Çikolatanın Temel Taşı Kakao Çekirdekleri

2
622

Çikolatanın Temel Taşı Kakao Çekirdekleri

Çikolatanın temel taşı, kakao çekirdeklerinden bahsetmeden çocukluğumuza ufak bir seyahat yapalım.Çikolata, çocukluğumuzdan bu yana yemeğe doyamadığımız, markette, bakkalda hangisini alsak, hangisini seçsek diye kararsızlıklar yaşatan, hepimizi heyecanlandıran lezzet dolu, mutluluk veren tatlılar olmuştur. Ağladığımızda susturmak için, uslu durduğumuzda da ödüllendirmek için bizlere verilen müthiş lezzet.

Çikolatayı kakao, kokoa, şokola, çukulata, çukolata gibi birçok yanlış sözcük ile ifade etmeye çalışan kimseleri çokça görmüşüzdür. Bunların bir çoğu imla hatası içeren sözcüklerdir fakat kakao ve kokoa anlam olarak yanlış kullanılıyor çoğu zaman. Peki kakao ve kokoa nedir?

Kakao ve Kokoa nedir?

Kakao ve kokoa kelimelerini birbiri yerine sıkça kullanan insanlar ve hatta firmalar sıklıkla görüyoruz. Genel intiba ikisinin de aynı anlama geldiği yönündedir ancak bunun böyle olmadığını, aslında kakao ve kokoa kelimelerinin farklı anlamlar taşıdığını göreceksiniz. Kakao ve kokoa sözcüklerinin anlamları nedir ve neyi ifade ederler diye araştırdığınızda da bir çok yazıda aralarında bir fark olmadığı ve söylem farklılığı içeren birer sözcük olduğunu anlatırlar. Sizleri bu yanılgıdan kurtaracağım.

Öncelikli olarak sormamız gereken soru “kakao nedir?” Çünkü bütün hikayemiz kakaonun ne anlama geldiği üzerine kurulu. Daha önce kaleme almış olduğum yazımda bunu bütün detayları ile açıklamıştım. Detaylı bilgi için “çikolatanın tarihi” başlıklı yazıma göz gezdirebilirsiniz.

Kakao nedir?

Kakao, kakao ağacının meyvesidir. Kakao ağacı çoğunlukla ekvatör bölgesinde yetişen bir bitkidir. 5-10 metre yüksekliğe sahip olan bu ağacın kavun büyüklüğünde kakao meyveleri vardır. Bu meyvelerin içerisinde de 30-40 adet kakao çekirdeği bulunur ve bu çekirdekler fermante edilip belirli aşamalardan geçirilerek tozu ve yağı birbirinden ayrılır. Kakao yağı ve kakao tozu ile birlikte bir takım ilaveler kullanılarak lezzetli çikolatalar üretilir. Sizinde anlayacağınız gibi çikolatanın temel taşı kakao çekirdeğidir.

Kakaonun ne olduğunu kısaca özetledik. Peki kokoa nedir? Şimdide bundan bahsedelim.

Kokoa nedir?

Kokoa, aslında kakaodan çokta farklı bir ürün değildir. Sonuç itibari ile kakao çekirdeklerinden elde edilir. Kakao ya göre daha tatlı, daha ucuz ve daha ince bir yapıla sahiptir. Genel itibari ile tatlı ve pasta yapımında kullanılır. Besin değeri kakaodan daha düşüktür. Toz halindedir ve içerisinde çekirdek kabuğu bulunmaz. “Kakao” fermante edilip belirli aşamalardan geçirilerek tozu ve yağı birbirinden ayrılır demiştik. Kokoa elde etmek içinde aynı yöntem uygulanıyor ancak aradaki farkı birazdan sizlerle paylaşacağım. Böylelikle kakao ve kokoa arasındaki fark net bir biçimde zihninize kazınmış olacak.

Kakao ve kokoa arasındaki fark nedir?

Kakao ağacının çekirdeklerini çıkardık ve fermantasyon işlemini tamamladık, kuruttuk. Sıra geldi ısıtarak kakao çekirdeklerinin yağını ve tozunu birbirinden ayırmaya. Kakao ve kokoa arasındaki fark tamda burada ortaya çıkıyor. Kakao tozunu elde etmek için düşük sıcaklıkta ısıtılıyor. Böylelikle daha iri parçacıklı, daha acı, mineral değerleri ve besin değeri daha yüksek bir ürün elde ediliyor. Kokoa tozunu elde etmek için ise daha yüksek sıcaklıkta ısıtılması gerekiyor ve daha daha ufak taneleri olan, daha tatlı, mineral değeri daha düşük ve besin değeri daha düşük bir ürün elde ediliyor. Ayrıca daha az sıcaklığa maruz kaldığı için kakao, kokoaya oranla daha yüksek antioksidan etkiye sahiptir.

Kakao ve kokoa arasındaki farkı ve hangisinin daha sağlıklı olduğunu öğrenmiş olduk peki bahsettiğimiz besin değerleri ve içerisindeki vitaminler neler birazda bundan bahsedelim.

Çikolatanın Sağlığımız Üzerindeki Etkileri Neler

Çikolatanın sağlığımız üzerindeki etkilerini anlatan bir çok makale ve haberler dolaşıyor internette. Bir çoğunda yapılan bir yanlıştan söz edeceğim sizlere. Genellikle yanlış ifade edilen husus çikolatanın değilde aslında kakao çekirdeklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerinin tıp dünyası tarafından inceleniyor ve ifade ediliyor olmasıdır. Ancak yabancı dilde yayınlanan makalelerin yanlış anlaşılması veya yanlış tercüme edilmesi ile insanları yanlış bilgilendiriyorlar maalesef.

Kakao çekirdekleri magnezyum, potasyum, bakır, demir, çinko, kalsiyum gibi elementler içermektedir. Hatta magnezyum oranı yüksek topraklarda yetişen kakao ağacının meyvesi de yer yüzündeki en zengin magnezyum elementini içeren besin olarak kabul edilmektedir. Hatta ABD tarım bakanlığı da bunu onaylar nitelikte bir yazı yayınlamıştır.

Vücudumuzun ihtiyacı olan bir çok besini yediğimiz çikolatalardan temin etmemiz mümkün ancak unutulmamalıdırki herşeyin fazlası zarar. Belirli aralıklarla yenen kaliteli çikolatalar bedenimizin ihtiyaç duyduğu bir çok besin ve elementi fazlasıyla almamıza olanak sağlıyor. Kaliteli dedim çünkü sizinde tahmin edebileceğiniz gibi ucuz ürünlerin bir çoğunda insan sağlığına zararlı olabilecek niteliksiz ve kalitesiz katkı maddeleri kullanılmaktadır.

Bir diğer makalemde sizlere daha detaylı bilgi vermekten mutluluk duyacağım.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin