Çikolata nedir, Nasıl yapılır, Çikolatanın tarihçesi

Çikolata nasıl yapılır ve çikolata'nın tarihi hakkında kısa bilgiler.

3
384

Çikolata nedir, nasıl yapılır, çikolatanın tarihçesi

Çikolata, besin değerleri ile çok zengin bir gıdadır. Normal şartlarda sokaktan geçen herhangi birini çevirip “çikolatayı seviyor musun?” diye sorduğunuzda, olumsuz cevap almazsınız veya alsanız bile çok az kişinin çikolatayı sevmediğini duyar, sevmeyenlere de şaşırırsınız. Peki, çok sevilen bu çikolatanın yapılışı hakkında, tarihçesi hakkında bilginiz var mı? Cevabınız “hayır” ise buyurun konunun devamında tüm ayrıntılarıyla çikolatanın ne olduğunu görelim…

Çikolata denince herkesin aklına tatlı ve damakta değişik bir tat bırakan bir besin gelir. Milattan öncesine dayanan geçmişi ile her dönemde insanların severek tükettikleri çikolata, yiyen kişinin stresini alır, depresifliğini üzerinden bir çırpıda alır götürür. En üzgün anlarda bile yendiğinde bir nebze de olsa ağza verdiği tadı sayesinde moral bozukluğunu söküp atan çikolata, yüksek yağ ve kalori oranına sahip bir gıda olmasından yüzde çıkan sivilcelere, vereceği enerji ile alınacak kilolara aldırış edilmeden tüketilir.

Çikolata aşkına…

Çikolata her ne kadar güzel bir besin olsa da kalitesi çok önemlidir. Bakkallarda, marketlerde, büfelerde ve kısaca hemen hemen her yerde bulabileceğiniz çikolatanın kalitesine dikkat ediyorsunuzdur mutlaka. Markası belli olmayan bir çikolatayı severek yemezsiniz, aksine kaliteli içeriğe sahip olan (badem, fıstık, ceviz) ile detaylandırılmış bir çikolatayı ne yemekten bıkarsınız ne de eksikliğini hissetmek istersiniz.

Çikolata, tropik iklimlere has bir ağaç olan “kakao” ağacından elde edilir. Yani özünde severek yediğimiz bu çikolata da aslında bir tür bitkidir. Ham olarak ağaçtan toplanan kakao, bazı işlemler gördükten sonra çikolataya döner. İçerisine fındık, fıstık, badem veya diğer yemişlerden eklendiğinde ise muazzam bir tat verir ve artık “çikolata aşkına” dememek için herhangi bir neden kalmaz.

Çikolata nedir?

Çikolata, tropikal iklimlerde yaşayan kakao ağacının tohumlarından veya çekirdeklerinden elde edilen bir bitkidir. Bu bitki, çeşitli işlemler gördükten, koruyucular ilave edildikten sonra çikolataya dönüşür. Vücudun enerji kazanmasına yardımcı olan çikolatanın birçok türü vardır. Özellikle de günümüz teknolojisinin de besin değerlerine eklenmesi sayesinde farklı fikirlerin kendini göstermesi, çikolatanın çok daha değişik şekilde üretilmesini etkilemektedir. Gün içinde tatlı bir şey yemek istediğinizde, kız isteme merasimlerinde, bayramlarda ve özel günlerde özel olarak şekillendirilerek farklı tatların eklendiği çikolata, ikram edilen kişinin de mutluluk hormonlarının harekete geçmesini sağlar.

Çikolata nasıl yapılır?

Kakao ağacının diğer ağaçlardan farkı, yılda iki defa meyve vermesidir, işte bu çikolata severler için güzel bir haberdir. Tropikal iklimler bozulmadığı müddetçe çikolata yemeye devam edebilirsiniz. Yılda iki defa meyve veren bu ağacın meyveleri toplanarak önce ezilir sonra da kavrulur. Bu işlem bittikten sonra üzerine şeker ilave edilerek hamur haline getirilir. Bu işlemin ardından kakao yağı kullanılır. Kakao yağı, hamurun yumuşamasına yardımcı olur. Bu işlemden de geçtikten sonra elde edilen hamur dikdörtgen parçalar halinde parçalanır ve dikdörtgen oluklu makineye yerleştirilir. Makine, içerisine yerleştirilen hamur parçalarını sıvı hale getirir ve bu sıvı değişik kalıplara dökülerek çikolata yapım işlemi tamamlanmış olur.

Çikolatanın çeşitleri nelerdir?

En küçük bir bakkala veya markete girdiğinizde bile çikolataya dair çok fazla seçeneği bir arada görebilirsiniz. Tabi ki herkesin damak tadı farklı olduğu için seçeceği çikolata da farklı olacaktır. Neyse ki bu konuda herhangi bir sınırlamanın olmaması, çikolata aşkının devam etmesine yardımcı olur. Peki, çikolatanın en bilinen çeşitleri hangileridir?

  • Bitter çikolata

Kilo almak istemeyen ama çikolata yemekten de eksik kalmak istemeyenlerin tercihi bitter çikolata. “kilo aldırmayan tek çikolata” olarak nam yapan bitter çikolata yüzde 18 oranında kakao yağına sahiptir. Yüzde 14’ü yağsız olacak şekilde %35 oranında kakao kuru maddesi içeren bitter çikolata, birçok yerde bulabileceğiniz bir çikolata türüdür.

  • Sütlü çikolata

Adı gibi “sütlü” olan bu çikolata da en çok sevilen çikolatalardan biridir. İçerisinde %2,5’i yağsız olacak şekilde %25 oranında kakao kuru maddesi bulunan bu çikolata türünün %14’lük kısmı sütün kuru maddesinden, %3,5 kadarı da sütünden elde edilir. Damakta uzun süre tadını koruyan bu çikolata da her market reyonunda bulunabilen bir çikolata çeşididir.

  • Beyaz çikolata

Market reyonlarında sık gördüğümüz ancak çoğu kişinin pek yanaşmak istemediği beyaz çikolata, diğer çikolatalara göre daha tatlıdır. İçerisinde yüzde 20 oranında kakao yağı bulundurması ile kakao yağı bakımından rekor kıran çikolatadır. Yüzde 14’lük bölümü süt kuru maddesi olan çikolatanın yüzde 3,5’lik bölümü ise süt yağından oluşmaktadır.

  • Dolgulu çikolata

Beyaz çikolata, bol sütlü çikolata, bitter çikolata türlerinden oluşan dolgulu çikolata, dolgu kısmının ağırlığının yüzde 25’i dolgu kısmına eklenen çikolatadan oluşmaktadır. Bu çikolata türü de yine güzel tadıyla sevilen türlerden biridir.

Çikolata tüketiminde aşırıya kaçmayın

Her ne kadar küçük bir not olarak yazımıza son vermek istesek de yine de kimsenin pek dinlemeyeceğini biliyoruz. Ama yine de naçizane çok fazla çikolata tüketmemenizi ve sağlığınızı korumanızı öneririz.

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin