Doğal Bir Uyarıcı: Çikolata

0
623

Duygularınızı Harekete Geçirin

Doğal bir uyarıcı dendiği zaman akla ya kahve ya da çikolata gelmektedir. Çünkü bu iki besin de insan vücudunda genellikle olumlu ve nadiren de olsa olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Gün içerisinde en çok tüketilen yiyecek çikolata iken en çok tüketilen içecek de kahve olmaktadır. Bu neden bu iki besinin değerli ve oldukça önemli konular olduğu aşikârdır. Bu yazımızla beraber çikolatanın besinsel analizinden yola çıkacak ve sonra çikolatanın hangi hastalıklar üzerinde ne kadar etkisi olduğuna varacağız.

Çikolata elbette ki doğal bir uyarıcıdır. Ancak sağlıklı da olsa dikkat edilmesi gereken durumlar da vardır. Mesela haddinden fazla çikolata tüketmenin yaratacağı olumsuz etkiler, bizleri rahatsız edebilecek boyutlara ulaşabilir. O yüzden çikolatanın ne gibi sonuçlara yol açtığını iyi bilmemiz ve miktar olarak ne kadar tüketmemiz gerektiğine aşina olmamız gerekir. Aynı zamanda özel mi özel enfes ve lezzetli çikolata önerilerimiz ve satışlarımız için Endorfia Çikolatalarını inceleyebilirsiniz. 

Çikolatanın Besinsel Analizi

Kullanılan kakao kuru maddesi ya da çikolatanın cinsi bilinmediği durumlarda, besinsel değer analizi tartışmaya açıktır. Ancak yukarıdaki karşılaştırmalı tablodan, çikolata severlerin üst sıraya koyduğu sade (semisweet) çikolatanın pek de beklendiği gibi olmadığını görebiliriz.

Süt içermeyen sade çikolata, beyaz ve sütlü çikolatadaki protein oranının aşağı yukarı yarısını ihtiva eder ve çok daha az kalsiyum içerir. Protein vücudun gelişimi, onarımı ve idamesi için gereklidir; kalsiyum kalp kasları da dahil olmak üzere vücuttaki kasların kasılmasını sağlar ve hücrenin sağlıklı bir şekilde görevini yapabilmesi, enzim aktivitesi ve kanın pıhtılaşması için gereklidir.

Sade çikolata biraz daha az yağ içerir, yağsa azaltmamız önerilen maddelerden biridir. Ayrıca karbonhidrat, magnezyum (vücut hücrelerimizin önemli bir yapı taşıdır ve yediğimiz besinlerden enerji alınmasıyla ilgilidir), demir (kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi ve oksijenin vücutta dolaşması için gereklidir) ve niyasin (bu da besinlerden enerji alımıyla ilgilidir) açısından en yüksek değerlere sahip çikolatadır. Yine sade çikolata daha az kalori içerir. Çikolata uzmanları tarafından zaman zaman istenmeyen ilan edilen beyaz çikolataysa, sade çikolatadan daha fazla kalsiyum, çinko, karoten ve B2 vitamini içerir.

Çikolata Doğal Bir Uyarıcı mıdır?

Çikolata daha fazla bilinen besleyici değerlerinin yanı sıra, vücut üzerinde güçlü etkileri bulunan belli bazı alkoloitleri de (bitkilerde bulunan organik maddeler) içerir. En önemlisi de yumuşak bir idrar söktürücü olarak böbrekleri uyaran theobrominedir. Çikolata ayrıca merkezi sinir sisteminin uyarıcısıdır, etkisi kafeine benzer ve zaten kafein de ihtiva eder.

Kakao çekirdeğinin yüzde 2’sini theobromine oluşturur ve ortalama büyüklükteki bir çikolata kalıbında bu maddenin miktarı 200 g’ye çıkar. Kafein miktarıysa daha azdır, her bir tablet 25 mg, yani kabaca bir fincan taze kahvenin içinde bulunan miktarının dörtte biri kadardır.

Çikolatanın Homeopatik İspatı Nedir?

Homeopatlar tarafından deneylerle gerçekleştirilen çikolata ispatları, çikolatanın uyarıcı etkisini açıkça belli ediyor. Bir araştırma, suya atılarak kaynatılan kavrulmuş kakao çekirdeklerinin, “koyu kahve içilince sinir sisteminde oluşan telaş benzeri bir duruma” ve “hızlanan nabızla kendini belli eden heyecanlı bir dolaşıma” sebep olduğunu ortaya çıkardı. İlginç olan, ayın araştırma kavrulmamış kahve çekirdekleriyle yapıldığında bu etkilerin hiçbirinin görülmemesiydi. İspatla uğraşanlar da kavurma işlemi sırasında ortaya çıkan bir dizi aromatik maddenin söz konusu psikolojik değişimlere yol açtığına kanaat getirdiler.

Efsaneler ve Önyargılar

Çikolatanın insana zararlı olduğuna dair iddialar kesinlikle alt sınıf ve toptan üretim yapılan çikolatalara aşırı şeker ve bitkisel yağ katılmasına dayanır. Kaliteli çikolataya başka yağlar eklenmez, saf kakaoyağı içerir ve yüksek orandaki kakao kuru maddesinin yanı, sıra çok çok az şeker ihtiva eder, hatta bazı durumlarda hiç şeker kullanılmaz.

Çikolatanın migrene, obeziteye, sivilcelere, diş çürümesine ve alerjilere yol açtığına dair iddialarda pek çok tıbbi uzman tarafından delillerle çürütülmüştür.

Migren: Yüksek dozda tyramine ile tetiklenen migrenin sebepleri arasında peynir ve çikolata da geçer. Ancak çikolatada son derece az, hatta peynirden de az tyramine bulunur.

Obezite: Yükdek kaliteli sade (semisweet) çikolata obezitenin sebebi olamaz, çünkü çikolata, abur cuburdan daha az şeker içerir ve daha pahalı olduğu için aşırı derecede tüketilme olasılığı daha düşüktür.

Sivilce: Amerika’da yapılan araştırmalara göre çikolata tüketimiyle gençlerdeki sivilce yakınmaları arasında hiçbir ilişkisi yoktur. Muhtemelen suçlu, hormonsal dengesizlikler ve taze sebze ve meyveden yoksun beslenme tarzıdır.

Diş Çürümesi: Çikolata ağızda eridiği için dişle teması da nispeten kısa sürer. İçeriğindeki şeker diş çürümelerini hızlandırabilir, ancak ağızda daha fazla kalan yapışkanlı şekerlemelerle karşılaştırıldığında risk çok daha azdır.

Alerji: Nüfusun yüzde 2’den daha azı gerçek bir besin alerjisinden muzdariptir ve çikolata alerjisine çok nadir rastlanır. Alerji sebebinin çikolatanın içindeki fındık ve süt olma olasılığı daha yüksektir. Bu yüzden malzemeleri kontrol edin.

Çikolatanın Sağlığa Yararları Nelerdir?

Çikolatanın doğal bir uyarıcı olduğundan bahsettik, şimdi de sağlığımıza sunduğu olumlu katkılarından söz edelim. Çikolatanın sağlığa kattıkları saymakla bitmeyecek faydaları barındırıyor. Peki, bunlar neler?

  • Kan şekeri seviyesindeki dengesizliği ortadan kaldırır,
  • Çikolata içerisinde bulunan besinler sayesinde enerji verir ve böylelikle hem halsizlik hem de yorgunluk ortadan kalkar,
  • Çikolata beynimize giden damarlarda kan akışını hızlandırarak beyinde oluşan damarların tıkanıklıklarını ortadan kaldırıyor,
  • Stres sorunlarını ortadan kaldırır,
  • Sakinleştirir, huzur ve mutluluk verir,
  • İçerisinde bulunan mineraller sayesinde zihni kuvetlendirir,
  • Çikolatanın bir diğer bileşeni olan lifler sayesinde bağırsak düzensizliği ortadan kalkıyor,
  • Bağırsak kanserlerinin oluşumunu engeller,
  • Kolesterol dengesizliğine de çözüm getirir,
  • Boğaz ağrısına iyi gelir,
  • Tansiyon sorunlarını azaltan harika bir yiyecektir,
  • Cildin güzelliği ve cilt sağlığı açısından önemli oranlara sahiptir,
  • Çikolatanın içerisinde bulunan kalsiyum, kemik gelişimi için muhteşem bir yiyecektir,

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin