Dibek Kahvesi Özellikleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?

0
471
dibek kahvesi özellikleri nelerdir nasıl yapılır

Dibek kahvesi, ağızlara layık tadı ile en çok sevilen kahve türlerinden biridir. Özellikle de dünya çapında tüketim oranı oldukça fazla olan dibek kahvesi, Osmanlıdan günümüze ulaşmış olan tadına doyum olmaz bir kahvedir. Bu nedenle de diğer bir adı da Osmanlı kahvesidir.  Birden çok bitkinin karışımı ile harmanlanarak ortaya çıkan bu kahve lezzetine sizler de hayran kalacaksınız. Öncesinde dilerseniz farklı kahve lezzetlerini bir araya getirdiğimiz Kahve bölümüne göz atabilir, damaklarınızı şımartacak lezzetlerle tanışabilirsiniz. Peki, dibek kahvesi nedir? Özellikleri Nelerdir? Nasıl yapılır?

Kahve Bölümünde Neler Var?

Kahve bölümünde ağızlara layık en çok sevilen kahve türleri mevcuttur. Türk kahvesinden filtre kahveye, decaf (kafeinsiz) kahveden dünya kahvelerine kadar pek çok kahve seçeneğiyle karşılaşmanız mümkün. Mesela farklı lezzetler aradığınızda dünya kahvelerinden birini alabilir, bu farklı lezzetlere keyifle tanık olabilirsiniz.

Ya da Türk kahvesinden vazgeçemem diyorsanız yine Premium Türk Kahvesi alabilir, mis kokusu ile kahve lezzetinizi uzun soluklu yaşayabilirsiniz. Üstelik çekirdek kahve alarak kendi kahvenizi kendiniz de çekebilirsiniz. Dilediğiniz kahve türleri ile doyasıya bir lezzet yaşamak için tercih sizden, mis kokulu enfes kahve çeşitleri bizden…

Dibek Kahvesi Ne Demek?

Dibek kahvesi, özenle seçilmiş olan bitkilerin dibekte yani diğer bir adıyla havanda elle dövülerek yapılan bir kahvedir. Tadı Türk kahvesine nazaran daha yumuşaktır ve rengi de daha acıktır. Toz kahvelere göre daha hacimli ve kıvamlıdır. Özellikle dibek kahvesi, yüzyıllar boyunca köylülerin tahılları un haline getirmek amacıyla kullandıkları bir havan çeşididir.

Bunun yanı sıra dibek kahvesi bir kahve pişirme yönteminden ziyade kahve öğütme yöntemidir. Bu kahvenin içerisinde yer alan kahve çekirdekleri, kakao, zahter, salep, keçiboynuzu, menengiç, kahve kreması bitkileri kahvenin tadına aroma katmaktadır. Ancak kahve içerisine eklenen bitkiler yöreden yöreye farklılık gösterir. Kısacası dibek kahvesini diğer tüm kahvelerden ayıran en önemli özelliği, havanda dövülerek yapılmasıdır.

Dibek Kahvesinin Özellikleri Neler?

Dibek kahvesi havanda elle dövülerek yapılan ve aromatik bir lezzete sahip olan enfes bir kahvedir. İçerisinde bulunan bitkiler de sağlığa faydalıdır. Bu bitkilerin özellikleri de şu şekildedir:

Menengiç; halk dilinde çitlembik olarak da bilinir. Göğsü yumuşatarak solunum yollarını açar ve iyi gelir. Öksürüğü keser, nefes açar. Mide ağrılarını dindirmede etkilidir. Kalp rahatsızlıklarına iyi gelir.

Keçiboynuzu; fosfor ve kalsiyum bakımından zengindir. Doğada bulunan güçlü besin kaynaklarından bir tanesidir.  Balgam söktürücü özelliği vardır, astıma karşı etkilidir. Vücutta biriken radyasyonu atar. Nefes darlığı çekenler için birebir etkili bitkidir.

Zahter; kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller ve kanser riskini en aza indirir. İçeriğinde bulunan vitamin ve minerallerin yanında lifli yapısı ile bağışıklığı güçlendirir.

Kakao; doğal antioksidan olarak bilinen kakao, flavonoidlere sahiptir. Kanser hastalıklarına karşı koruyucu bir etkisi vardır. Hamilelik ve doğum sancılarında kullanılabilir.

Salep; kabızlığı önleyen bir bitkidir. Bağırsakta oluşan kurtların düşmesini sağlar. Öksürüğe ve bronşite iyi gelir.

Kahve kreması; kahvenin tadını yumuşatmak amacıyla kullanılır. Göğüs kanseri riskini azaltır, nefesi açar ve bağırsakları düzenler. Kemikleri güçlendirir, kolesterolü düşürür.

Bunun gibi sağlığa olumlu dokunuşlar yapan tüm kahveleri tereddüt etmeden gönül rahatlığıyla içebilirsiniz. Zira kahvelerin yanında birde damaklara özgü Hediyelik Çikolata çeşitlerine yer vererek bu lezzeti zirvelere taşıyabilirsiniz.

Hediyelik Çikolata Pahalı Mıdır?

Hediyelik çikolata kategorisinde hem tadına doyamayacağınız çikolata çeşitleri hem de Fransız mutfağından Türk mutfağına ve tabii ki Endorfia’ya konuk olan sevimli bezeler de bulunuyor. Dilediğiniz makaron çeşidini veya çikolata türünü alarak lezzetiyle mest olacağınız tatlı ikramlıkları büyük bir aşkla tüketebilirsiniz.

Üstelik ister çikolata ister makaron hangi tatlı ikramlığı alırsanız alın ödeyeceğiniz tutar daima en uygun fiyatlı tutar olacaktır. Ekonomik olan bu leziz ikramlıklar ile keyfinize güç katabilir, maddi açıdan zorlanmadan istediğiniz lezzeti keyifle almanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz.

Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır?

Türk kahvesi ile aynı yapılış aşamasına sahip olan pratik bir kahvedir. Ambalajlı paketler olarak alacağınız kahveler için paketlerin içerisinde bulunan ölçü kaşığını kullanabilirsiniz. Eğer ki ölçü kaşığı yoksa bir tatlı kaşığı da kullanabilirsiniz.

Burada önemli olan kahvenin miktarıdır. Zira kahve miktarını ne kadar çok fazla eklerseniz elde edeceğiniz lezzette o kadar fazla olacaktır. Böylece tam da damak zevkinize layık bir kahve pişirmiş olacaksınız.

Yapmanız gereken tek şey kahve miktarını, fincan büyüklüğüne ve kişi sayısına göre ayarlamaktır. Örneğin; 1 kişilik dibek kahvesi için yapılması gerekenler şu şekilde olmalıdır:

  • 1 ölçü dibek kahvesi için ölçü kaşığı veya tatlı kaşığına kahveyi doldurun ve cezveye boşaltın
  • Kahve fincanınızı soğuk su ile doldurun (arıtılmış su kullanmanız önerilir)
  • Sonra suyu cezveye dökün ve tercih ediyorsanız şeker ekleyebilirsiniz
  • Kahve, su ve şekeri cezve içerisinde birkaç saniye karıştırın ve ocağa alın
  • Kısık ateşte kaynamasını bekleyin ve kahveniz hazır

Afiyet olsun…

hediyelik çikolata

Endorfia’dan Kahve Tutkunlarına Öneriler

Endorfia olarak sizleri mutlu edecek birbirinden şahane kahveleri hazırladık. İstediğiniz zaman kahve bölümünden tüm kahve çeşitlerine ulaşabilirsiniz. Bunun yanı farklı bir lezzet denemek istediğinizde çekirdek kahveyi tercih edebilirsiniz. Bunun için de “Kahve Çekirdekleriyle Tanıştınız Mı?” yazısına da göz atabilirsiniz.

Kahve tadında mutlu günler dileriz.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin