Çikolatanın Üretilme Aşamaları ve Yolculuğu

0
918

Çikolatanın Yolculuğuna Tanık Olun

Çikolatanın üretilme aşamaları ve şahane yolculuğu hakkında bilmediğiniz püf noktaları ve bilgileri edinmeye hazır mısınız? Çikolata severleri heyecanlandıracak, çikolatanın imalatından kaplanmasına kadar tüm detaylarının yer alacağı bu yazıda yeni keşiflerin farkına varacaksınız. Severek tükettiğiniz çikolataların nasıl üretildiğini ve hangi aşamalardan geçtiğini bilmek elbette ki en doğal hakkınız, bu nedenle sizler için çikolatanın tüm aşamalarını tek tek derledik.

Çikolataları yerken en güzel çikolatalar olması ve kaliteye uygun olması şüphesiz ki hepimiz için oldukça önemli. Kaldı ki her türlü çikolata, küçük ve büyük herkes tarafından sevilerek tüketiliyor. O halde, tükettiğimiz bu çikolatalar nasıl üretiliyor bu yazımızla öğrenelim. Enfes çikolata lezzetleriyle tanışabileceğiniz Endorfia Çikolatalarını ziyaret edebilir, damak zevkinize uygun fıstıklı, fındıklı, sade vb. gibi birçok çikolata tatlarına konuk olabilirsiniz.

Çikolata Üretiminde Karıştırma İşlemi

Yenilen çikolata için kullanılan kakao çekirdekleri, kakao üretimi için kullanılan çekirdeklerden daha farklı şekilde işlenir. Önce özenle seçilmiş kavrulmuş ve öğütülmüş kakao içi karışımı, toz haline getirilmiş şeker ve koyulaştırılmış kakao yağıyla karıştırılır, yağın aynı kakao çekirdek içinden olmasına gerek yoktur. Çikolata endüstrisinin büyük üreticileri gerekli kakao yağının tamamının ya da bir kısmının yerine lesitin adlı bitkisel yağı kullanırlar. Bu da değerli kakao yağını satarak kazanç sağlayacakları anlamına gelir.

Karışım elde edildikten sonra bu karışım melangeur adında, üzerinde dönen ağır baskı silindirleri olan ve eksen üzerinde yatay hareket eden yuvarlak bir makineye girer. Makinede karışan çikolata kütlesi, çıktığında iyice yoğurulmuş bir hamura benzer. Sütlü çikolata üretirken de süt tozu ya da kısmen suyu alınmış tatlandırılmış süt, karıştırıcının içindeki malzemeye eklenir.

Çikolatanın İnceltilme Aşamaları

Bu işlemden sonra çikolata kütlesi beş adet baskı silindiri dizisiyle öğütülür, her bir silindir bir öncekinden daha hızlı hareket eder. Kütle, ilk baskı silindir çiftine ince bir tabaka olarak girer, sonra dikkatle ayarlanmış bir boşluktan geçerek ikinci çift tarafından alınır, bu işlem tıpkı bir makineyle makarna yapmaya benzer.

Çikolata kütlesi beşinci silindir çiftinden de geçtikten sonra incecik bir yufka kıvamındadır. Bazı büyük çikolata üreticilerine göre bu aşama sürecin sonunu getirir. Ancak en iyi kalitedeki çikolataya ulaşmak için kütle yoğurma denilen bir işlemden daha geçmelidir.

Çikolatanın Yoğurulma Anı

Yoğurma makinesi 1880 yılında İsviçreli çikolatacı Rodolfe Lindt tarafından icat edildi. Bu makinenin ismi Fransızca kabuk anlamına gelen “conche” sözcüğünden gelir ve büyük bir kabuk kap şeklinde olan makineden esinlenerek türetilmiştir.

Makinenin fonksiyonu, sıvı çikolatayı özenli bir şekilde ve yedi gün sürebilecek bir zaman zarfında yavaş yavaş çalkalamaktır. Bu, çikolatanın lezzetinin geliştiği ve olgunlaştığı, çikolatanın acılığının giderildiği ve kütlenin kadifemsi yumuşaklığı ulaştığı çok mühim bir süreçtir. Ucuz çikolata üreten üreticiler bu aşamaya on iki saat ayırırlar. Kaliteli çikolata üreticileriyle yoğurma işlemini bir haftaya kadar devam ettirip, çikolatayı daha da akıcılaştırmak için işlem sırasında kakao yağı eklerler. Yoğruma işlemi sırasında vanilya, karanfil ve tarçın gibi çeşitli çeşnilerde eklenir. Vanilya her daim kullanılan bir çeşnidir ve geçmişi Azteklere kadar uzanır.

Damaklarımız vanilyanın lezzetine öyle alışkındır ki onun dışarıda bırakmak ekmeğe tuz eklemeden pişirmeye benzer. En iyi kalite çikolatalar için saf vanilya esansı kullanılırken, ucuz cinslerde vanilin denilen daha kalitesiz ve sentetik bir madde kullanır.

Çikolataya Kıvam Verme Süreci

Yoğurma işlemi tamamlandıktan sonra çikolata, kıvam verme kazanlarına alınır ve orada yavaş yavaş karıştırılırken dikkatle soğutulur. Ancak hala sıvı haldedir. Bu aşama ustalık ister, çünkü kakao yağı farklı yağ asitleri içerir ve hepsinin de erime ve çökme zamanları farklıdır. Çikolata kütlesi çok yavaş soğutulursa bazı yağlar sıvı şekilde kalır. Bu yağlar, kütlenin dışında kalarak, çikolata tam olarak katılaştığında yüzeyde buğu oluşturur.

Kıvam verme aşaması daha hızlı bir soğuma gerektirir ki çeşitli yağlar en muntazam şekilde dağılsın. İşlemden sonra kalıplara ayrılacak çikolata kalıp makinelerine alınır, bu arada kaplama malzemesi olarak kullanılacak çikolatalar kaplama makinelerine alınır.

Çikolatayı Kalıba Dökme Aşaması

Sıvı çikolata bazen içlerine küçük çikolatalar doldurulan oymalar şeklinde de kalıba dökülür. Bu ürünler genelde çocuklar için hediye olarak üretilir ve uzman çikolata yapımcıları bu konuda yaratıcılıklarını coştururlar. Ürünleri yalnızca basit Paskalya Yortusu yumurtalarıyla kalmaz, tavşancıklar ve kalplerin yanı sıra balıklar, domuzcuklar, aslanlar, hipopotamlar, timsahlar ve arabalar da üretilirler. Müşteriler kaplamanın pürüzsüz yüzeyine dokunacakları için, iyi kaliteli oyma çikolataların, cazibelerini artıran parlak bir dış yüzeyleri olur.

Çikolatanın Son Aşaması: Kaplama

Kaplama, şekerleme kaplaması yapılan merkezlerde uygulanan ve beceri isteyen bir işlemdir. “İncecik” bir yoğunluğa sahip sıvı çikolata, kaplama makinesine aktarılır ve sıvı kaplamasına yetecek derecede bir sıcaklıkta bir kez daha çalkalanır. Şekerlemenin kendisi de kaplama odasına girerken ılık olmak zorundadır, ancak fazla da ılık olmamalıdır ki şeklini kaybetmesin.

Soğuk bir şekerlemenin tehlikesi şudur; ılık çikolata kaplamasıyla karşılaştığında çikolatayı ortadan patlatabilir. Kaplama işlemi sadece lüks paketlerdeki en üst kalitedeki çikolatalarda değil, dünyanın her yerinde atıştırmalık olarak kullanılan ve toptan üretilen bonbonlarda da kullanılır.

Yemelik Çikolata Çeşitleri için Adresiniz Endorfia

Bitter çikolatalar, beyaz çikolatalar, sade çikolatalar, fındıklı ve fıstıklı çikolatalar başta olmak üzere birbirinden enfes tatlara sahip muhteşem çikolata lezzetleri daha da fazla çeşitlendirebilmektedir. En çok sevilen ve sıklıkla tercih edilen çikolatalar için Endorfia’nın büyük bir titizlikle ürettiği ve satışını gerçekleştirdiği çikolatalara ve diğer tüm tatlı yiyeceklere Endorfia Çikolata bölümünden ulaşabilirsiniz. Özellikle en gelişmiş indirim seçenekleri ve fırsatlarıyla da çikolatalarınızı hem kaliteli hem taze bir şekilde, uygun fiyatlarla tedarik edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin