Çikolatanın Hayatımızdaki Yeri

Çikolatanın hayatımızdaki yeri

0
543

Çikolatanın Hayatımızdaki Yeri

Çikolatanın hayatımızdaki yeri, tartışmasız ki fazlasıyla büyüktür. Küçüğünden büyüğüne herkesin sevgilisi olan çikolata birçok değere sahip bir lezzettir. Hasta ziyaretleri, hediye seçimleri, sevgiliye hediyeler, sürpriz partiler ve daha bir sürü alternatif için kullanılan çikolata yüz güldüren ve harikalar yaratan bir tat. Özellikle yedikçe iç huzurumuz başta olmak üzere her anlamda bizi motive den ve mutluluk hormonu salgılayan mucizevi bir şey.

Elimizden ve dilimizden düşüremediğimiz çikolatalar şüphesiz ki tam bir mutluluk kaynağıdır. Çikolatanın bir sürü yararı ve sağlığa katkısı da mevcuttur. Hem mutluluk hem de sağlık konusunda bize katkı sunan bu lezzet ile damaklarımızı şenlendirmek mümkün. Peki, ”çikolatanın sağlığa faydaları neler?” “Çikolatanın tarihsel süreci nasıldır?” ve en önemlisi de “çikolatanın hayatımızdaki yeri nedir?” bugün de sizlere merak ettiğiniz bu konulardan bahsedeceğim sevgili okurlarım.

Çikolatanın Tarihsel Süreci

Çikolata ile ilgili birçok kaynak mevcut olsa da aslında tarihsel sürecin hemen hemen hepsinde aynı zamanlara denk geldiğini fark edebilirsiniz. Hatta tarihi kaynakları incelediğinizde çikolatanın ilk olarak Meksika’da ortaya çıktığını görmüşsünüzdür.  Bu topraklarda çikolata içecek olarak tüketiliyordu. Milattan önce 1900’lü yıllardan bugüne kadar taşınarak gelmiştir.

Bir başka kaynağa göre ise çikolatanın tarihi aslında tam olarak 4000 yıl öncesine dayanıyor. Honduras adındaki yerliler çikolatayı keşfetmiş ve bu keşifleriyle dünyayı derinden etkilemişler. Kakao çekirdeklerinden yaptıkları içecekler ile yeni tatlara imza atmışlardı ve bu tamamen bir mucizeydi. Çünkü buldukları o devasa tat olan çikolata günümüze kadar gelecek ve bugün hayatımızın bir parçası olacaktı.

Çikolatanın Mucidi Aztekler ve Mayalar

Çikolata keşfi yaşandıktan sonra üretim şekilleri de çeşitlendi. Çikolata içecekleri hem tatlı hem de acı olarak tüketilmeye başlandı. Bilinen ve kaynaklarda çokça yer alan “Aztekler” ve “Mayalar” çikolata lezzetini bulmanın keyfini uzunca yıllar sürdüler ve bunun yanı sırada çikolata ticaretine başlayarak isimlerini birçok ülkeye duyurarak daha büyük başarılar elde ettiler ve herkesi bu muhteşem tatla tanıştırdılar. 

Çikolata bir süre içecek olarak tüketiliyordu ve daha sonra Avrupa’ya ulaştıktan sonra 1700’lü yıllarda kakao yağını keşfettiler ve bununla beraber yenilebilecek çikolata yapımının ilk adımlarını attılar. Bu keşfin sayesinde katı ve kalıp çikolataların üretimine İngiltere başladı ve birbirinden muhteşem çikolatalar üreterek, yedikçe damakları şenlendirecek bir tadı bizlere sundular. İşte ta o günden bugüne büyük bir titizlikle ve sevgiyle taşınan “çikolatanın hayatımızdaki yeri” önem kazandı. Daha detaylı bilgi için “çikolatanın tarihi” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Çikolatanın Hayatımızdaki Yeri Çok Büyük

Çikolatanın içinde barındırdığı bazı mineraller(magnezyum, sodyum, potasyum, bakır ve çinko) mevcuttur. Bu bileşenler sayesinde sağlığımıza oldukça katkı sağlayan çikolata vazgeçilmezimiz olan bir lezzettir. İçeceğini ve yiyeceğini tüketebildiğimiz çikolata ile bir sürü seçeneği elde edebiliyoruz. Bugün en basit bir pastayı yaparken bile içerisine çikolata eklemekten kendimizi alıkoyamıyoruz mesela ya da kahvenin yanında ikram ettiğimiz küçücük enfes çikolatalar bile kahveyle bütünleşerek bizi mest ediyor. 

Hayatımızın Vazgeçilmezi Çikolata

Çikolatanın hayatımızdaki yeri nedir acaba diye düşündüğümüzde bile aslında çikolatanın hayatımızın merkezinde yer aldığını anlamış oluyoruz. Çünkü çikolataya olan aşkımızdandır ki kendimize çikolatanın hayatımızdaki yerini sorguluyoruz. Bu nedenle hepimiz biliyoruz ki çikolata hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. İster içerek tüketelim istersek de yiyecek olarak tüketelim her anlamda bize mutluluk veren bu lezzet her haliyle mucizevidir. Aynı zamanda saymakla bitmeyecek faydaları ile de sağlığımıza güç katan çikolata için birçok şeyden bahsetmek mümkün.

Peki, “çikolatanın sağlığımıza faydaları neler?” birde bunu keşfedelim öyle değil mi sevgili okurlarım. Şimdi size birbirinden altın bilgiler vereceğim ve gerçekten çikolatanın hayatımızdaki yeri ne kadar çok önemliymiş bir kez daha anlamış olacaksınız.

Çikolatanın Sağlığımıza Faydaları Neler?

Çikolata denince o an tüketmesem kendimi eksik hissediyorum. Eminim ki sizinle aynı hisleri paylaşıyorum. Çünkü biliyorum ki çikolata gerçekten anın kurtarıcısı, anın şenlendiricisi ve mutluluk kaynağı olan bir lezzet. Tam bir çikolata tutkunu olduğum içinde sürekli olarak çikolata üzerine araştırmalar yapıyorum ve bu lezzetin her bir yanını derinlemesine keşfetmek istiyorum. İşte bu araştırmalarım sonucunda elde ettiğim şahane bilgileri de bugün sizlerle paylaşacağım. Bu bilgilerden sonra sağlığınıza katkı sağlamak için tükettiğiniz birçok yiyeceğin yanında artık çikolataya da hayatınızda fazlasıyla yer vereceksiniz. Şimdi öncelikle çikolatanın besin değerlerine geniş olarak bakalım ve sonrada hayatımızdaki yeri ile sağlığımıza katkılarına değineceğim. Detaylı bilgi için. “çikolatanın sağlığımıza olan faydaları” .

Çikolatanın Besin Değerleri

  • Kalori 100 gramda bulunan 528 kcal,
  • Karbonhidrat 100 gramda 57,9 g,
  • Lif 100 gramda 0 g,
  • Protein 100 gramda 4,4 g,
  • Yağ 100 gramda 35,1 g,
  • Kolesterol 100 gramda 0 mg,
  • A vitamini 100 gramda 10 IU,
  • C vitamini 100 gramda 0 mg,
  • Potasyum 100 gramda 94 mg,
  • Demir 100 gramda 1,4 mg,

Çikolatanın Hayatımızdaki Yeri ve Sağlığımıza Katkıları

  • Stres kaynaklı oluşan çoğu durumu ortadan kaldıracak ve huzur verecek bir etkiye sahiptir,
  • Çikolatanın içerisinde var olan “theobromine” bileşeni öksürüğü ortaya çıkaran vagus adındaki sinirlere etki ederek öksürük şiddetini azaltıyor,
  • Antioksidan kaynağı olan kakao sayesinde kalp ve damar hastalıklarıyla baş ediliyor,
  • Kolesterol dengesizliğini ortadan kaldırır,
  • Çikolata beynimize giden damarlarda kan akışını hızlandırarak beyinde oluşan damarların tıkanıklıklarını ortadan kaldırıyor,
  • İçerisinde bulunan mineraller sayesinde zihni kuvvetlendiriyor,
  • Çikolatanın bir diğer bileşeni olan lifler sayesinde bağırsak düzensizliği ortadan kalkıyor,
  • Böbreklerin gördüğü taş ve kum hasarlarını en aza indirir ve oluşumlarını önler,
  • Sakinleştiren, huzur ve mutluluk veren bir lezzet olması da bizim vazgeçilmemiz olmasındaki ilk sebep oluyor,

Çikolatanın Faydaları Saymakla Bitmiyor

  • Boğaz ağrısını azaltan bir etkiye de sahiptir,
  • Cildin güzelleşmesine ve cilt sağlığına önemli oranda katkısı vardır,
  • Kan şekeri seviyesini dengeleyen bir özelliği de bulunuyor,
  • Enerji vermesi sayesinde halsizlik ve yorgunluk ortadan kalkıyor,
  • Çikolata içinde barındırdığı kalsiyum sayesinde kemik gelişimini de olumlu yönde etkiliyor,
  • Bağırsak kanserlerinin oluşumunu engeller,
  • Tansiyon dengesizliğini ortadan kaldırır,
  • Özellikle kanser hücrelerinin oluşumunu engeller,
  • Kan basıncını düzenleyen mucizevi bir lezzettir,

Çikolatanın Zararları Neler?

Çikolatanın faydası zararından çok daha fazladır. Hatta çikolatanın zararlarını saymak parmaklarımızı bile geçmez. Her güzel şeyin yararı olduğu gibi zararının da bulunması da oldukça normaldir. Çikolatanın da aynı şekilde yararı olduğu gibi zararı da mevcuttur.

Çikolatanın zararları

  • Çikolata tüketimini dozunda bırakmak ideal olacaktır. Aksi takdirde çok fazla çikolata tüketmek direkt olarak kilo almaya sebep olacaktır,
  • Çikolata tüketimini abartırsak diş sağlığımızda olumsuz yönde etkilenebilir,
  • Çikolatanın birçok çeşidi vardır. Her çeşit için dozunda tüketmek gerekir. Mesela fazla olarak tüketilen bitter çikolatanın kan şekerini düşürmeye sebep olduğunu da unutmayalım,
  • Çikolata tüketiminin aşırıya kaçırılması durumunda ciltte alerjiye sebep olabilir,
  • Aşırı çikolata tüketilmesi sonucunda baş rahatsızlıkları oluşabilir(migren, baş ağrısı vb.),
  • Çikolatanın abartılarak yenmesi sonucunda diyabet(şeker) hastalıkları gelişebilir.

Hediye Çikolata Gönderimi

Günümüzde malumunuz hepimiz yoğun bir tempo içerisinde günlerimizi sonlandırıyoruz ve çoğu zaman kendimize ayıracak vaktimiz dahi olmuyor. Peki bu süreçte hediyeleşmek zor olmuyor mu sizce de? Bir doğum günü veya hasta ziyaretin de hediye almaya vakit ayırabiliyor muyuz? Bunun için bir avm veya yakındaki bir mağazaya gidecek vaktimiz oluyor mu? Hiç zannetmiyorum. Artık hediyeleri online sipariş veriyoruz. Hatta kendi adresimize değil direkt olarak hediyeyi göndermek istediğimiz kişinin masasına kadar gönderebiliyoruz. Burada güvenilir bir hediye partneri gerekiyoru bizlere. Hem ürünleri kaliteli olmalı hemde hizmeti iyi olmalı. Kargoda olsa kurye de olsa hediyelerimizi hızlı ulaştırmalı. İşte size güvenle alışveriş yapabileceğiniz ve tamamen kalite odaklı bir site tavsiye edeceğim.

Endorfia ” kaliteli el yapımı sıvama kutularda en kaliteli çikolata, lokum, kahve ve kolonyaları sevdiklerinize kişiye özel olarak ve hediye notunuzla birlikte hızlıca ulaştırıyor. Hediye siparişiniz adrese ulaşana kadar da titizlikle takip ediyorlar. Sloganları da oldukça güzel ve akılda kalıcı ” Power Of Happiness ” , ” Mutluluğun Gücü ” . Endorfia sizinde tahmin edeceğiniz gibi mutluluk dağıtıyor ve bu işi de çok iyi yapıyorlar.
Şimdiden iyi alışverişler…

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin