Çikolata Tutkunlarına Özel

0
639

Çikolatanın Bağışıklık Sistemine Etkisi

Çikolatanın bağışıklık sistemine etkisi çok fazla araştırılan ve merak konusu olan pırlanta gibi bir konudur. Çünkü bu hayatta herkes için öncelikli olan iki şey vardır. Bunlardan biri kahve biri de çikolatadır. Her şey değişir bu iki muhteşem lezzete olan sevgimiz değişmez. İkisi de öyle güzel ve mucizevi içecek ve yiyecektir ki, hakikaten tatlarına doyamıyoruz. Bu yüzden bugün biraz da kahvenin arkadaşından yani çikolatan bahsetmek istedim. Kahve yalnızken olur olmasına da bir de çikolatayla denemeye görün bir daha asla vazgeçemezsiniz.

Çikolatanın da değeri kahve gibi oldukça fazladır. Küçüğünden büyüğüne herkesin sevgili olan çikolatayı içeceklerin yanında tüketmemek de elde değil. Öyle şahane ve enfes bir yiyecektir ki damaklarda bıraktığı tat kadar sağlığa kattığı olumlu birçok etkisi vardır. Bunların hepsine tek tek değinirken çikolatanın bağışıklık sistemine etkisine de yer vereceğim. Vücudumuz için önemli bir yere sahip olan bağışıklık sistemi sağlık için bir öncül niteliğindedir. Bu yüzden derinlemesine incelemenin bizlere yarar getireceğini düşünüyorum.

Kahve ve kahvenin sağlığı ile ilgili bir sürü yazı yazmıştım. Siz sevgili okurlarım için değerli olan diğer konulara da geçmeye karar verdim. Biliyorum ki sizler kahveye ne kadar düşkünseniz çikolataya da o kadar düşkünsünüz. Zaten istisnai durumlar hariç çikolatayı tüketmeyeni ve sevmeyeni de hiç göremedim. İlla ki herkesin hayatından küçükte olsa bir iz bırakmıştır bu nefis yiyecek.

Çikolatanın Tarihi nedir? Çikolata nasıl çekirdekten içeceğe dönüşmüştür? Çikolatanın sağlığa yararları nelerdir? Çikolatanın Bağışıklık Sistemine Etkisi nedir?” tek tek açıkladım. Ve bu tok bilgiler eşliğinde sevgilimiz çikolatanın gerçeklerini sizler de öğrenebilirsiniz.

Çikolatanın Tarihi Nedir?

Çikolata kimine göre bağımlılık yaratan bir yiyecektir ve milattan önceki Olmek ve Maya uygarlıklarının gizemli serüvenlerine dayanıyor.

Olmekler

İlk Mezoamerikan uygarlıklarından biri olan Olmekler, Meksika Körfezi’nde bulunan Veracruz eyaletinin güneyindeki tropikal ormanların bir kesiminde yaşarlardı. Son yıllarda dilbilimciler eski Olmeklügatını yeniden inşa etmeyi başardılar ve bu dilin “cacao” (kakao) sözcüğünü içerdiğini keşfettiler. Bu keşif çikolatayı Azteklerin keşfettiğini sanan pek çok bilim insanını şaşırttı, oysaki Olmek diyarı kakao ağacının yetişmesi için gerekli olan sıcak, nemli ve gölgeli bir iklime sahipti. Şimdilerde birçok tarihçi kakao ağacını ilk yetiştiren uygarlığın geçmişte inanıldığı gibi Aztekler değil, Olmekler olduğuna ikna oldu.

Mayalar

Olmek uygarlığının çöküşünden birkaç yüzyıl sonra, Mayalar Meksika’nın güneyindeki Yucatan Yarımadası’nda, Chiapas ve Guatemala’nın Pasifik kıyılarına kadar uzanan geniş bir bölgeye yerleştiler. Nemli iklim kakao ağacı için ideal bir ortamdı, böylece ağaçlar tropik ormanın kucağına serpildi.

Mayalar ona “ağaç” anlamına gelen “cacahuaquchtl” adını verdiler. Bu ağacın tanrılara ait olduğuna ve gövdesinde yetişen tohumların tanrıların insana armağanı olduğuna inandılar.

Klasik Maya uygarlığının hüküm sürdüğü MS 300 yılları sanatsal, entelektüel ve spiritüel gelişmelere sahne oldu. Mayalar ihtişamlı taş sayarlar, tapınaklar inşa ettiler ve bu kutsal yapıların duvarlarına yaşam ve bereketin sembolü olan kakao tohumu resimlerini yonttular.

Mayaların kakao kullandıklarına dair daha fazla kanıtı, gömütlerine yapılan kazılarda elde edilen boyalı kaplarda buluyoruz. Örneğin, 1984 yılında Guatemala’da açılan bir mezardan, çikolata içmek için kullanıldığı açıkça anlaşılan pek çok kap çıkartıldı. Güzel ve değişik bir numunenin kapağında Mayaların çikolata sembolü bulundu ve kabın üzerinde hala içeceğin kalıntıları vardı.

Çikolatanın Sağlığa Yararları Nelerdir?

Çikolatanın sağlığa katkıları oldukça fazladır. Çikolatanın içerisinde bulunan besin değerlerinin her biri vücuda direnç katmaktadır. Ayrıca daha birçok özelliği ile de sağlıklı bir yaşam sunar.

  • Çikolata beynimize giden damarlarda kan akışını hızlandırarak beyinde oluşan damarların tıkanıklıklarını ortadan kaldırıyor,
  • İçerisinde bulunan mineraller sayesinde zihni kuvetlendirir,
  • Çikolatanın bir diğer bileşeni olan lifler sayesinde bağırsak düzensizliği ortadan kalkıyor,
  • Kolesterol dengesizliğine de çözüm getirir,
  • Stres sorunlarını ortadan kaldırır,
  • Sakinleştirir, huzur ve mutluluk verir,
  • Boğaz ağrısına iyi gelir,
  • Tansiyon sorunlarını azaltan harika bir yiyecektir,
  • Cildin güzelliği ve cilt sağlığı açısından önemli oranlara sahiptir,
  • Kan şekeri seviyesindeki dengesizliği ortadan kaldırır,
  • Çikolata içerisinde bulunan besinler sayesinde enerji verir ve böylelikle hem halsizlik hem de yorgunluk ortadan kalkar,
  • Çikolatanın içerisinde bulunan kalsiyum, kemik gelişimi için muhteşem bir yiyecektir,
  • Bağırsak kanserlerinin oluşumunu engeller,

Çikolata Nasıl Çekirdekten İçeceğe Dönüşmüştür?

Çikolatayı hasat edip içecek haline getiren uygarlık Azteklerdir ve 17.yüzyılda bu durum ile ilgili kaynaklarda fotoğraflara rastlayabilirsiniz.

Aztek içeceği bugün bildiğimiz yumuşak, lezzetli ve kremsi mükellef içeceğe pek az benziyordu; acı ve yağlıydı, soğuk içiliyordu. Erken önem gezginleri bu içeceğin yapılışına dair farklı hikâyeler anlatırlardı. 16.yüzyıl İtalyan botanikçisi Giramolo Benzoni kırlık alanlarda kullanılan yöntemi şöyle ifade etmişti: “İstedikleri kadar yemişi alıp toprak bir kaba koyuyor, ateşin üzerinde kurutuyorlar, sonra da iki taşın arasında kırıp, tıpkı ekmek yapar gibi tanecikler haline getiriyorlardı. Ardından bu ince tozu su kabağından yapılmış kaplara alıp yavaş yavaş suyla ıslatıyorlar ve genelde ‘uzun kırmızıbiber(çili biberi) ekliyorlardı.”

Çikolatanın Bağışıklık Sistemine Etkisi Nedir?

Bağışıklık sistemi vücudun dinç olması açısından büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı bir yaşam için güçlü bir bağışıklık sistemimizin olması gerekir. Dengeli ve düzenli beslenme de bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük rol oynar. Sağlıklı yiyecekler yemek, sağlıklı içecekler içmek gerekir. Ancak bazen bazı yanlış algılamalar da bağışıklık sistemine katkısız kalır. Mesela çikolata tüketiminin zararlı olduğu mantığı yüzünden hiç çikolata tüketmemek de yanlış bir durumdur. Çünkü çikolata içerisinde birçok besin değeri barındırır ve sağlığa katkıda bulunur.

Besin ve Besin Değerleri

  • Protein 100 gramda 4,4 g,
  • Yağ 100 gramda 35,1 g,
  • Kolesterol 100 gramda 0 mg,
  • C vitamini 100 gramda 0 mg,
  • Potasyum 100 gramda 94 mg,
  • Kalori 100 gramdabulunan 528 kcal,
  • Karbonhidrat 100 gramda 57,9 g,
  • Lif 100 gramda 0 g,
  • Demir 100 gramda 1,4 mg,
  • A vitamini 100 gramda 10 IU

Çikolata içerisinde barındırdığı bu besinler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve sağlıklı bir vücut yapısına kavuşmaya olanak tanır. Bu nedenle hiç çikolata tüketmemek tamamen yanlış bir algı yaratmaktadır. Bu besin değerlerine uygun olarak kendi bağışıklık sisteminize katkı sunacak şekilde az bir miktarda olsa çikolata yemenizi öneririm. Elbette ki her şeyin fazlası zarar ancak hiç tüketmiyor olmak da eksik kalmak gibi bir şeydir.

Çikolata içerisinde bulunan genel besin değerleri sayesinde hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak yararlanabilirsiniz. Stres yaşadığınız zamanlarda özellikle yanınızda bulunması gereken yiyeceklerden biri çikolatadır. Türü ne olursa olsun çikolatanın yararı aynıdır.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin