Bayramda Ne Hediye Alınır?

0
733
bayram

Nerede O Eski Bayramlar?

Bir milleti, millet yapan değerlerin başında şüphesiz bayramlar gelir. Bayram geleneği, derin tarihimizde kendini konuşturan paylaşımlarımızdan biridir. Geleneksel ve milli bayramlarımız, bizlere tatil algısından ziyade sevdiklerimizle beraber gönül rahatlığıyla vakit geçirebilme imkânı sunar. Geçmişten bugüne, mukaddes kabul ettiğimiz günler; birlikteliğin sonucu anılarla daha da kıymetlenir. Geleneksel bayramlar deyince ilk olarak aklımıza Ramazan ve Kurban Bayramları gelse de geçmiş Türk geleneğinde Nevruz Bayramı da fazlasıyla önem arz eder. Özellikle Uygur Türklerinin güneş takvimine göre yeni yıl kutlaması olan Nevruz Bayramı halkı meydanlara toplar, coşkulu şenlikler ve  o güne has “nevruz aşı” ile ziyafetler verilir.

Geleneksel bayramlarımız için hazırlıklar da bir o kadar güzeldir. Bayram hazırlığı için çarşı, pazar, esnaf, yolcu, muhtaç kim varsa şenlenir. Bayramda Ne Hediye Alınır? sorusunun peşine düşülür. Yapılacak yemekler ve alınacak hediyeler için alışverişe çıkılır, çocuklar yeni kıyafetlerin gözcüsü olurlar. Bayram kıyafetlerinin cebine konan sürpriz mendiller, çocukların mutluluğunu katlar. Mendil arasından kimine şekerleme çıkar, kimine ise bozuk para… Dayanamayıp arife gününden bayramlığını giyen çocuklara da “arife çiçeği” denir. Bayram için herkes sabırsızlanır ama çocuklar her şeyde olduğu gibi burada da duygularımızın cesur tercümanı olurlar. “Bayram temizliği” adı verilen bir gelenek alır gider başını. Evin ahalisi koyar elini taşın altına. Babalar dışarıda, anneler evde koşturur durur çocuklar gibi. Canlandı galiba bu güzellikler gözümüzün önünde. Bayram günü gelmeden saran eşsiz duygular yerini bayram sabahına bırakır. “Bugün bayram erken kalkın çocuklar…” melodisi hepimizin kulağındadır. Bayram namazı geleneği sarar bizi. Mahalle bayramlaşır cami önünde, uzun kuyruklar peşinde. Erken kalkılır bayram günü. Sevdiklerimize kavuşma günüdür çünkü. Akrabalar ziyaret edilir, şekerler, çikolatalar, harçlıklar, kahkahalar herkesin yüzünde çiçekler açtırır. Böyle güzel bir geleneğin çocuklarıyız biz. Eski bayramların tebessümleriyiz. Seküler dünyada ne kadar dengeyi bulabiliriz muamma fakat; sevdiklerimizi hatırlamak, belki de bu güzellikleri hatırlatmak bile canlandırıverir geçmişi.

Bayramda Kahve Geleneği

Farklı rivayetlerin yanında, Kanuni Sultan Süleyman hükümdarlığında kahveyle ilk tanışmamız.  Sırrını bir türlü ifşa etmeyen hazırlanışı, eşsiz  sunumları ile kendine Türk kahvesi dedirtmeyi başaran ve dünyaya imzasını duyuran tarifsiz lezzetten bahsediyoruz. Hatta ilk tanışılan dönemde tadı ve bıraktığı etkisinden ötürü şeyhülislamlar tarafından yasaklanmıştır. Herhangi bir zararının olmadığının öğrenilmesinin üzerine, faydalı içeriklerinin de tespitiyle ününe ün katmıştır. Bilhassa misafirliklerin vazgeçilmezi Endorfia Türk Kahvesi bayramlarda da tercihler arasında yerini kimseye kaptırmıyor. Sütlüsü, şekerlisi, kumda pişeni, envai çeşidi bir yana; Osmanlı geleneğinin sade kahvesi, tiryakilerini adeta alıp başka bir aleme götürüyor. Yanında “kıtlama” adı verilen şekerler, acı kahvenin en yakın yoldaşı. Kahveyle birlikte Endorfia Lokum, çikolata, badem ve şekerlemeler de sunumların bir parçası elbette. Fincanın yanındaki bir bardak suyun da ifade ettiği birden fazla şey olabiliyor. Misafir; suyu kahveden önce içerse, aç olduğunu ima ediyor. Ev ahalisi, sormadan sofra kuruyor. Suyu, kahveden sonra içerse tok olduğunu; kahve muhabbetine geldiğini belli ediyor. Suyun önce içilmesi, kahvenin tadını en güzel şekilde almak için de olabiliyor. Sonra içmek, acı kahvenin ağırlığını da alabiliyor. Bunca seçenek varken bizden söylemesi, su meselesi bir hayli önemli. Unutmadan, kahvenin taze olması tadını fazlasıyla etkiliyor. Taze  Endorfia Türk kahvesi, kokusu, bol köpüğü ile sunduğu görsel şölen ve  ağızda bıraktığı muazzam tadıyla  hiç kahve sevmeyenleri bile mest ediyor.

Tatlı Yiyelim, Tatlı Konuşalım

Adını “şeker bayramı” olarak da bildiğimiz Ramazan Bayramı en güzel şahididir tatların. Şeker toplama macerası diye çıkılan yolda sakızlar, kalemler, mendiller, paralar, balonlar doldurur poşetleri. Yanında birden fazla poşet taşıyanlar da yok değildir. Evde yapılan baklavanın tadını ise anlatmakla bitiremeyiz. Şerbetli, sütlü bayram tatlıları, güllaçlar, şekerpareler ve daha niceleri ikram edilir enfes sunumlarıyla. Kolonya-şeker faslı ise vazgeçilmezidir bayram günlerinin. Buram buram limon kolonyası koktuğumuz, şeker ambalajlarını cebimize sakladığımız günler sizlere de tanıdık gelmiştir. Endorfia Kolonya muhabbeti yanında “tatlı yiyelim tatlı konuşalım.” dedik. O hâlde gelin bu güzel sohbete Endorfia’da devam edelim.

Bayram Heyecanı Endorfia’da

Eski bayramlar hepimizin anı deposunda saklı. Şimdiki bayramlarımızda ise geçmişin güzel kokularını hatırlamak hiç de zor değil. Üstelik kokuların, beynimizdeki anı merkezini tetiklemesindeki muazzam rolünü biliyor muydunuz? Belki bir yerlerden gelen kahve kokusu, ambalajı açılır açılmaz etrafa yayılan çikolata kokusu belki de “az dökelim” demenize rağmen üzerinize boca edilen limonkolonyası alıp götürecek o eski bayramlara. Gönül bağı ile bayramda daha da bağlanmak isteyeceğiniz birini anımsatır belki de. Hediyeçikolata, hediye kahve ya da hediyekolonya anı deponuz için yeni bir güzellik olabilir diye düşündük. Geleneksel bayramlarımızın yanında milli bayramlarımız için de hediye inceliğiniz farkınızı ortaya koyacaktır. Kurumsal hediye arayışında, yöneticinize hediye seçiminde işinizi kolaylaştırdık. Kişiye özel hediye paketlerini de atlamadan özenle hazırladık. “Özel gün hediyesi ancak bu kadar şık olabilir.” cümlesi Endorfia imzasını taşıyor, biz iddialıyız. O zaman sipariş sizden, kırk yıllık hatır garantisi de bizden diyelim.

Telaşlı Günlerin Güvenli Adresi

Bayram telaşesini hepimiz biliriz. Ayrı bir koşturmaca sarar bizi. Bayram günleri heyecan getirir belki de sakinliğe alışmış benliğimize. Adeta ayağa kaldırır, bir nevi kendine getirir bizleri. Ziyaret planları, yolculuk hazırlıkları, paylaşım heyecanı derken bu koşturmaca arasında kargonuz da sizi meşgul etmesin istedik. Aynı gün kargo, aynı gün kurye ve kargo takip sürecini de bize bırakın. Yaz kış demeden uygun hava koşullarına göre hazırlanmış Endorfia hediye paketleriniz, adresinize ulaşmak için sizin kadar heyecanlı. Hediyenizi ulaştırmak istediğiniz adresinizi bildirmeniz yeterli. Uzun mesafeler yakın ilişkilerimize engel olmasın, ne dersiniz? Eski bayramların dokusunda bayram hediyeniz Endorfia’dan gelsin.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin