Çikolatanın Faydaları Nelerdir?

0
1315

Çikolata Yemek İçin Bahaneniz Çok!

Neyse ki konu sağlık olunca çikolata, eskisi gibi kötü bir üne sahip değil. Belli bir miktarı aşmamak kaydıyla çikolata tüketmenin, sağlığa olumlu etkilerde bulunduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bir gerçek ve bu gerçek, artık pek çok kişinin malumu.

Çikolatanın yararlı etkileri, hammaddesi olan kakaodan geliyor. Kakao, kan basıncını düşürmek, idrar söktürmek gibi yararlara sahip. Polifenol adlı antioksidan bakımından zengin olması onun, kan şekeri ve kolesterol düzeyini dengelemesini sağlıyor.

Kakao, işlenip nihai ürün haline gelirken içeriğindeki bazı yararlı maddelerin miktarı azalır. O yüzden çikolatanın, işlenmemiş haldeki kakao kadar faydalı olduğunu söylemek mümkün değil. Fakat bu, çikolatanın tamamen yararsız olduğu anlamına kesinlikle gelmiyor. Özellikle kakao oranı yüksek bitter çikolata, vücut ve zihin sağlığınıza olumlu etkilerde bulunacaktır.

Peki, Çikolatanın Faydaları Nelerdir?

Çikolatanın Besin Değerleri

Çikolata deyip geçmeyin. İçeriğinde önemli besin maddelerini barındırıyor.

Çikolata zengin bir potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Üstelik protein, kalsiyum, A ve C vitaminlerini de içerir.

Çikolata Gerçekten Mutlu Hissettirir mi?

Sahip olduğu gönül çelen tatla damağımız şenleneceği için tabii ki mutluluk duyuyoruz, ama çikolatayla gelen mutluluğun tek sebebi bu mu?

Çikolatanın yarattığı mutluluk, yalnızca abur cubur kaçamağı yapıyor olmamızla ilgili değil. Kakao, mutluluk hormonu olarak da bilinen serotoninin üretimini arttıran bir madde içerir. Bu madde, bir çeşit amino asit olan, “triptofan”. Çikolatayla triptofan alımı, vücuttaki serotonin oranını arttırmakta.

Zengin Bir Magnezyum Deposu

Evet, bir parça çikolata yiyerek vücudunuzu, sağlık için önemi büyük minerallerden olan magnezyumla ihya etmiş olursunuz. Peki, nedir bu magnezyum? Neden önemli?

Magnezyum, insan vücudunda bulunma oranı açısından, dördüncü sırada gelen minerallerdendir. Vücutta yer alan 300’den fazla enzimin düzenli şekilde işlev görmesinde büyük role sahiptir. Potasyum ve kalsiyumun vücut tarafından daha etkili şekilde kullanılmasını sağlar. Hücreleri, nikel, cıva gibi zararlı elementlerden korur.

Magnezyum eksikliğinde ise halsizlik, iştahsızlık, kas krampları, dikkatte azalma gibi bulgular söz konusudur.

Ne Kadar Çikolata Tüketmeli?

E, her şeyin fazlası zehir etkisi gösterir. Çikolata tüketimini de abartmamakta yarar var.

Günde ne kadar çikolata yenilebileceği çeşitli faktörlerden etkilenir. O yüzden, bu konudaki en doğru bilgiyi size doktorunuz verecektir. Bununla birlikte, günde 20 gramdan fazla çikolata tüketmemek gerektiği söylenebilir.

Sağlıklı ve Kaliteli Çikolata

Çikolatanın Faydaları Nelerdir sorusu, bu faydaları gerçekten içeren sağlıklı alternatiflere nereden ulaşılacağı konusunu da gündeme getiriyor.

Bu noktada, üreticisi belli olmayan ürünlerden kaçınmak önemli. Hayvansal yağ ve glikoz şurubu içermeyen ürünleriyle Endorfia, çikolatada da en iyisini sunuyor.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin