Chemex Demleme Nedir? Nasıl Yapılır?

0
456
chemex demleme nedir nasıl yapılır

Kahve severleri buraya alalım mı? Çünkü bugünün en şanslı kişileri, yine kahve severler ve güne kahve içmeden başlamayanlar olacak. Neden mi? Tabii ki en leziz kahveleri hazırlama yöntemlerinden biri olan chemex demleme yönteminden bahsedeceğimiz için… Evet, bugünkü içeriğimizde chemex ile demleme yöntemine değiniyor olacağız.

Kısacası çok merak ettiğiniz ve heyecanla beklediğiniz “chemex demleme nedir? Nasıl yapılır?” sorularınıza yanıt verdik. Detaylara geçmeden önce chemex yöntemiyle kahve demleme adımlarını öğrendikten sonra demleyeceğiniz leziz bir kahve için Kahve çeşitlerinden dilediğinizi tercih edebilirsiniz.

Chemex Filtre Kahve Demleme Nedir?

Chemex filtre demleme yöntemine geçmeden önce bu yöntemin ne olduğuna ve tarihsel sürecinin nasıl geliştiğine değinelim istedik. Kaldı ki dünyaca ünlü olan bu demleme yöntemlerini ayrıntılarıyla vermek, kültürler konusunda farklı bir bakış açısına sahip olmamızı sağlamaktadır. Chemex, diğer demleme yöntemleriyle benzer özellikler taşısa da bazı özellikleri ile farklılık göstermektedir. Peki, Chemex kahve demleme nedir?

Chemex filtre kahve demleme; çok yakın bir geçmişe dayanan Chemex, 2000’li yılların başında fark edilmiş olan yeni nesil bir kahve demleme yöntemidir. Popüler olan bu demleme yöntemi damlama kahve yöntemleri arasında yerini almıştır.

Chemex filtre demleme yönteminin en güzel yönü de leziz ve taze enfes espressolar, filtre kahveler pişirebiliyor olmaktır. Yavaş ve nefis kahveler yapmayı seviyorsanız bu yöntem tam da size göredir. Chemex ile kahve demleme aşamasına geçmeden önce kahvelerimiz arasından; Kenya kahvesi, Guatemala kahvesi, Colombia kahvesi, Ethiopya kahvesi ve leziz Premium Filtre Kahve seçeneklerini seçebilirsiniz.

Chemex Filtre Kahve Demleme Nasıl Yapılır?

Chemex filtre kahve demleme yöntemine geçmeden önce ilk olarak kahve seçimini yapmanız gerektiğinden bahsettik. Bunun yanı sıra tarife geçmeden önce gerekli olan malzemeleri de bilmek ve verilen ölçülere göre kahveyi demlemek gerekmektedir. Ayrıca tarifini vereceğimiz kahve demleme tarifi 2 kişilik içindir. Dilerseniz siz ölçü miktarlarını arttırarak, sevdiklerinize de leziz filtre kahveler hazırlayabilirsiniz. O zaman şimdide de tarife geçelim. İşte detaylar…

2 Kişilik Tarif:
  • 35 gram Premium filtre kahve (orta kalınlıktan biraz daha kalın öğütülmüş olması önerilir),
  • 460 mililitre su
  • Kahveyi demlemek için 1 adet Chemex
  • Suyu ısıtabileceğiniz bir ısıtıcı (yoksa cezve kullanabilirsiniz)
chemex filtre kahve demleme adımları

Chemex Filtre Kahve Demleme Adımları

Chemex filtre kahve demleme aşamalarını heyecanla bekleyen okurlarımız için tek tek adımları derledik. Bu adımları aynı şekilde uygulayarak sizlerde leziz filtre kahvelerinizi pişirebilirsiniz. Ancak bu adımları uygulamadan önce Chemex’in kullanım biçimine dikkatli bir şekilde uymanızı öneririz.

  1. Chemex’e filtre kağıdını iyice yerleştirin ve önceden ısıttığınız sıcak su ile aparatın her tarafını iyice ıslatın. Bu yöntem sayesinde kağıdın bıraktığı tat azalacak ve Chemex iyice ısınacak.
  2. Orta kalınlıktan biraz daha kalın olarak öğütülmüş 35 gram kahveyi ekleyin. Kahve aparatını düzlemek için Chemex’i hafif bir şekilde sallayınız ve kahve tanelerini iyice düz şekle getirin,
  3. Bu işlemlerden hemen sonra kronometreyi başlatın. 80 mililitre su ekleyin ve ortalama 35 saniye bekleyin. Kahve yatağında baloncuklar oluştuğu anda kahveniz güzelce pişiyor demektir.
  4. Dairesel hareketler yaparak 160 mililitre suyu filte kağıdına değmeyecek şekilde yavaşça dökün. Suyu dökerken 35 saniye boyunca kahve tanelerinin eşit bir şekilde iyice demlenmesini sağlayın. 25-35 saniye arası bekledikten sonra kahve tanelerini kurumadan aynı yöntemle yavaşça kalan suyu da dökün. Chemex ile kahve 4-5 dakika da demlenir. Eğer daha uzun sürerse, bir sonraki kahve demleme sürecinde kahvenizin öğütülme kalınlığını doğru ayarlayın veya suyun tamamını ekledikten sonra bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın.
  5. Tüm bu işlemlerden sonra filtre kağıdını çıkarıp kenara koyun ve Chemex’ı ahşap kısımdan tutarak hafiçe sallayarak kahvenin harmanlanmasını sağlayın ve sonrasında ise bu leziz filtre kahvelerinizi afiyetle için.

Kahvenin Yanında Olsa da Yesek…

Kahvelerinizin yanına en çok yakışan lezzetlerin başında çeşidi bol Hediyelik Çikolata türleri geliyor. Bu çikolatalar arasından istediğinizi seçerek kahve lezzetinize güç katabilirsiniz. Taze ve bol malzemeli çikolatalarımıza kategorimiz üzerinden kolaylıkla ulaşabilir, tam da ağzınıza layık olan çikolatalardan yana tercihinizi kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra sevdiklerinizle enfes chemex demleme yöntemiyle yapılmış kahveleri içerken keyif dolu anlar yaşayabilirsiniz.

Üstelik leziz mi leziz makaron çeşitlerinden birini seçerek de ağzınızın tadına ulaşabilirsiniz. Damaklarınızı şımartacak makaron türlerinden lokum türlerine, renkli dünyasıyla gözleri kamaştıran ve ağızlara layık olan draje türlerine kadar birden çok tatlı ikramlığa yine mağazamızın zengin içerikli mağazası üzerinden ulaşmanız mümkündür.

premium hediyelik kahve

Endorfia’dan Kahve Tutkunlarına Özel Öneriler

Endorfia olarak chemex kahve demleme yönteminden v60 kahve demleme yöntemine kadar pek çok kahve demleme yönteminden bahsettik ve her biri ile kahvenin demleme aşamalarının neler olduğunu tek tek ele aldık. İstediğiniz kahve demleme yöntemlerinden birini seçebilir, damaklarınızı şımartacak kahve lezzetlerini yakalayabilirsiniz. Hatta çok seveceğiniz bir diğer demleme yöntemlerinden biri olan “Moka Pot Nedir? Nasıl kullanılır?” yazısını inceleyerek bu yöntemi de öğrenebilirsiniz.  

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin