Çikolata aşıklarını buraya alalım mı? Zira öyle güzel ve çikolata gibi tatlı bir içerik hazırladık ki çok seveceksiniz. Ne de olsa biz de bir çikolata severiz. Haliyle ağızlara layık çikolatanın hammaddesini sizlerle paylaşmak istedik. O zaman çikolata sevgimiz daha da depreşmeden detaylara geçelim.
Bu arada çikolata demişken sizlere harika bir önerimiz de var. Tadına doyum olmaz bir çikolata arıyorsanız Endorfia’nın büyülü dünyasına gelin. Ve mağazamızda bulunan Kahve Çikolata Seti bölümüne bakın. Hem leziz kahveler hem de enfes çikolatalar bu sette bir arada. Adeta size bir lezzet şöleni yaşatacak.
Kakao ve Çikolata İlişkisi Nedir?
Çikolatanın kakaodan üretildiğini biliyor muydunuz? Şu an belki de pek çoğunuz şaşırmış olabilirsiniz. Ama evet, bu şahane lezzetin temelinde kakao yer alıyor. Hatta çok dahası var. Kakao desek eksik olur. Çikolatanın temelinde kakao bitkisi var. Peki, çikolata yolculuğu nasıl başladı? Çikolata nasıl kakaodan üretiliyor? Sorularınızın yanıtına aşkla cevap verdik. İşte detaylar ve aşamalar…
1. Kakao Bitkisinin Yetiştirilme Aşaması
Kakao bitkisi, ekvatorun güney ve kuzeyinde yetişmektedir. Yağmur, sıcak ve gölge yerleri seven bir bitki türüdür. Ve her bir kakao ağacı 10-60 cm büyüklüğünde meyve taşır. Her meyve ise 30-50 tane çekirdeğe sahip olmaktadır. İşte tüm bu özellikler kakao çekirdeklerine aittir.
2. Hasat Etme
Kakao bitkileri sarı ve turuncu bir renk aldıklarında olgunlaşmış hale gelirler. Küçük köklerin üzerindeki büyük dallar şeklindedir. Olgunlaşan kakaolar yılda iki kez biçilmektedir. Hasat zamanı ise bölgeden bölgeye farklılaşmaktadır. Biçme işleminden sonra meyvelerin içinden kakao çekirdeklerini içeren beyaz hamur kısım kaşıkla çıkarılır.
3. Fermantasyon İşlemi
Kaşıkla çıkarılan bu hamurlar tahta kapların içerisine konur. Ve 7 gün kadar fermente olması beklenir. Üzerleri ise muz yaprakları ile kaplıdır. Bu işlemde fermente olması için çekirdekler döndürülür.
Bu işlem tam anlamıyla çikolatanın kalitesine doğrudan etki etmektedir. İşlem sonunda ise aroması ve rengi çikolataya benzemeye başlar. Şu anda canınızın çikolata çektiğini hissedebiliyoruz.
Ve sizlere leziz çikolata türlerini önermek istiyoruz. Yedikçe çok seveceğiniz ve tadından asla vazgeçemeyeceğiniz tüm kaliteli çikolataları bir araya getirdik. Peki, bu çikolatalar nerede mi? Tabii ki Hediyelik Çikolata kategorisinde.
4. Kurutma Aşaması
Fermantasyon işleminden sonra çekirdekler çok dikkatli bir şekilde kurutulur. Ve tahta ya da bambudan yapılan düz yerlerin üzerine serilir. 7-14 gün süresince çekirdeklerin güneş görmesi sağlanır. Periyodik bir şekilde tırmıkla düzeltilir ve diğer yüzlerine doğru çevrilir.
Kurutma işlemi yapıldıktan sonra kakao çekirdekleri kalitelerine göre değerlendirilir. Kağıttan paketlere konulur ve uluslararası marketlere gönderilir. Bu çiftçilerin yaptıkları son işlemdir.
5. Kavurma
Bu işlem çiftçiler tarafından değil, çikolata üreticileri tarafından yapılır. Kakao çekirdekleri mümkün oldukça hızlı bir şekilde kavrulup çevrilir. Ve doğru sıcaklık her çikolata üreticisi için farklılık gösterir.
6. Savurma
Kavrulan kakao çekirdekleri etrafında ince, kağıda benzer kabuklar oluşur. Bu kabukların kakao çekirdeklerinden çıkarılması gerekir. Bu aşamayla kabuklar, kakao çekirdeklerinden ayrılır. Sonra bu kabuklar fanlar ile havaya uçurulur. Bu sayede de kakao çekirdeklerinin hası ortaya çıkar. Buna ise “nibs” adı verilir.
Çikolatanın her bir aşaması oldukça güzeldir. Eminiz ki bugünden sonra çikolata alırken kakao bitkisi ve aşamaları gözünüzde canlanacak. Ve sizlere bir sır verelim mi? en sevilen ve kalitesinden ödün vermeyen çikolataları mağazamızda bulacaksınız. Üstelik çikolatanın yanında keyifle içeceğiniz Dünya Kahveleri de sizleri cezbedecek.
7. Öğütme
Kakaonun kabuk çekirdekleri taştan merdaneler yardımı ile kakao kütlesi veya kakao likörü haline gelene kadar öğütülür. Bu likör rafine edilmiş çikolatadır. Yani kakao yağı ve çikolata dediğimiz kısmın karışımıdır. Kakao yağı, bu iki yöntem ile karışımlardan ayrılır.
Birinci yöntem, çikolatayı daha leziz hale getirir. Hidrolik basınç ile kakao yağının ayrılmasıdır. Çikolataya daha yumuşaklık ve cilalı bir gösterim sağlar. Geleneksel yöntem ise bir sonraki aşama olan olgunlaştırma aşamasıdır.
8. Olgunlaştırma
Bu aşamada yuvarlama, yoğurma, ısıtma ve havalandırma işlemlerinin birleşimidir. İsteğe göre bu aşamada süt gibi diğer bileşenler vardır. Dikkat edilmesi gereken bir aşamadır. Çünkü aroması ve tadı bu aşamada ortaya verilmektedir. Ve bu işlemin ne kadar süreceğine üretici karar verir.
Bu aşamada akıcılık için kakao yağı ile lesitin eklenir. Ancak bazı üreticiler kakao yağı yerine daha ucuz olan bitkisel yağları ekleyebilmektedir. Fakat çikolatanın orijinal olan tek yağı, kakao yağıdır.
9. Sertleştirme
Çikolataya, yerken o çıkan mükemmel sesi veren bu aşamadır. Bu aşamada çikolatanın sıcaklığı bir artırılıp bir azaltılır. Ve kristalleşmesi sağlanır. Eğer kendi halinde doğal sıcaklıkta bırakılırsa çikolata yumuşak olur. Ve bu aşamada kakao yağı en stabil hale gelir.
10. Döküm
Döküm aşamasında ise eritilen çikolatalar kalıplara dökülür. Burada önemli olan ise hiç hava baloncuğu bırakmadan düzeltmektir.
Görüldüğü üzere kakao bitkisinin yolculuğu ve son halinin nasıl çikolata olduğu detaylarıyla açıklanmıştır. Çok severek yediğiniz çikolatalar hakkında bu detayları bilmek umarım sizlere de çok keyifli gelmiştir.
Damaklara Özgü Çikolata Çeşitleri
Damaklarınızı şımartmak sizin de hakkınız. Ve tabii ki biz Endorfia olarak yine yaptık yapacağımızı. En taze ve enfes çikolataları her hafta yeniden üretiyor ve mağazamızın stoklarına ekliyoruz. Dilediğiniz çikolatayı alabilirsiniz. Ve aşk dolu anlar yaşayabilirsiniz. Zira bu lezzetler tam size göre.
Ayrıca daha fazla fikir olsun ister misiniz? Evet, dediğinizi duyar gibiyiz. O zaman sizlere bir ipucu daha verelim. Sizler için yine özenle hazırladığımız “Kaliteli Çikolata Nasıl Olmalıdır?” yazısını inceleyebilirsiniz. Çikolata tadına şahane bir gün diliyoruz. Mutlu günler.