Kahvenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

0
585

Kahvenin Faydalarından Haberdar Mısınız?

Kahvenin sağlığa faydaları nelerdir konusu inanılmaz geniş ve bir o kadar da önemli bir konudur.Çünkü, toplumumuzun tarafından en çok tüketilen ve sevilen içeceklerden biri de kahvedir. Kahvenin geçmişten günümüze kültürel bir zenginlikle taşınması ve bunun yanı sıra, lezzetinden ödün vermemesi kahvenin değerini her geçen gün artırıyor.

Kahvenin sağlığa olumlu katkılarının olduğu bir gerçektir. Ancak kahve seçiminin doğru yapılması ve kalitesine dikkat edilmesi de gerekir. Kahve alırken, kahvenin organik oluşuna ve tazeliğine bakmak gerekir. Bu özellikleri gözden geçirmek, sağlığımıza yapacağımız güzel ve olumlu dokunuşlar için oldukça önemlidir. Kaliteli ve kalitesi kadar da uygun fiyatlara tabi olan kahve türlerine, dünyadaki yöresel kahvelere ulaşmak için Endorfia Kahve bölümüne göz atabilir, birbirinden çeşitli kahve seçeneklerinden dilediğinizi tercih edebilirsiniz.

Kahve ve Sağlık

Kahvenin Sağlığa Faydaları Nelerdir üzerine detaylı bilgiler mevcuttur. Bunlar:

Kafein beyaz, hafifçe acı bir alkaloittir ve zaman zaman “tein” diye de adlandırılır. Bu madde kahvede doğal olarak bulunur ve çekirdeğin ağırlığının %2 veya %3’ünü, ortalama büyüklükteki bir fincan kahvenin de 60-90 miligramını oluşturur. Kafein kahvenin yanı sıra, yaklaşık 60 bitkide örneğin; çay, kakao, guarana ve kola bitkisi ve bu bitkilerden yapılan ürünlerde çikolata ve kola temelli meşrubatlarda bulunur.

Kafein, merkezi sinir sistemini de beyindeki sirkülasyonları uyardığı için bir enerji hissi ortaya çıkartır ve genellikle baş ağrılarını yatıştırır. Ayrıca baş ağrılarını ve soğuk algınlıklarını önleyen ilaçlarında içinde bulunur. Aynı zamanda idrar söktürücüdür.

Yapılan testler kafeinin zihni açtığını ve odaklanma becerisini arttırdığını ispatladı, ancak sert bir kahvenin fazla alkol alımının kötü etkilerini baskılayacağı fikri tamamen bir safsatadır.  Kahve, kafayı bulmuş kişiyi “ayıltmaz.” Bilakis kişiyi uyandırır ve uykulu bir sarhoş, enerjik bir sarhoşa yeğ tutulacağına göre alkolün karşısına sert bir kahveyi dikmek pek de iyi bir fikir değildir. Ayrıca alkol sonrası akşamdan kalma halinin, fazla kahve alımıyla daha da ağırlaştığı gözlemlenmektedir.

Sağlıklı ve Kaliteli Kahve Alternatifleri

Kahvenin sağlığa faydaları oldukça önemlidir. Birazdan bu faydalardan bahsedeceğim. Ancak öncelikle doğru kahve seçimleri ve kaliteli kahve içme arayışı için sizlere Endorfia kahvelerinden bahsetmek istiyorum. Endorfia kahve bölümünde yer alan her bir kahve kendi içinden birden çok özelliği barındırmakta ve klasik kahvelere yeni özgü kahve farkları kazandırmaktadır.

Endorfia Kahve bölümünde; klasik kahveler, dünyada kahveler ve diğer tüm kahve türleri yer almaktadır. Yapmanız gereken bu bölümde mevcut olan kahveleri incelemeniz ve keşfetmek istediğiniz kahveyi damak zevkinize göre seçmenizdir. 

Kahvenin Sağlığa Yararları Neler?

  • Kanser hücrelerinin oluşumunu engelliyor
  • “Kolesterollü kişiler içinde müjde” diyorum, çünkü kahve kolesterolü düşürüyor
  • Ağrı kesiciden yarım saat sonra veya yarım saat önce tüketilen kahve, ağrı kesicinin etkisini artırarak ağrıdan çok daha erken kurtulmanıza imkân sağlıyor
  • Şeker hastası olanlar içinde erken bir uyarıcılık görevini üsteleniyor
  • Kanser türlerinden en çok rastlanılan göğüs kanserlerinin riskini azaltıyor
  • Kahve, düşüncenin gücüne güç katıyor, bilimsel araştırmalarda da yer alan ve kişinin başarısını olumlu yönde etkileyen mucizevi bir tat olduğu biliniyor
  • Enerji veren bir etkiye sahip, bu sayede metabolizmaya katkı sağlıyor ve kilo vermeye yardımcı oluyor
  • Bağırsakların canlanmasını ve böylelikle hareketlenmesini sağlıyor, fakat çok da abartmadan içmek gerekiyor
  • Safra taşı oluşumu riskini ortadan kaldıracak bir etkiye de sahip (2-3 fincan tüketimi yeterli olacaktır.)
  • Nefes açıcı görevini de üstleniyor
  • Menopozla ilgili sorunların önlenmesinde de büyük etkiye sahip
  • Şiddeti artmamış olan baş ağrılarını ortadan kaldırır
  • Beyni uyarıcı etkiye sahip olduğu için dikkat toparlayıcı görevi görür
  • İdrar atılımını kolaylaştırır
  • Uyumak istemeyenler için harika bir görevi üstleniyor, uyku kaçırıcı bir etkisi vardır
  • Moral bozukluğuna ve depresyon anlarına mucizevi bir çözümdür
  • Kilo problemleri sonrasında oluşan yağlanmalar ve selülitler için harika bir etkiye sahiptir. Bu tür cilt sorunlarını ortadan kaldırır
  • Kemiklerin güçlenmesine de katkısı vardır
  • Kan dolaşımı ve solunumuna da katkısı bulunuyor
  • Cilt kanserlerinin önlenmesinde etkisi vardır
  • Kalp rahatsızlıklarını da önleyebilecek bir etkiye sahiptir
  • Sindirim sistemine oldukça büyük oranda katkısı vardır
  • Mide kanserlerinin riskini azaltır
  • Nefes açıcı bir etkisi olduğu için astım krizlerine iyi gelir

Aşırı Kahve Tüketiminin Zararları Var mı?

Genelde çok fazla kahve tüketimi kalp çarpıntısına, ellerde titremeye, bunaltı hissine ve uykusuzluğa yol açabilir. Bununla birlikte “çok fazla” kavramı kişiden kişiye değişir: Bazı insanlar için bir fincan kahve problemlere yol açarken, kimileri de günde 10 fincan kahveyi kaldırabilir. Kahve dünyada üzerine en çok araştırma yapılan konularda biridir. Ama yine de bilimsel ve tıbbi görüşler son derecede ayrı kutuplarda gezinir. Kafeine tahammül etme kapasitesine göre kahve tüketen bireysel kahve içicisinin, yıllardır “güvenli” kahve içe zevkini aradığını düşünmek için her türlü sebebimiz vardır.

Kahve asidik bir içecektir, özellikle de yüksek yerlerde yetişen Arabica türünün asit oranı daha da yükselir. Kahveden dolayı midesi rahatsız olan pek çok kişide suçu asidik olmasında değil, kafeinde arar. Kafeinden arındırma işlemi asidikliği yok etmediği için kahvenin kafeinden arındırılması mide rahatsızlıklarına çözüm getirmez. Asit oranı nötrolize edilmiş kahve bulmak zordur, ancak Kuzey Amerika’da, büyük Britanya’da, Fransa’da ve Almanya’da bulunabilir. Bununla birlikte bu kahvenin özellikle lezzetli olması beklenmemelidir, çünkü kahveye asıl lezzeti katan şey yüksek yerlerde yetişen Arabica türlerinin ve karışımlarının içerdiği asit oranlarıdır.

Kafeinsiz Kahve Olur mu?

Kafeinsiz kahve, 20. Yüzyılın başlarından beri üretiliyor olsa da en azından 1980’lerin başına değin lezzetinin pek de yerinde olmadığını söylemek yanlış olmaz. 80’lerin ortalarına doğru, özellikle kafeinin sağlığa verdiği zararla ilgili korkularında yayılmasıyla, kafeinsiz kahveye karşı eşi benzeri görülmemiş bir ilgi doğdu. Hemen ardından da kafeinsiz kahvenin kalitesi yükselmeye başladı ve kahve pazarındaki büyük markaların hepsi de piyasaya kafeinsiz ürünü sundu. Kafeinden arındırma yöntemi az da olsa değiştiriliyordu.

Bir parça acılığı dışında tatsız olan kafeinin yokluğu, kahvenin lezzetini de etkilememeliydi, tabi kafeinden arındırma süreci, dikkatsizlik sonucu kafeinin yanı sıra, başka lezzet bileşiklerini de ortadan kaldırmıyorsa. Bütün kafeinden arındırma işlemlerinin amacı yalnızca kafeini ortadan kaldırmaktır, lezzeti değil. Kahvenin nihai lezzetine karar verecek olan şey çekirdeklerinin kalitesidir.

Kafeinin kavurma işlemi sırasında yok olmadığı 240 ̊C sıcaklıklara kadar niteliklerini koruyabildiği ancak suya karşı son derece dayanıksız olduğu ve yeşil kahve çekirdeklerinin (kavrulmamış çekirdekler) batırıldığı her suya nüfus ettiği 200 senedir bilinir. Bazı sıvılarsa kafeinin çekirdekten çıkışını hızlandırırlar.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin