Organik Kahve Hakkında Merak Ettikleriniz

0
574

Organik Kahve Hakkında Her Şey

Organik Kahve son günlerin en popüler araştırma konusu olarak zirvede yerini almaya devam ediyor. Kahve tüketirken de en çok dikkat edilen hususta kahvenin organiklik derecesidir. Özellikle de kahve severler için maksimum düzeyde önemli olan kahve içimi ne kadar lezzetli olursa olsun doğal oluşundan da söz ettirir. Bu yüzden bugün organik kahve üzerine bildiklerimi sizlere aktarmak istedim sevgili okurlarım. Böylelikle aklınıza takılan her sorunun detaylarına ulaşabilirsiniz.

Kahve tutkunlarını mutlu edecek güzel bir yazımla daha karşınızdayım. Eminim ki siz benim bitirmek bilmediğim kahve konulu yazılarımı, okuya okuya bitiremiyorsunuz. Çünkü siz de aynı benim gibi kahveye fazlasıyla değer verenlerdensiniz. İşte tam da bu yüzden ben yazılarımı keyifle yazıyorum, sizler de kahvenizi keyifle yudumlarken okuyorsunuz biliyorum.

Kahve ile ilgili birçok yazıyı ele almıştım her yazımda kahvenin ayrı bir özelliğine ve inceliklerine yer vermiştim. Aklınıza takılan her bilgiye kolaylıkla yazılarımdan ulaşabilir ve kahveyi temeline kadar irdeleyebilirsiniz. Geçmişten günümüze taşınarak gelen muhteşem bir kahve kültürüne sahip olmanın keyfini sürmeye devam ederken biraz da kahvenin organikliği üzerinde duralım.

Organik Kahve Nedir? Organik kahve aşamaları nelerdir? Organik kahvenin insan sağlığına katkıları neler?” konularını detaylıca anlatmak istiyorum. Bu sayede organik kahveye dair her şeyi öğrenme fırsatına nail olabilirsiniz. O halde kahvenin organik adını nasıl aldığıyla yazıma başlamak istiyorum. Bundan sonra kahvenizi organik içerken, kahvenin özünden günümüzdeki yerine kadar her şeyini biliyor olmanın keyfini sürebilirsiniz.

Organik Kahve Nedir?

Organik Kahve; kahvenin üretilirken, sürecin hangi doğal aşamalardan geçtiği ve nasıl organik olarak üretimin tamamlandığı üzerine her detayın yer aldığı konuya organik kahve denir.Tanımından da anlaşılacağı üzere kimyasal herhangi bir işlemin katılmadığı tamamen doğal olarak üretildiği kahvesürecine organik denilmektedir.

Organik Kahve Aşamaları Nelerdir?

Organik Kahve Aşamaları nelerdir çok fazla merak edilen bir süreçtir. Süreç büyük bir hassasiyet ve titizlik gerektirir. Bu nedenle kahvenin üretildiği yerler, bölgeler ve kahvenin çekirdekten kahveye dönüştüğü aşamalar aynı zamanda da kahvenin öğütülmesi gibi birçok konu hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Bu konuların her biri için detaylı yazılarıma “Endorfia Blog” kısmından erişebilir ve kahve hakkında yer alan tüm bilgilere aşina olabilirsiniz. Bu aşama sonrasında dünyada kahve üretilen bölgeleri, kahvenin üretiminin hangi aşamalardan geçtiğini ve hatta kendinizin bile kahveyi nasıl kavuracağınızı öğrenebilirsiniz.

Organik Kahve Aşamaları

  • İlk olarak kahve ekilir ve kahve tohum halinden bitki haline geçer. Alında bu bitki bir kahve ağacı olarak yetişir. Tohumun bitkiye, ağaca dönüşümü yetiştirildiği yere ve bölgenin koşullarına göre birkaç yıl sürebilir.
  • Bitki tohuma dönüştükten sonra hasat aşaması gerçekleşir. Kahve tohumu biliyorsunuz ki meyve olarak da bilinir. Ve yetiştirilen bölgeye meyvenin hasadı da 3-4 yıl gibi bir zamana denk gelebilir.
  • Kahve meyvesinin işlenme sırası hasattan hemen sonra gelir. Tabi ki meyvenin işlenmesinin de bazı adımlar vardır. 2 farklı yöntemi olan meyve işleme her iki yöntemde de hassas olarak işlenir.

Bu yöntemler;

Kuru işleme yöntemi; en eski işleme yöntemi olan kuru işleme yönteminde, suyun az olduğu bölgeler önceliklidir. Yani su miktarının az olduğu bölgeler de kuru işleme yöntemi kullanılmaktadır. Kahve gün ışığından ve gece oluşan nem oranından muaf tutulmaya, korunmaya özen gösterilir. Kahvenin kuruması bu yöntemle 3-4 haftayı alabilir.

Yaş işleme yöntemi; bu yöntemle beraber meyvenin dış yüzeyi makinenin yardımı ile alınır. Yıkama işlemi yapılır, makine yardımı ile bütün çekirdeklerin, ağırlıkları ve büyüklükleri kontrol edilir ve boyutuna göre sınıflandırılır. Ayırma ve sınıflandırılma işlemi sonrasında ise çekirdekler işleme tanklarıyla 1-4 gün arasında, üzerinde mevcut olan kalıntılar gidene kadar işlem devam eder.

  • Bu aşamalardan hemen sonra çekirdeklerin kurutulma aşamaları gerçekleşir. Özellikle de yaş işleme yöntemiyle işlenen çekirdeklerin uygun olarak depolanması için önemli bir adımdır.
  • Kabuk ayıklamanın ve ayırmanın en büyük faydası da bu aşamaya canlılık katar. Çünkü bu aşamada eğer çürük kahve çekirdekleri varsa tamamen bu çürüklerden arındırılır. Böylelikle saf ve taze çekirdekler kenara ayrılır.
  • Elbette ki bu aşamalardan sonra kahvenin ihracatı yapılmaktadır. Ülkeler arası kahve ihracatı ile tüm dünya kahve şenliğine dahil olur.
  • Kahvenin tadılması ve kalite kontrolünün yapılması bir diğer önemli adımdır. Kahvenin tadımının yapıldığı işlemin de bir adı vardır. Ve bu ad Cupping olarak adlandırılmaktadır.
  • Kahvenin kavrulma işlemi de önemli aşamalar arasındadır. Yeşil renge sahip olan kahvenin aromatikleşerek kahverengine dönüştüğü aşamadır.
  • Kahve evlerimize konuk olmadan önce güzelce bir öğütme işleminden geçiyor. Sonra da lezzetine diyecek yok.
  • Demleme işlemi de sizin zevkle yapacağınız ve kahveyi büyük bir keyifle içeceğiniz aşamadır.

Organik Kahvenin İnsan Sağlığına Katkıları Neler?

Organik kahvenin doğal süreçlere tabii tutulması insan sağlığına olumlu katkılar sunar. Doğal olan her bitki ve meyve tabi ki gerekli oranda tüketilmeli ve vücudunuza gerekli dinçliği vermeli. Kahve de aynı şekilde, kahveyi tüketmeden önce lezzetten ziyade doğallığına ve kalitesine de bakılması gerekir. Bununla birlikte sağlığınız için ne oranda kahve tüketmeniz gerektiğini de bilmeniz gerekir.

Organik Kahvenin İnsan Sağlığına Faydaları

  • Kahve yeterli oranda tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir,
  • Stresli ve yorgun olduğunuz zamanların adeta kahramanıdır hatta mucizesidir çünkü tüm yorgunluğunuzu alır ve size hem biyolojik hem de fizyolojik olarak güç katar,
  • Baş ağrısına birebir iyi gelen bir içecektir. Tabi ki şiddet migren derecesi ise çok fazla etki etmeyebilir,
  • Metabolizmaya katkısı da aşikârdır. Metabolizmayı hızlandırır ve bağırsak hareketlerini canlandırır,
  • Cilde katkısı da vardır, tükettiğimiz bu enfes içecek hem vücudumuza iyi geliyor hem de cildimize güzellik ve canlılık katıyor,
  • Günün belirli saatlerine denk getirilen kahve içimi, biyolojik sisteminizin dengesini koruyor ve adeta enerjik bir gün geçirmemize sebep oluyor,
  • 3-5 fincan kahvenin içilmesi doğal olarak kabul edilir fakat eğer istisnai hastalık durumlarınız var ise 1 fincan kahve damaklarınızı şenlendirmeye yetecektir,
  • Bir adet çikolatanın yanında içeceğiniz kahve sonrasında kahvenin verdiği güç ve çikolatanın verdiği haz sayesinde günün en mutlu insanı olabilirsiniz.
  • Doğal ve taze öğütülmüş kahveleri tercih etmeniz durumunda vücudunuza daha iyi davranabilirsiniz,
  • Kahvenin doğru pişirilmesi sayesinde gün boyunca kahvenin verdiği olumlu etkileri üzerinizde taşıyabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin