Kahve Çekirdeği Nasıl Öğütülür

0
430
kahve çekirdeği nasıl öğütülür

Kahvenin buram buram kokusunu almanızdaki en büyük etki kahve çekirdeklerinin öğütüldüğü andır. Kokusuyla dahi mest olduğumuz kahve çekirdekleri, öğütülüp paketleneceği ana kadar temiz ve hassas bir işçilikten geçer. Özellikle de Çekirdek Kahve olarak alıp, öğütülen kahveler paketlendiklerinde tazeliğini uzun bir raf ömrü ile korur.

Siz kahve severlerin en çok merak ettiği “kahve çekirdeği nasıl öğütülür” sorusuna bu içeriğimizde keyifle yer verdik. Zira kahve içmeyi sevdiğiniz kadar kahvenin toz haline gelme aşamasını da merak ettiğinizi biliyoruz. O halde kahve çekirdeğinin öğütülme aşamasına geçmeden önce kahve çekirdeklerine ve özelliklerine göz atalım.

Kahve Çekirdekleri ve Özellikleri Neler?

Kahve çekirdeklerini birbirinden ayıran özellikler ve kahve çekirdek isimleri aşağıdaki gibidir.

Siyah çekirdek: Böcekten zarar görmüş; hasat öncesi ağaçtan düşmüş ölü meyvecikler; fazla olgunlaşmış olanlar; metal bulaşanlar.

Kalın çekirdek: Orta ve iri arası büyüklükte olan çekirdektir.

Kırık çekirdek: Kabuk çıkarma işlemi sırasında kolaylıkla parçalara ayrılabilen fazla kurumuş gevrek çekirdeklerdir.

Kahverengi çekirdek: Arabica türünde fazla olgunlaşmayı, aşırı fermantasyonu, yetersiz fermantasyonu ya da yıkama öncesi kirliliği gösteren renkteki çekirdeklerdir.

Rengi solmuş çekirdek: Kendi normal renginin dışında olan, büyük ihtimalle lezzeti de bozmuş kötü işlemi gösteren renkli çekirdeklerdir.

Fil çekirdeği: Dünyanın en iri çeşidi olan Maragogype için kullanılan argo isimli çekirdektir. Görünümü, iyi kavrulmuş olduğu, yumuşak lezzeti için değer gören bu çekirdek, mali değeri olmadığı için giderek ortadan kaybolmaktadır. Özürlü filkulağı çekirdeğiyle karıştırılmamalıdır.

Kızıl kahve çekirdek: Belki de fazla olgun olan, rengi kaçmış, kızıl kahve çekirdek; fazla fermente olmuş; sarı meyveden çıkmış; donmuş.

Sert çekirdek: Oldukça sıradan arabica çekirdekleri. Ancak “sert” lezzetli çekirdekle karıştırılmaması gerekir.

Kabuğu çıkartılmış kahve: Kabukları soyulmadan önce kuru işlemden geçmiş çekirdekler, etraflarını saran kuru meyveciklerden kurtarılır.

Doğal çekirdek: Kuru işlemden geçmiş kahve çekirdekleridir.

Bunun gibi daha birden çok kahve çekirdeği ve özellikleri vardır. Ancak bizler bu yazımızda,  günümüzde en sık duyulan ve özen gösterilen Kahve çekirdeklerine yer verdik. Şimdide de kahve çekirdeğinin nasıl öğütüldüğüne değinelim.

kahve çekirdeği nasıl öğütülür

Kahve Çekirdeği Nasıl Öğütülür?

Damak lezzetinize hitap edecek bir kahve aroması yakalamak istiyorsanız kahveyi doğru boyutta ve homojen bir şekilde öğütmeniz gerekir. Bu amaçla öğütme işlemini yapmanıza olanak tanıyacak birden çok kahve çekirdeği öğütme yöntemi vardır. Bu öğütme türlerinden birini kullanarak istediğiniz o kahve lezzetini ve aromasını elde edebilirsiniz. İşte detaylar…

Elektrikli Öğütücüler

Evde kullanım için tasarlanan çok çeşitli elektrikli kahve öğütücüsü bulunur. Çoğunda da öğütülmüş kahvenin döküldüğü bir hazne vardır ve bu hazne daima bir iki günlük kahvenin muhafazası için tasarlanır. Ev öğütücüleri için iki genel tasarım vardır; pervane tarzında bir bıçakla çekirdekleri kesen tasarım ve çekirdekleri iki metal diskin arasına sıkıştırarak gerçekten öğüten tasarım.

Bu öğütme yöntemlerini kullanmak için çekirdek kahve alabilir, öğütme işlemini yaparak ağızlara layık o enfes tada ulaşabilirsiniz. Tabii ki kahvenin lezzetini uzun süre taze ve sıcak tutacak olan French Press Termos seçeneklerini de incelemenizi ayrıca öneririz. Yenilenen stoklarıyla her bir termos modelimiz stoklarımızda sizleri bekliyor.

 El Değirmenleri ile Kahve Öğütme

Yüzyıllar boyunca evlerde kullanılan kahve, yalnızca küçük bir miktar kahve çekirdeği alabilen kutu şeklindeki bir öğütücüyle çekilerek hazırlandı. Şu an hala bulunabilen bu öğütücülerden kullanmış olan birisi çok fazla muhafaza kapasitesinin gerekmediğini hemen fark eder; kahveyi çekmek öylesine uzun zaman alır ki daha bu küçük kutuyu çekirdekleri doldurmadan hazır kahvenizi içip bitirmiş olursunuz.

Öğütme işlemi “iri taneli” , “orta” ve hatta “ince” parçacıklar elde edilecek derecelere ayarlanabilir, ancak espresso için gerekli incelik elde edilemez. Bu öğütücüler pahalı değildir, ancak öğütme işlemi çok fazla zaman alır.

El Değirmeninin Kullanımı

  1. Kapak üstündeki bölme açılır ve çekirdekler buradan içeri dökülür.
  2. Aşağıda bulunan çekmecesine dökülen kahve parçacıkları, iri taneli, orta ya da ince taneli gibi uyumlu boyutlarda olmalıdır.

Kahveye Tat Katan Lezzetler…

Kahve her haliyle bir başka güzeldir. Sade olarak içilen kahve tadından çikolata ile bütünleşen çikolatalı Türk kahvesi tarifine kadar kahve, her çeşidiyle haz verir. Ancak bazen kahveye eşlik eden o eşsiz Hediyelik Çikolata türleri de damaklarda adeta iz bırakır. Zira kahve tutkunları başta olmak üzere herkesin severek tükettiği çikolatalar da bir başka mutluluk kaynağıdır. O halde bugün kahve içerken yanında bir tutam çikolata yiyebilir, enerjinize güç katabilirsiniz.

premium hediyelik kahve

Endorfia’dan Kahve Severlere Öneriler

Endorfia olarak sevdiklerinize alabileceğiniz enfes kahve türleri yerine bazen de değişiklik yapın ve kahve çekirdekleri alın. İster evde elinizle öğütün isterseniz de elektrikli öğütücüleri kullanın. Hangi yöntemi seçerseniz seçin damaklarınızı şımartacak taze ve mis kokulu kahveleri elde etmiş olacaksınız. Mesela kahve çekirdeklerini öğüttükten sonra “Evde Soğuk Kahve Demleme Yöntemleri” konulu yazımızı da okuyabilir, leziz soğuk kahveler yapabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazınız
Lütfen adınızı buraya girin