Çikolatanın Lezzeti ve Kalitesi

0
740

Kaliteli Çikolata Nasıl Anlaşılır?

Çikolatanın lezzeti ve kalitesi, bir çikolatada aranması gereken ve beklenen en önemli iki şeydir. Lezzetin verdiği en büyük haz ise ağızlarda dağılan o enfes tatla paralel olmaktadır. Eğer çikolataya düşkün biriyseniz çikolatayla ilgili her şey sizi çok yakından ilgilendiriyor demektir. Kaldı ki bir çikolatada lezzet varsa büyük keyif alırsınız. Elbette ki her çikolata da yenmez, bu durumda kaliteye de önem vermek gerekir. Çikolata kaliteli olabilir ancak bu illa ki pahalı ve şatafatlı çikolatalar olması gerektiği anlamını taşımaz.

Çikolataların lezzetine ve kalitesine dikkat etmek, nefis ve ağzınızda tat bırakacak çikolatalar için önemlidir. Damak zevkinize uygun birbirinden lezzetli çikolatalarla tanışmak ve bu lezzetleri deneyimlemek istiyorsanız Endorfia Çikolataları size çok iyi gelecek. Her bir çikolata özenle ve büyük bir hassasiyetle üretilerek satışa sunulmaktadır. Çikolataların görüntüsü bile sizleri çok mutlu edecek ve lezzetine doyamayacağınız şahane çikolatalara tanıklık etmenin verdiği hazzı uzun süre yaşayacaksınız.

Kaliteli Çikolatanın Formülü Nedir?

  • %56-70 kakao kuru maddesi, %31’i kakao yağı da olabilir.
  • %29-43 iyice öğütülmüş şeker,
  • %1 lesitin ve saf vanilya esansı,

Yukarıda verilen her bir malzeme kaliteli bir çikolatada bulunması gereken özelliklerdendir. Bu malzemeler doğal ve kaliteli olduğu gibi çikolataya da enfes bir tat katar. Çikolata severlerinde fazlasıyla aradığı lezzet ve tat da bu kaliteli çikolataların her bir parçasında bulunur.

Bir Çikolatada Kalite Nasıl Anlaşılır?

Sade çikolatanın kalitesini anlamaya çalışırken tüm duyularımız –görme, koklama, duyma, dokunma ve tatma- işin içine girer. İşte dikkat edilecek birkaç nokta:

Görüntü: Çikolata pürüzsüz, son derece parlak ve saf maun siyahı olmalı.

Koku: Çikolata aşırı derecede tatlı kokmamalı.

Ses: Çikolata gevrek olmalı ve ortadan ikiye ayrılırken açık seçik bir “çatırtı” duyulmalı. Eğer parçalanıp gidiyorsa çok kurudur, kırılmaya direnç gösteriyorsa da fazla yapışkandır.

Dokunma: Yüksek oranda kakao yağı içeren çikolata, avuçta tutulduğunda hemen erimeye başlamalıdır ve bu iyiye işarettir. Ağızda son derece akıcı olmalı, hiçbir zerre bırakmamalı ve hemen erimeye başlamalıdır.

Tat: Çikolata değişken tatlar ve ağızda çeşitlenmeye devam eden çeşniler içerir. Temel çeşniler, bir parça ekşilik hissettiren bir acılık, yine hafifçe ekşilik içeren bir tatlılık ve kakao, ananas, muz, vanilya ve tarçın çeşnilerini artıran bir nebze tuzluluktur.

Enfes Çikolataların Yanına İçecek Seçimi Ne olmalı?

Çikolata denince akla gelen ilk içecek genellikle kahve olur. Buram buram kokan kahvenin bizi mest etmesi ve yanında çikolata yerken keyiflenmemiz bu iki lezzet için büyük bir aşkı gösterir. Kahve çikolatasız, çikolata kahvesiz olmaz diye düşünenlerde genelde çikolata ve kahve severler olmaktadır. Zira bu iki lezzeti sevmeyen de çok nadir kişiler olmaktadır (sağlık sorunu yaşayanlar veya damak zevklerine uymayanlar gibi).

Genel olarak çikolata ve şarap birlikte alınmaz. Çikolatanın ağızda kalan yoğunluğu, şarabın lezzetiyle çekişir ve çikolatanın acılığı şarabın lezzetinin alınması için gerekli olan taneleri bastırabilir. Beyaz şarap ya da şampanyayla yenen çikolata özellikle tatsız kombinasyonlardır. Yemeğin sonunda alınan bir kahveyle belki de iyi bir konyak, viski ya da bourbonla tamamlanan bir kahveyle çikolata yemek en iyi seçimdir. Profesyonel çikolata tadımcıları çikolata sonrası içilen soğuk bir bardak suya tamamen güvenirler çünkü hem susuzluğu giderir hem de damağı temizler.

Çikolatanın yanına birbirinden farklı içecekler seçilse de en yakışan içeceğin kahve olduğu herkes tarafından bilinir. Özellikle taze çekilmiş ve öğütülmüş kahvelere kimse karşı koyamaz ve taze mi taze lezzetli çikolataların yanında dünya markası olan ve çokça tercih edilerek içilen ve sevilen Endorfia Kahveleri içilir. Lezzetinden ödün vermeyen Endorfia kahveleri sizlerin de vazgeçilmezi olacak. En uygun fiyatlarla Endorfia kahvelerini kaliteli olarak tedarik edebilirsiniz.

Çikolatayı Tatma Teknikleri

Çikolatayı boş bir mideyle tatmak en iyisidir. Çikolatanız uygun bir şekilde muhafaza edildiyse önerilen sıcaklık olan 19-25 C’ye ulaşması için 1 saat beklemeniz gerekecek.

Sade Çikolata: Tadını ve çeşnilerini salıvermesi için çikolatanızı birkaç saniye ağzınızda tutun. Ardından, ikincil çeşnilerini bırakması için 5-10 kez çiğneyin. Ağzınızın üst kısmında kalmasına izin verin ki tüm tatları alabilin. Yuttuktan sonra da ağzınızda kalan tatların keyfini çıkarın.

Dolgu Çikolata: Tadını ve çeşnilerini salıvermesi için çikolatanızı birkaç saniye ağzınızda tutun. Ardından çikolatanın ve dolgu malzemesinin karışmaması için 3-5 kez çiğneyin. Karışımın ağzınızda erimesine izin vererek farklı lezzetleri hissedin. Sonrasında da ağzınızda kalan tatların keyfine varın.

Çikolata Çeşitlerinden Sadece Birkaçı

Çikolatanın birbirinden farklı birçok çeşidi bulunmaktadır. Enfes tatların birleşimi, farklı çikolataların varlığı, çikolatanın değişik rolleri üstlendiği (çikolatalı pastalar, tatlılar, kurabiyeler ve tarifler gibi) bir sürü çeşit mevcuttur. Ancak burada belirteceğimiz çikolata çeşitleri belki de en az duyulan çikolatalardandır. Bu çikolata çeşitleri şu şekildedir:

Kuvertür Çikolata

Profesyonellerin seçimi olan bu çikolata, yüksek kakao yağı yüzdesine sahip üst kaliteli saf bir cinstir. Dekoratif kullanım ve el yapımı çikolatalar için uygundur. Genellikle kıvam verilmesi gerekir.

Kokoa Çikolata

Kakao yağının çoğu çıkarıldıktan sonra kakao kalitesinde kalan saf kakaodan yapılır. Kakao kitlesi kavrulur ve sonra toz haline getirmek için öğütülür. Pudinglere ve fırınlanmış yiyeceklere çikolata lezzeti vermek için en ekonomik yol budur.

Organik Çikolata

Diğer çikolata çeşitlerine göre biraz daha pahalıdır fakat kakao kuru maddeleri bakımından zengin ve kaliteli bir üründür. Organik çikolata zararlı böcek ilaçları kalıntılarından arındırılır ve çevreye duyarlı bir yaklaşımla üretilir.

Çikolata Parçacıkları

Bunlar hepsi de aynı biçimde olan çikolata parçacıklarıdır. Tipik çikolataya göre daha az kakao kuru maddesi içerirler. Bitter, sütlü ve beyaz çikolata şeklinde bulunabilirler.

Çikolata Tozu Nedir?

Çikolata tozu, fırında pasta ve kek pişirmek ve içecek yapmak için kullanılır. Saf kakaodan daha az kakao kuru maddesi içerir ve daha yumuşak daha tatlı bir lezzeti vardır.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin