Demli Çay Nedir? Demli Çayın Sağlığa Zararları Nelerdir?

0
439
demli çay nedir demli çayın sağlığa zararları nelerdir

Türk kahvesine olan aşk bir yana çay içimi de oldukça fazladır. Çünkü en sevilen sıcak içeceklerden biri de çaydır. Özellikle de demli olarak sevilen çay, halk arasında “tavşankanı” adıyla nitelendirilir. Üstelik akşamsefalarının da vazgeçilmezi yine damaklara layık çaydır.

Sabah kahvaltılarının en sevilen sıcak içeceği, akşamları çok tüketilen ve akşam çayı denen bu lezzet, sağlığa bazen olumlu dokunuşlar yaptığı gibi zararlı etkilerde yaratabiliyor. Haliyle bu zararları bilerek hareket etmeniz, sizlere gün içinde hangi miktarda ve ne oranla çay tüketmeniz konusunda yardımcı olacaktır. “Demli çay nedir? Demli çayın sağlığa zararları nelerdir?” sorularının detaylarına inmeden önce çok seveceğiniz Dünya Kahveleri ile tanışabilirsiniz.

Demli Çay Ne Demek?

Demli çay, ülkemizde sudan sonra en çok tüketilen içeceklerden biridir. Siyah çay olarak da adlandırılan bu çay yemek anları dahil her ana uyabilen enfes bir içecektir ve geniş bir tüketim alanına sahiptir. Demli çayın, diğer tüm çaylara göre demi ve tadı biraz da farklıdır. Bunun nedeni ise bitki yapraklarının daha fazla oksitleniyor olmasıdır. Fazla oksitlenme sebebiyle de çay yaprakları besin değerini azaltmaktadır.

Demli çay, koyu renkli pigment ve polifenoller açısından oldukça zengin bir içecektir. Ayrıca antioksidan bakımından da zengin olan demli çay, polifenoller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve kolesterolü azaltır. Aynı zamanda demli çay tüketmek kişisel tercihlere göre şekillenir. Çok fazla çay tüketen insanlar içtikleri çaya alıştıklarında, çayı daha koyu içmeye başlarlar. Ancak bu sağlık açısından oldukça zararlıdır ve bu nedenle demli çay içimi azaltılmalıdır.

demli çayın zararları nelerdir

Demli Çayın Zararları Nelerdir?

Demli çayın sağlık açısından sunduğu bazı yararlar elbette ki vardır. Ancak her güzel yiyecek ve içecekte olduğu gibi çayın bazı zararları da bulunuyor. Özellikle de çok fazla tüketilmesi durumunda bu zararlar çok daha hızlı bir şekilde tetiklenir. Bu yüzden öncelikle çayın zararlarını bilmeniz ve sonrasında ise çok fazla çay tüketen biriyseniz, içtiğiniz çay oranını azaltmanız gerekir. Mesela çay tüketim oranını azaltarak daha sağlıklı olan ve kalorisi az Premium Filtre Kahve paketlerinden birini alabilirsiniz. Peki, çayın zararları neler?

Hamile Kalma İhtimalini Düşürür

Evet, demli çay hamile kalmak isteyenler için bir risk durumundadır. Çünkü çayın içinde de kafein bulunmaktadır. Ve hamile kalmak isteyenlerin kafeinden kesinlikle uzak durması gerekir. Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde de annelerin bebeklerin sağlığını korumaları için çay tüketimini azaltmaları veya çay içimine bir süre ara vermeleri gerekir.

Aç Karnına Tüketildiğinde…

Çay, aç karnına tüketildiği zaman tansiyonu yükseltebilmektedir. Ancak yapılan birçok araştırma sonucunda, yemek esnasında tüketilen demli çayın tansiyonu yükseltmediği ortaya konmuştur.

Diş Minelerine Zararı

Dişlerde meydana gelen sarılıklar ve lekeler çoğu zaman çay tüketim oranına bağlı olmaktadır. Bu nedenle sarılık ve lekelerden uzak durmak için demli çaydan uzak durmalısınız. Çay içtiğiniz durumlarda da çay içtikten sonra elinize bir bardak suyu alabilir ve ağzınızı gargara ile temizleyebilirsiniz.

Vücudun Su İsteği Artar

İnsan vücudunun %75’inden fazlası sudur ve her gün en az 2 litre su tüketimi yapılması gerekir. Ancak çok fazla çay içen kişiler de vücudun su ihtiyacı çağrısız kalır. Çünkü çay içenler, su içmeye ihtiyaç duymazlar. Ancak çay asla suyun yerini tutmamaktadır. Bu nedenle çok fazla çay içmek yerine su tüketim oranınızı artırabilirsiniz.

İnsülin Direncine Etkisi

Özellikle karaciğer rahatsızlığı çekenlerin demli çay tüketmemesi gerekir. Karaciğer ve pankreas gerektiği gibi çalışmıyorsa bu durum insülin direnci olduğunu gösterir. Haliyle çay tüketimini azaltmanız ve gerekirse bırakmanız doğru olacaktır.

Bu hastalıkların yanı sıra çay; mide rahatsızlığı, ishal, böbrek sıkıntıları gibi sorunları da ortaya çıkarabilmektedir. Bunun için de çay içme alışkanlığınızı doğru ayarlamalı, gün içerisinde 2-3 bardak çayı aşmamanız gerekir. Böylece sağlığınızı güvende tutabilir, bu tür rahatsızlıklardan uzak durabilirsiniz.

Kahve ile Çay Oranını Azaltın!

Kahve de çay gibi çok fazla tüketilmemesi gereken bir içecektir. Zira içerisindeki kafein oranı yüksektir ve kafein miktarından olumsuz etkilenmemek için de oldukça az miktarda kahve tüketilmelidir. Günde 1-2 fincan kahve içmek idealdir. Ancak kahve severlerin çoğu kafein tüketiminden hoşlanmamaktadır. Ya da çoğu insan kafeinin zararlarından da korunmak isteyebilmektedir. Peki, kafein olmadan kahve tüketmek mümkün müdür?

Evet, Decaf (kafeinsiz) Filtre Kahve ile mümkündür. Sizler için hazırladığımız ağızlara layık kahveler arasına decaf kahveleri de ekledik. Bu kahve sayesinde kafeinden uzak durabilir, sağlığınıza olumlu dokunuşlar yapabilirsiniz. Yani hem çok sevdiğiniz kahveleri keyifle tüketebilecek hem de kafein miktarından uzak durabileceksiniz.

premium hediyelik kahve

Endorfia’dan Ağızlara Layık İkramlıklar

Endorfia olarak çok seveceğiniz kahveleri ve bu enfes kahvelere güç katacak tatlı mı tatlı ikramlıkları sizler için hazırladık. Dilediğiniz zaman ağzınıza layık kahvelerden birini alabilir, bol malzemeli çikolata türlerinden birini seçerek kahve keyfinizi zirvelere taşıyabilirsiniz. Adeta bu kahve ve çikolatalar ile aşk dolu anlar yaşayacaksınız. Bunlara ek olarak çikolata alırken aklınıza takılan sorulara yanıt bulmak isterseniz “Kaliteli Çikolata Nasıl Olmalıdır?” yazısını da inceleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin