzel aşamalara tabii tutulduğunu ve ticari açıdan oldukça önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Çikolatanın farklı çeşitlerde üretildiği ve değişik lezzetlere imza attırdığı da hem dünyada hem de Türkiye’de biliniyor. Bu nedenle çikolata herkes için farklı lezzete sahip olsa da kültürel değer olarak herkes için aynı değerleri taşıyor.

Dünyada Hediye Çikolata Kültürü

Çikolata her daim özel günlerde seçkin bir hediye olarak kullanılmıştır. Lyon’dan yaratıcı bir çikolata üreticisi olan Michel Richart’ın da çok doğru ifade ettiği gibi, kaliteli çikolata paylaşıldığı zaman, her seviyeden her tür insan arasında kolayca ilişki kurulur.

Çikolata çok değerli kültürel, sosyal ve hatta spritüel farkındalıklar yaratır. Küçük bir kutu lüks çikolata bir ev sahibine, bir anneye ya da bir sevgiliye binlerce “teşekkür” sunar. Çikolata ayrıca “iyi şanslar”, “tebrikler”, “bon voyage” ve “özür dilerim” diyen bir hediye seçeneğidir de. Kraliçe Victoria, Noel’de sadık askerlerine sembolik olarak 2268 kg çikolata yollardı. Anneler Günü’nde ve Sevgililer Günü’nde çikolata satışları artar. Paskalya Yortusu’nu, Noel’i ve düğünleri ille de şu ya da bu çeşit çikolatayla kutlarız.

Endorfia ile Dünyada Hediye Çikolata Kültürü

Kalitesinden ödün vermeyen çikolataları üreten Endorfia’nın, şahane ve özgün çikolatalarını deneyen bir daha vazgeçemiyor. Hem özgün hem de şeffaf bir ortamda özenle üretilen ve satışı gerçekleştirilen çikolatalar öyle enfes ki yedikçe yersiniz. Aynı zamanda sadece tek bir çeşitte değil, birbirinden farklı birçok çikolata türüne rastlayabilirsiniz.

Farklı çikolata lezzetlerine konuk olmak istiyor ve ağzınızı tatlandıracak güzel lezzetler arıyorsanız Endorfia sitemizde yer alan Çikolata bölümünü ziyaret edebilir, dilediğiniz çikolatalara ulaşabilirsiniz. Bol fıstıklı, fındıklı, sade veya sütlü daha birçok çeşidin mevcut olduğu çikolatalar sizler için özel bir hassasiyetle üretilmeye devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin